search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:51
MENU CLOSE

Σε πετρέλαιο και αέριο «ρίχνουν» λεφτά οι τράπεζες παρά την υπόσχεση για «πράσινη στροφή»

21.04.2023 06:00
oil-345-new

Οι κορυφαίες τράπεζες του κόσμου υποσχέθηκαν ότι θα… «πρασινίσουν», αλλά τον περασμένο χρόνο «έριξαν» δισεκατομμύρια δολάρια στηρίζοντας επενδύσεις των εταιριών παραγωγής ορυκτών καυσίμων, παρόλο που η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο εύκολα δίνονται υποσχέσεις για «πράσινη πολιτική» και πόσο γρήγορα αυτά τα λόγια αποδεικνύονται … «πράσινα άλογα».

Σύμφωνα με το CNN οι τράπεζες χρηματοδότησαν πέρυσι με 673 δισεκατομμύρια δολάρια την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δηλαδή έριξαν χρήματα στις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αποκόμισαν συνολικά κέρδη 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην ετήσια έκθεση «Τραπεζική για το Κλιματικό Χάος», την οποία συντάσσουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις The Rainforest Action Network και Sierra Club.

Οι καναδικές τράπεζες αύξησαν το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, αλλά τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά αυτή, με το 28% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων της συγκεκριμένης βιομηχανίας στη διάρκεια του 2022.

Πρώτη μεταξύ των μεγάλων χρηματοδοτών των εταιριών ορυκτών καυσίμων είναι η JPMorgan Chase, η οποία μάλιστα κατέχει αυτή τη θέση από το 2016, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Στους κορυφαίους δανειστές της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, από το 2016, βρίσκονται επίσης οι τράπεζες Citi, Wells Fargo και Bank of America.

«Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες πάγωσαν τα σχέδια για μηδενική επιβάρυνση του πλανήτη και απέτυχαν να υιοθετήσουν ισχυρότερους χρηματοδοτικούς περιορισμούς σε εταιρίες που προωθούν τη μη βιώσιμη διεύρυνσή τους με τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Αντέλ Σράιμαν, εκπρόσωπος της οργάνωσης Sierra Club.

Οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας τους εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, που απείλησε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το 2022 τα συνολικά κέρδη των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου έφτασαν στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα τελευταία χρόνια κατά μέσον όρο είχαν κέρδη της τάξης του 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε τον Φεβρουάριο ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Η κερδοφορία του κλάδου εκτοξεύτηκε λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων, γεμίζοντας τα ταμεία των εταιριών.

Τα κέρδη ρεκόρ ακολούθησαν τις χορηγήσεις ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 60 μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες του κόσμου τα τελευταία 7 χρόνια, που διοχετεύτηκαν σε επενδυτικά προγράμματα στους κλάδους που ευθύνονται για την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.
Κι αυτό έγινε παρόλο που οι αμερικανικές JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo και Bank of America συμμετέχουν στην Τραπεζική Συμμαχία του ΟΗΕ για Μηδενική Επιβάρυνση του Πλανήτη με διοξείδιο, μέχρι το 2050.

«Γυρίζοντας τη πλάτη στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα και διπλασιάζοντας την υποστήριξη που παρέχουν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, οι τράπεζες της Wall Street αυξάνουν τους συστημικούς κινδύνους για την οικονομία, μεταξύ των οποίων η κατάρρευση των αξιών σε παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες και η αναταραχή στην αγορά των ασφαλειών», προειδοποίησε ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαους, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της αμερικανικής Γερουσίας.

Η έκθεση «Τραπεζική για το Κλιματικό Χάος», που δημοσιεύεται εδώ και 14 χρόνια, παρακολουθεί τις χρηματοδοτήσεις που δίνουν οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου σε εταιρίες ορυκτών καυσίμων. Μεταξύ των οργανώσεων που συνεργάζονται για την ετήσια έκθεση είναι επίσης οι BankTrack, Indigenous Environmental Network, Oil Change International, Reclaim Finance, και Urgewald.

Διαβάστε επίσης:

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τέλος Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά (Video)

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση σε τοπικά γραφεία του AKP (Video)

Γαλλία: Έφοδος διαδηλωτών στο Χρηματιστήριο του Παρισιού (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 01:44