search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:28
MENU CLOSE

Το φάρμακο για τον διαβήτη που κυκλοφορεί ως «θαυματουργό» σκεύασμα για αδυνάτισμα – Κίνδυνοι και παρενέργειες (Photo)

11.04.2023 13:02
xapia-new

Αν και αρχικά, αναπτύχθηκε ως ένα ενέσιμο σκεύασμα για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, σύντομα απέκτηση τη φήμη του «θαυματουργού» φαρμάκου για αδυνάτισμα.

Ο λόγος για το σκεύασμα με την ονομασία Ozempic το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στη χώρα μας όχι μόνο από τους ασθενείς για τους οποίους προορίζεται, αλλά και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος γρήγορα και εύκολα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία Novo Nordisc Ελλάς η οποία το ανέπτυξε και το διαθέτει, δεν έχει εγκεκριμένη ένδειξη για την παχυσαρκία και συνεπώς για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τις εγχώριες πωλήσεις του Ozempic, το 2021 διατέθηκαν περίπου 49.000 σκευάσματα, ενώ το 2022 ο αριθμός επταπλασιάστηκε φτάνοντας στις 362.000. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα της εταιρείας από 4,9 εκατ. ευρώ το 2021 να εκτιναχθούν σε 34,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Και τα φετινά στοιχεία των πωλήσεών του, όμως, αποδεικνύουν την ευρεία κυκλοφορία του φαρμάκου, καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το 2022 είχαν διατεθεί περίπου 31.700 ενέσιμα σκευάσματα και το φετινό δίμηνο ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 69.400.

Η αυξανόμενη ζήτηση του Ozempic μάλιστα, τόσο από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη όσο και από υγιή άτομα για την απώλεια βάρους- οδήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε λήψη μέτρων για την προστασία των ασθενών. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η διακίνηση του φαρμάκου εκτός Ελλάδας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (παράλληλη εξαγωγή), ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Η δράση του φαρμάκου

Μιλώντας στο protothema, o κ. Χρήστος Ζούπας, διαβητολόγος, διευθυντής της Διαβητολογικής Κλινικής του «Υγεία», «δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη συσχετίζεται και με απώλεια βάρους, έχει γίνει και με άλλες δραστικές ουσίες. Αυτό που επαναλαμβάνεται δυστυχώς είναι ότι ένα καινοτόμο φάρμακο δεν λαμβάνεται από αυτούς που πρέπει να το λάβουν για τη συγκεκριμένη νόσο, διαβήτη τύπου 2. Χάνεται ο στόχος, η αξία της θεραπείας, με ευθύνη μεγάλη της πολιτείας, εφόσον γιατροί και φαρμακοποιοί διαθέτουν παράτυπα τις ενέσεις σεμαγλουτίδης και δεν ελέγχονται.

Στους παχύσαρκους διαβητικούς η συγκεκριμένη θεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα, οδηγώντας σε διάστημα 52 εβδομάδων σε απώλεια περίπου 10% του βάρους τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρόκειται για χρήση του φαρμάκου μη εγκεκριμένη και δυνητικά επικίνδυνη. Δεν έχει δοκιμαστεί το φάρμακο σε άτομα που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ούτε σε άτομα που δεν είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, δε, που είναι κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές, όπως τάση προς έμετο, δυσπεψία, μετεωρισμός, δυσφορία, προφανώς επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του λήπτη του φαρμάκου».

«Αδυνατίζει για όσο το παίρνεις»

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η κακή χρήση του φαρμάκου με καταχρηστική και παράνομη συνταγογραφική συμπεριφορά γιατρών, εκτός από επικίνδυνη για την υγεία, δεν έχει έχει εν τέλει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα υγιή άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν, καθώς το ενδεχόμενο να γίνει αναπήδηση του βάρους προς τα πάνω μετά τη διακοπή του εν λόγου σκευάσματος είναι ισχυρό.

Διαβάστε επίσης:

Υπνική άπνοια: Ποια τα «σημάδια» – Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Πάσχα – Διατροφή: Τι να προσέξετε τις ημέρες της νηστείας

Συμβουλές ΕΦΕΤ για Πάσχα: Τι να προσέξετε στην αγορά αρνιού, αυγού και σοκολάτας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 22:26