search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41
MENU CLOSE

O Στρος-Καν στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης – Έρευνα για τη «φορολογική του κατοικία» στο Μαρόκο

15.12.2022 17:33
dominik_new

Σύμφωνα με τη Le Monde ο Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε η Οικονομική Εισαγγελία για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φορολογικής απάτης».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η έρευνα κατά του 73χρονου, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, σχετίζεται με νέες αποκαλύψεις για τα επονομαζόμενα «Pandora Papers» και ξεκίνησε με μεγάλη διακριτικότητα στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα «Pandora Papers» ήταν μια συλλογική έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ.

Ο Στρος-Καν κλήθηκε από εξειδικευμένους ανακριτές από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για να δώσει εξηγήσεις για τη «φορολογική κατοικία» του στο Μαρόκο, όπου είχε την έδρα της εταιρείας «Parnasse international» το 2013.

Τα έγγραφα των Pandora Papers έδειξαν ότι ο Στρος-Καν μπόρεσε να κερδίσει με φοροδιαφυγή κάπου 21 εκατομμύρια ευρώ, για πέντε χρόνια. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε πάντως ότι είναι «στη διάθεση των ανακριτών» για να αποδείξει το «βάσιμο» της φορολογικής του κατοικίας στο Μαρόκο, όπου ασκεί συμβουλευτικές δραστηριότητες.

Ο δικηγόρος του Στρος-Καν, Ζαν Βέιλ, δήλωσε ότι ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός είναι πράγματι φορολογικός κάτοικος Μαρόκου, ότι περνά λιγότερο από έξι μήνες το χρόνο στο Παρίσι και ότι η δουλειά του βρίσκεται στο Μαρόκο.

Επομένως, δεν εξαπατά τις γαλλικές φορολογικές αρχές και μπόρεσε να το αποδείξει στους ανακριτές. Για τον δικηγόρο, ο φάκελος Στρος-Καν έχει κλείσει.

Διαβάστε επίσης:

Corrriere della Sera: Ο Τζιόρτζι ήθελε να αγοράσει το κότερο ενός εμίρη ως δώρο στην Εύα Καϊλή

Qatargate: «Mπλόκο» στα deal με το Κατάρ από το Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω του σκανδάλου

Ιμάμογλου: «Ανταμοιβή για την επιτυχία μου η τιμωρία που μου επιβλήθηκε» – Κάλεσμα σε παλλαϊκή συγκέντρωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41