search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:15
MENU CLOSE

Ερντογάν σε Μπλίνκεν: «Στις 14 Μαΐου οι εκλογές – Στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για Σουηδία-ΝΑΤΟ» (photos)

28.02.2023 16:43
blinken_erdogan_2002_new

Ο τουρκικός ιστότοπος YetkinReport έφερε στο φως της δημοσιότητας περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Τούρκου δημοσιογράφου, Μουράτ Γιετκίν, ο Μπλίνκεν ρώτησε πότε θα διεξαχθούν οι τουρκικές εκλογές, για να δει αν η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν έτοιμη εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, τον Ιούλιο. Ο Ερντογάν απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα στις 14 Μαΐου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Φινλανδία, αλλά ότι η Σουηδία δεν κρατάει το λόγο της. Επίσης, υπενθύμισε στις ΗΠΑ την ευθύνη που έχουν για τα F-16, αν πρόκειται να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει τουλάχιστον να συνεχιστούν. Η Άγκυρα συμφώνησε, αλλά ζήτησε οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ώστε να διαπιστώσουν όλοι ότι η Σουηδία δεν τηρεί το λόγο της. Αυτός ο όρος έγινε δεκτός από τον Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου.

Εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, φαίνεται πιθανό ότι η Φινλανδία και στη συνέχεια η Σουηδία, ή ίσως και οι δύο, θα λάβουν έγκριση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

«Τι θα συμβεί όμως αν ο Ερντογάν χάσει;», αναρωτιέται ο Τούρκος αρθρογράφος. «Το “Τραπέζι των 6” έχει ήδη υποσχεθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ιδίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στη Συρία: 22 νεκροί από χολέρα μετά τις εκτεταμένες ζημιές στην υδροδότηση

Ιταλία: Τρεις συλλήψεις για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες (videos)

Άνγκελα Μέρκελ: Με μαλλί που θυμίζει… Μπόρις Τζόνσον, ψωνίζει από τον φούρνο (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15