search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:22
MENU CLOSE

Ποια βραδινή συνήθεια μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μας

19.12.2022 20:49
ypnos-anoixto-stoma-new

Συνηθίζετε να κοιμάτε με ανοιχτό το στόμα; Πρόκειται για μια συνήθεια που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου βλαβερή για την αδαμαντίνη των δοντιών με την κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού λίγο πριν κοιμηθείτε.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψαν ότι όταν το στόμα μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σάλιο στεγνώνει με αποτέλεσμα να χάνεται η αντιβακτηριδιακή προστασία του σάλιου στο στόμα.

Καθώς η στοματική κοιλότητα χάνει την προστατευτική δράση του σάλιου, το pH του στόματος γίνεται όλο και πιο όξινο γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φθορά που γίνεται στα δόντια όταν κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα είναι αντίστοιχη με τη ζημιά που συμβαίνει μετά την κατανάλωση ενός σακχαρούχου ροφήματος λίγο πριν κοιμηθούμε (και δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια μας).

Κάτω υπό φυσιολογικές συνθήκες το pH του στόματος είναι 7,7, δηλαδή ουδέτερο εξηγούν οι ερευνητές. Όταν όμως κοιμόμαστε με ανοιχτό το στόμα το pH του στόματος γίνεται πιο όξινο, 6,6, ενώ σε μερικούς συμμετέχοντες στη διάρκεια του σχετικού πειράματος το pH έφτασε στο 3,6.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα πίσω δόντια γιατί εκεί το στόμα στεγνώνει περισσότερο. Επίσης το πρόβλημα είναι εντονότερο στους άνδρες καθώς κοιμούνται συχνότερα με ανοιχτό το στόμα συγκριτικά με τις γυναίκες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Χυμός καρότου: 8 μοναδικά οφέλη για την υγεία

Γρίπη: Θετικά 8 στα 10 τεστ στο «Αγία Σοφία» – Τι ισχύει για τη συνύπαρξη με τον κορωνοϊό και τον RSV

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 10 διατροφικές συμβουλές λίγο πριν τις… ατασθαλίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:22