search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:24
MENU CLOSE

Λίπος στην κοιλιά και γυμναστική: Η ιδανική ώρα για να το «διώξετε» πιο γρήγορα

23.02.2023 21:55
koilia

Πολλαπλά τα οφέλη της πρωινής άκσησης στην υγεία και στην μείωση κοιλιακού λίπους, αναφέρουν οι καθηγητές – ερευνητές του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, Uleen R. Zierath και Logan Pendergrast.

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την υγεία, ανεξαρτήτως την ώρα της προπόνησης. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τη νέα έρευνα, τα οφέλη που αφορούν την απώλεια λίπους και την αποφυγή της κοιλίτσας διαφέρουν αναλόγως της πρωινής ή της βραδινής προπόνησης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη βασίστηκε σε μια δοκιμή που έγινε πάνω σε ποντίκια, τα οποία χωριζόμενα σε δύο ομάδες κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια συνεδρία άσκησης το πρωί (περίπου τρεις ώρες μετά το ξύπνημα) και μια συνεδρία άσκησης αργά το βράδυ.

Από την συμμετοχή τους προέκυψαν δυο συμπεράσματα, τα ποντίκια της πρωινής ομάδας έκαψαν περισσότερο λιπώδη ιστό (σωματικό λίπος) σε σύγκριση με τα ποντίκια της βραδινής ομάδας. Έτσι με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές παρατήρησαν τις αλλαγές ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται τα γονίδια του λιπώδους ιστού μετά την άσκηση.

Η πρωινή άσκηση είναι πιο αποτελεσματική

Η επιλογή των ποντικιών στην έρευνα έγινε γιατί τα γονίδια των ποντικιών είναι στενά συνδεδεμένα με την μορφή των γονιδίων των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το γεγονός αυτό, βοηθά τους ερευνητές να εντοπίσουν τα στοιχεία που επιζητούν μέσα από τα ποντίκια, καθώς όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα αποτελέσματα που λήφθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που θα περιμέναμε να δούμε στους ανθρώπους».

Συγκεκριμένα, από τα αποτελέσματα αυτά διαπιστώθηκε πως τα λιπαρά οξέα απελευθερώνονται στο αίμα από τον λιπώδη ιστό, ο οποίος παρέχει στο σώμα ενέργεια για χρήση κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ μειώνει το μέγεθος των λιποκυττάρων.

Τα ποντίκια που ασκήθηκαν το πρωί παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους αμέσως μετά την άσκηση και 12 ώρες μετά την άσκηση, καίγοντας τα διπλάσια ποσοστά λίπους σε σύγκριση με τα ποντίκια που γυμνάστηκαν αργά το βράδυ.

Ακόμη, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η άσκηση το πρωί εκτός από καύση λίπους (διάσπαση), συνέβαλε στην παραγωγή θερμότητας (χρήση ενέργειας) και στην παραγωγή αιμοφόρων αγγείων.

Όλες αυτές οι αλλαγές είναι ευεργετικές για την απώλεια λίπους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να ωφελήσει εκτός από το σωματικό βάρος και την υγεία.

Επίσης, η πρωινή άσκηση από πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους είχε δείξει πως μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, μια ορμόνη σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και συνεπώς του σωματικού βάρους.

Το «βιολογικό ρολόι» του σώματος

Ένας βασικός λόγος για τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στην άσκηση ανάλογα με την ώρα της ημέρας μπορεί να είναι το βιολογικό κιρκάδιο ρολόι.

Κάθε κύτταρο στο σώμα έχει ένα κιρκάδιο ρολόι που συντονίζει τον μεταβολισμό με αλλαγές στο φως, τη διατροφή και την κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ορμόνες, η θερμοκρασία του σώματος και ακόμη και η ευαισθησία στους ήχους επηρεάζονται από το ρολόι του σώματος.

Το σωματικό λίπος δεν διαφέρει καθώς έχει το δικό του ρολόι, το οποίο ρυθμίζει την έκφραση πολλών γονιδίων. Με βάση τα ευρήματά των επιστημόνων και τα ευρήματα άλλων μελετών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο χρόνος άσκησης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το κιρκάδιο ρολόι για να προγραμματίσει τα λιποκύτταρα για καλύτερη καύση λίπους.

Ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει επίσης την όρεξη σας, δημιουργώντας το αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό γίνεται για να έχει το σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται όλη την ημέρα για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του.

Έτσι, όταν ασκείστε, το σώμα αντλεί ενέργεια από τις τροφές που έχετε φάει πρόσφατα. Ωστόσο, εάν δεν έχετε φάει τότε αυτό χρησιμοποιεί κυρίως λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό για ενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νέα στοιχεία για τους θανάτους το 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ – Το 40% των θυμάτων οφειλόταν αμιγώς στην Covid-19

Καρκίνος Oυροδόχου Kύστης: Ο τρόπος ζωής ένοχος για το 50% των περιστατικών – Οι δύο παράγοντες κινδύνου

Βλέπεις να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει η γάτα της φωτογραφίας; Τι αποκαλύπτει η απάντηση για την προσωπικότητά σου (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:23