search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:59
MENU CLOSE

Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου στο topontiki.gr: «Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική – Δεν υπάρχουν κίνητρα να μείνει κάποιος στο νησί» (Photos)

31.01.2023 06:00
agios_new

Ο Άγιος Ευστράτιος, το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με τους 200 κατοίκους, κουβαλά μία μεγάλη ιστορία και μία απαιτητική καθημερινότητα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο topontiki.gr η δήμαρχός του.

Η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος του ακριτικού νησιού, μας μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Άγιος Ευστράτιος, την καθημερινότητα των κατοίκων, τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και τα κίνητρα για να μείνει ένας νέος άνθρωπος στο νησί.

Επιπλέον, αναφέρεται στις προσπάθειες του Δήμου που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την προσέλκυση τουριστών.

Τέλος, μας μιλά για την πρωτοβουλία του Αγίου Ευστρατίου να γίνει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί, κάτι που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή

Αναλυτικά η συνέντευξή της:

Καλησπέρα σας κ. Κακαλή. Βρίσκεστε σε ένα ακριτικό νησί στο ΒΑ Αιγαίο. Πώς είναι η καθημερινότητα ενός δημάρχου σε ένα τέτοιο μέρος; Ποιες είναι οι βασικές σας αρμοδιότητες;

«Η καθημερινότητά μας είναι απαιτητική. Οι μικροί Δήμοι έχουν ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες με τους μεγάλους Δήμους, με τη μεγάλη διαφορά πως οι μεγάλοι Δήμοι διαθέτουν υπηρεσίες και υπαλλήλους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις υπηρεσίες του Δήμου μας υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι (δύο ΔΕ και δύο ΠΕ), μία υπάλληλος στο ΚΕΠ και μία σχολική καθαρίστρια.

Με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, όπως και ό ίδιος αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ δύσκολο να λύσουμε ακόμη και βασικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας, όπως είναι η καθαριότητα, η αποκομιδή των απορριμμάτων, σύνταξη μελετών, δημοπράτηση έργων κ.α. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του νησιού και πως, ειδικά, τους χειμερινούς μήνες εξαρτόμαστε από τον καιρό για το αν θα μπορέσει να εκτελέσει και να προσεγγίσει πλοίο το λιμάνι του νησιού μας οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμη περισσότερες».

Τώρα που έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία του νησιού; Υπάρχει στήριξη από το κράτος;

«Σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια το νησί μας έχει τακτική σύνδεση με την Ηπειρωτική Χώρα και καθημερινή σύνδεση με το γειτονικό νησί της Λήμνου. Πιστεύω όμως πως θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στον τομέα αυτό.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων του νησιού μας είναι ο εκσυγχρονισμός των ακτοπλοϊκών γραμμών που  με σύγχρονα και ταχύτερα πλοία. Έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς για αυτό το θέμα και υπάρχουν δεσμεύσεις αλλά μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχουμε δει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Τι κίνητρα υπάρχουν για να μείνει ένας νέος άνθρωπος στο νησί; Ξέρουμε ότι γίνονται προσπάθειες από τη δημοτική αρχή.

«Κίνητρα δυστυχώς δεν υπάρχουν, κεντρικά τουλάχιστον. Ακόμη και το μειωμένο ΦΠΑ που είχαν οι μόνιμοι κάτοικοι δυστυχώς δεν ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια.

Οι προσπάθειες του Δήμου μας αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την υλοποίηση έργων με σκοπό την ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου μας, ώστε να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης σε νέους ανθρώπους να επιλέξουν να μείνουν ή να επιστρέψουν στο νησί μας. Αυτά όμως δεν αρκούν.

Η ενίσχυση των νησιών μας και η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού είναι βασική αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία οφείλει να γνωρίσει τα νησιά μας, να δει τις ιδιαιτερότητες και τη μοναδικότητά τους και να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών».

Το νησί σας τα τελευταία χρόνια, έχει προβληθεί αρκετά, αρχικά για την ιστορία του και στη συνέχεια για το φυσικό του πλούτο. Αυτό έχει βοηθήσει στην αύξηση των επισκεπτών;

«Στο νησί μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μας, καθώς και παράταση της τουριστικής περιόδου. Αυτό οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την προβολή του τόπου μας.

Οι προσπάθειες για εξωστρέφεια, οι συνέργιες και συνεργασίες με διάφορους φορείς στόχο έχουν την ανάδειξη της ιστορίας και του φυσικού πλούτου του νησιού μας. Ο Άγιος Ευστράτιος είναι ένα νησί με αυθεντική ομορφιά, μεγάλη ιστορία, οφείλουμε λοιπόν, να αναδείξουμε και να τον προβάλλουμε».

Υπάρχουν πρωτοβουλίες που σκέφτεται η δημοτική αρχή προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των επισκεπτών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες;

«Η δημοτική μας αρχή, έχει θέσει τον πήχη ψηλά όσον αφορά την αύξηση του τουρισμού.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητες του νησιού για τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας, τον αριθμό των κλινών, καταστήματα εστίασης, οπότε στόχος είναι η παράταση της τουριστικής περιόδου την οποία φυσικά και μπορούμε να πετύχουμε πραγματοποιώντας ανοιχτές συζητήσεις τόσο με τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό όσο και με τους επισκέπτες μας οι οποίοι φροντίζουν να μας μεταφέρουν τις απόψεις τους».

Τέλος, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την προσπάθεια του Άγιου Ευστράτιου να γίνει ένα ενεργειακά αυτόνομο νησί.

«Το πρόγραμμα «Άη Στράτης Πράσινο Νησί» είναι ένα ερευνητικό πιλοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού από παραγωγή ΑΠΕ κατά 85 %, τηλεθέρμανση από ΑΠΕ στους κατοίκους, ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοτικών κτιρίων, κατασκευή ΣΦΗΟ και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. Το έργο αφορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού μας και είναι μία προσπάθεια που μας πάει αρκετά χρόνια πίσω με εμπνευστή και υπέρμαχο της προσπάθειας αυτής του προηγούμενου Δημάρχου του νησιού μας του κυρίου Χαράλαμπου Μακρή.

Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει τον πυλώνα και για άλλα παρόμοια έργα σε άλλα μέρη της χώρας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Διαβάστε επίσης:

Περιβάλλον: Τα σκουπίδια «μίλησαν» για τα φετινά Χριστούγεννα – Κατανάλωση χωρίς όρια (Photos)

Μποτόπουλος στο topontiki.gr για «μπλόκο» σε κόμμα Κασιδιάρη: «Σκοπός και μέσα ενός αποκλεισμού»

Γερ. Παπαδόπουλος στο topontiki.gr: Με τον ρυθμό που γίνεται ο προσεισμικός έλεγχος στα κτήρια, θα ολοκληρωθεί σε 70 – 80 χρόνια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57