search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:00
MENU CLOSE

QatarGate: Αυτός είναι ο Βέλγος «σερίφης» που πολεμά τη διαφθορά – Επικεφαλής των ερευνών, γράφει αστυνομικά βιβλία

15.12.2022 12:57
claise_evrokoinovoulio_brussels_qatargate_new

Το βράδυ του Σαββάτου, η βελγική αστυνομία μπήκε στο σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα παρουσία της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Δίπλα της στεκόταν ένας άνθρωπος που λίγοι αναγνώριζαν εκείνη τη στιγμή εκτός Βελγίου: ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ. Γρήγορα τον έμαθαν οι πάντες.

Την Δευτέρα, όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να μάθουν σε ποια γραφεία στο κοινοβούλιο γίνονταν έρευνες για το QatarGate, πληροφορήθηκαν από τους αστυνομικούς ότι ο «δικαστής» δούλευε ήδη εκεί. Το ίδιο έγινε και την επόμενη μέρα.

Ο Κλεζ και η ομάδα του είχαν στα χέρια τους 1,5 εκατομμύριο σε μετρητά και εντάλματα για έξι συλλήψεις, ψάχνοντας το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει μέχρι σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σκάνδαλο με πάρα πολλά χρήματα, δωροδοκίες, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, οτιδήποτε, δηλαδή, οδηγεί σε μία μαφιόζικη οργάνωση, στην οποία μάλιστα φέρονται να συμμετέχουν και προβεβλημένα μέλη της ευρωπαϊκής ελίτ. Αν υπάρχουν κι άλλοι που εμπλέκονται σ’ αυτή την υπόθεση θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι ο Μισέλ Κλεζ δεν θα σταματήσει.

«Ο σερίφης»

Και πρέπει να έχουν και κάτι άλλο στο μυαλό: ότι μπορεί να γίνουν οι ήρωες ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που θα το υπογράφει ο άνθρωπος που αποκάλυψε την παράνομη δράση τους.

Στους ατέλειωτους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου στις Βρυξέλλες, όλοι γνωρίζουν τον Κλεζ με το παρατσούκλι «ο σερίφης». Όλοι ξέρουν πως δεν σταματά αν δεν πετύχει τους στόχους του. Και πως διασκεδάζει κάνοντας τη δουλειά του. «Μπίνγκο!» αναφώνησε όταν έκλεισε με επιτυχία μιαν άλλη υπόθεση και σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως η δουλειά του «έχει πολύ πλάκα».

«Πολλοί άλλοι σε αυτόν τον χώρο είναι σιωπηλοί και μετρημένοι. Αυτός όχι. Και δεν θα έπρεπε να είναι», δήλωσε στο Politico ο Τζον Κρομπέζ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός επικρατείας του Βελγίου με αρμοδιότητα την πάταξη της διαφθοράς από το 2011 ως το 2014. «Χορεύει γύρω απ΄ όλα και όλα προέρχονται από τις κοινωνικές ανησυχίες του. Αυτό τον κάνει τόσο ξεχωριστό», πρόσθεσε ο Κρομπέζ, περιγράφοντας την προσωπικότητα του δικαστή Μισέλ Κλεζ.

Ο «επαναστάτης ανθρωπιστής»

Αυτός ο «επαναστάτης ανθρωπιστής», όπως τον περιγράφουν όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, ξεκίνησε τη ζωή του σε ένα καλαθάκι. Εκεί τον έβαλαν οι νεαροί γονείς του για να τον παραδώσουν στους παππούδες του για να τον αναθρέψουν. Ο δικαστής είπε στη «Le Soir» το 2020 ότι μεγάλωσε κόβοντας ψωμί στο αρτοποιείο του παππού του και στη συνέχεια πήγαινε στο σχολείο όπου προσπαθούσε να διαβάσει όσα περισσότερα βιβλία μπορούσε. Ο πατέρας του εξαφανίστηκε από τη ζωή του και η σχέση του με τη μητέρα του ήταν «εξαιρετικά δύσκολη», όπως είπε ο Μισέλ Κλεζ. Ως οδηγό στη ζωή του είχε τις ανθρωπιστικές αξίες της γαλλικής επανάστασης. «Το οικονομικό έγκλημα έχει καταστρέψει την κοινωνία», λέει. «Το έγκλημα με πρωταγωνιστές όσους φορούν λευκά κολάρα είναι καρκίνος για τη Δημοκρατία», έγραψε σε ένα από τα βιβλία του ο Κλεζ.

Στο μοδάτο βιβλιοπωλείο Filigranes, που η πελατεία του είναι η ελίτ της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, μπορείς να βρεις τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Κλεζ. Ο συγγραφέας και ο δικαστικός συναντιούνται στα βιβλία, αλλά ποτέ δεν συμβαίνει το ίδιο στην πραγματική ζωή. «Η ζωή του μοιράζεται στα δύο: στην προσωπική και την επαγγελματική. Όταν είναι εδώ δεν έχει τηλέφωνο, τίποτα μαζί του», λέει ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, Μαρκ Φιλιπσόν.

Ο «κύριος εκατοντάδες εκατομμύρια»

Στην καριέρα του ως δικαστικός τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει χειριστεί τις πιο πολύκροτες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, με πρωταγωνιστές τραπεζίτες, ασφαλιστές, πολυεθνικές εταιρίες. Το 2019 υποχρέωσε την τράπεζα HSBC να πληρώσει ένα πρόστιμο ρεκόρ, 295 εκατομμυρίων ευρώ, για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και άλλα αδικήματα. Ένα από τα παρατσούκλια του Μισέλ Κλεζ είναι «ο κύριος εκατοντάδες εκατομμύρια», με αφορμή τα χρήματα που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από τις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί.

«Δεν δίνει σημασία στη δύναμη των αντιπάλων του. Έτσι λειτουργεί: δεν εκφοβίζεται», λέει ο Κρομπέζ για τον Μισέλ Κλεζ.

Ο Κλεζ δεν αφήνει στην τύχη της καμιά υπόθεση, ακόμα και τις πιο ευαίσθητες. Το κυνηγητό εναντίον των συμμοριών που έκαναν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω του βελγικού ποδοσφαίρου, μια υπόθεση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μηδέν», συντάραξε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου και τη διαπλοκή με τις επιχειρήσεις και την πολιτική σκηνή.

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν η εξάρθρωση της οργάνωσης SKY ECC και η σύλληψη δεκάδων ατόμων που συμμετείχαν στο μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών του Βελγίου, που είναι χώρα-κλειδί για τους διακινητές κοκαϊνης σε όλη την Ευρώπη.

Τώρα, αποκαλύπτει τη διαφθορά στους κόλπους της ελίτ της ΕΕ.

Η δημόσια εικόνα που έχει ο εισαγγελέας δεν παραπέμπει στον τυπικό Βέλγο. Οι Βέλγοι γενικά δεν συνηθίζουν να καυχιούνται για τα προσωπικά τους κατορθώματα.

Αλλά ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις είπε με υπερηφάνεια ότι «η βελγική δικαιοσύνη κάνει αυτό που δεν έκανε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Αυτή η δήλωση του Βέλγου πρωθυπουργού μπορεί να ακουστεί και ως ειρωνεία για τον Κλεζ, ο οποίος τον Οκτώβριο είχε παραπονεθεί ότι η βελγική αστυνομία δεν διαθέτει πόρους και μέσα για να αντιμετωπίσει το σύγχρονο έγκλημα, που έχει στη διάθεσή του την τεχνολογία. Οι Βέλγοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν «καταπέλτες» κατά των συμμοριών, είπε ο Μισέλ Κλεζ.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Απεργούν για πρώτη φορά εδώ και 106 χρόνια οι νοσηλευτές του NHS

Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός στο υπό ρωσικό έλεγχο Ντονέτσκ

Moυντιάλ 2022: Νεκρός 14χρονος στο Μονπελιέ σε επεισόδια μεταξύ οπαδών μετά τον ημιτελικό Γαλλία – Μαρόκο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:00