search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:04
MENU CLOSE

Προϋπολογισμός – ακορντεόν: Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα με την έγκριση των δανειστών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2249
28/09/2022
29.09.2022 06:00
ypoik-new-0123
Photo: Eurokinissi

Με μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα φέτος αλλά και το 2023 και με έξτρα «πυρομαχικά» απέναντι στην ενεργειακή κρίση, το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών εντάσσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 έξτρα αποθεματικό 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή αναθεωρείται επί τα χείρω ο στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2023 λόγω της αβεβαιότητας με την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι, μετά και τις συστάσεις των θεσμών, στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης η ελάφρυνσης, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη με βάση τη δέσμευση έναντι των θεσμών.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως θα υπάρξουν μικρές αποκλίσεις και στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2023. Ο πήχης δεν αποκλείεται να τεθεί πιο κοντά στο 0,5% του ΑΕΠ παρά στο 1%, όπως είναι ο στόχος.

Το μέγα ζητούμενο για το 2023 είναι η τροχιά του πληθωρισμού και ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε συντηρητικές εκτιμήσεις για τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Το μήνυμα από τον επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα Πάολο Φιορέτι είναι καθαρό και σαφές, καθώς από το βήμα του «Economist» συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εφέτος, ώστε να είναι σε θέση να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης το 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2023 είναι ένα σημαντικό επίτευγμα εν μέσω μιας ταραγμένης παγκόσμιας οικονομίας και με φόντο την τεράστια ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ωστόσο εκτίμησε πως δεν αρκεί για έξτρα παροχές προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά το 2023.

Με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν με σημαντική ένταση και το επόμενο έτος, το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να κρατηθεί δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να δοθούν του χρόνου επιπλέον μέτρα στήριξης όπου απαιτηθεί.

Επιβράδυνση το 2023

Στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι λαμβάνουν μεν όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης για να προφυλάξουν την οικονομία από τη διεθνή ύφεση, αλλά τονίζουν τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται περιορισμένες δαπάνες για επιδοτήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος το 2023, γεγονός που αναμένεται να συνεισφέρει στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, σε συνδυασμό με ένα καλό σκορ στους δείκτες εσόδων και ανάπτυξης.

Έτσι όλα τα βλέμματα στρέφονται στην ανάπτυξη, καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι, παρά την ενεργειακή κρίση, τα μοτέρ της οικονομίας θα δουλέψουν και λόγω του ισχυρού τουριστικού ρεύματος θα πιάσουν ταχύτητες μεγαλύτερες από 5% έναντι 3,1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, δημιουργώντας χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού το 2022, που κατατέθηκε στη Βουλή στο τέλος του περασμένου έτους, η ανάπτυξη για την τρέχουσα χρόνια υπολογιζόταν στο 4,5%. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ανέβασε την εκτίμηση για ανάπτυξη φέτος πάνω και από το 6% και προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού στο 2,8% για το 2023.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξέλιξη η οποία θα δώσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι τα τελικά στοιχεία για την ανάπτυξη του 2022 θα δημοσιευθούν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) την προτελευταία εβδομάδα του Απριλίου, ανάμεσα στις 22 και 26 Απριλίου, δηλαδή ελάχιστες εβδομάδες πριν η χώρα προσφύγει σε εκλογές. Ωστόσο για το 2023 ο πήχης για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ τοποθετείται χαμηλά, στο 2,1%.

Ασκήσεις επί χάρτου

Το 2023 προμηνύεται δύσκολο και στο Γενικό Λογιστήριο θέλουν να έχουν πυρομαχικά, καθώς η ενεργειακή «φωτιά» θα μαίνεται για πολλούς μήνες ακόμα, πράγμα που προοιωνίζεται συνέχιση του μοντέλου των επιδοτήσεων για το ρεύμα, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι. Έτσι στο σκέλος των δαπανών θα ενσωματωθεί ένα δεύτερο αποθεματικό, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Την ίδια στιγμή υπάρχει προβληματισμός από τη διασπορά των ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, γεγονός που κάποια στιγμή θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να βάλει στην ατζέντα νέα πυροσβεστικά μέτρα, πολύ πιο ισχυρά, πιεζόμενη από την κοινωνική δυσφορία και τις αντιδράσεις.

Όλα αυτά βρίσκονται υπό εξέταση και θα υπάρξουν ασκήσεις επί χάρτου στις συναντήσεις που θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα για την οριστικοποίηση του προσχεδίου.

Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιες πηγές, εκπτώσεις στη δημοσιονομική πολιτική δεν μπορούν να υπάρξουν αυτή τη στιγμή, καθώς οι αγορές παρακολουθούν το φετινό έλλειμμα, που βαδίζει στο 2% του ΑΕΠ. Από την άλλη θα πρέπει να ανοίξει και ο βηματισμός, οπότε αυτό που εξετάζεται είναι ο στόχος για το πλεόνασμα, το 2023, να αναθεωρεί επί τα χείρω στο 0,5% του ΑΕΠ από 1,1%, ή ακόμη και για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, με βάση το δυσμενές σενάριο.

Το μεγάλο «αγκάθι», όπως είπαμε, είναι ο πληθωρισμός, καθώς οι πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο τις προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022. Στο προσχέδιο θα υπάρχει νέο εφιαλτικό σενάριο, που θα ανεβάζει την ταχύτητα πάνω από το 8%, λόγω της ζοφερής κατάστασης με την ενεργειακή κρίση, ενώ για το 2023 θα ξεκινά με πάνω από 4%.

Μασούτης κατά εταιρειών ενέργειας

Επίθεση στις εταιρείες ενέργειας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης.

«Χρειάζεται να γίνει έλεγχος στους παρόχους ενέργειας. Δεν έχουν πού να κρύψουν τα κέρδη τους. Από την άλλη εξαφανίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το θέμα της ενέργειας καίει όλη την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να απολέσει την κερδοφορία της» υπογράμμισε ο Μασούτης κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης της ΚΕΕΕ, που φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο της Πιερίας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ τόνισε ότι ναι μεν δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο να απορροφά το κράτος επ’ αόριστον το σύνολο των αυξήσεων, ούτε όμως είναι βιώσιμο να πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αστρονομικά ποσά για την ενέργεια χωρίς κρατική στήριξη.

«Αν οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 10%-20%, θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μέτρα εξοικονόμησης. Αλλά καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει τον δεκαπλασιασμό των τιμών. Η αλήθεια είναι ότι, χωρίς τις επιδοτήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είχαν οδηγηθεί στη χρεοκοπία και τη φτώχεια» σημείωσε ο Μασούτης.

Από την πλευρά του, ο Σταϊκούρας επισήμανε ότι η κατάσταση της οικονομίας λόγω της διεθνούς ύφεσης είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαμήνυσε όμως ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος.

Υποχρεωτικά POS και διασύνδεση για όλους τους επαγγελματίες

Δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για όλους τους επαγγελματίες και την οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023 δρομολογούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Έτσι, μετά την ηλεκτρονική εφαρμογή «Appodixi», που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν και να εντοπίζουν «μαϊμού» αποδείξεις, έρχονται νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που «μπλοκάρουν» τη φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:

1. Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους τους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση να διαθέτουν POS δεκάδες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων, περίπτερα, ταξί κ.ά.

2. Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS. Το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος, τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής και να εντοπίζουν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι πολλές επιχειρήσεις, στις συναλλαγές με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής ή εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο ποσό από το πραγματικό. Με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS από το νέο έτος θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

● H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

● Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

● Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

● Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

● Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρό κύμα ακρίβειας: Πάνω από 90% η εβδομαδιαία αύξηση στα νοικοκυριά για αγορά κρέατος

Προγραμματική σύγκρουση – Τα οφέλη που βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ από τις παρακολουθήσεις και η ενίσχυση στον κεντρώο χώρο

Οι απαρχές του βενιζελισμού των προσφύγων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:03