search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:56
MENU CLOSE

Εκλογές Τουρκίας: Σε δεύτερο γύρο θα αναδειχθεί ο νικητής

14.05.2023 23:23
TURKEY

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία ενώ, όσο περνάει η ώρα, ενισχύεται το σενάριο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο 69χρονος τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 20χρόνια, απώλεσε το βράδυ της Κυριακής το προβάδισμα που τού πίστωναν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και έπεσε κάτω από το φράγμα του 50%, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ειδικότερα, στις 23:00, ο Ερντογάν συγκέντρωνε το 49,86% των ψήφων με σχεδόν το 91,61% των ψήφων καταμετρημένων, σύμφωνα με το Anadolu. Την ίδια ώρα, το ποσοστό του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αγγίζει το 44,38%.

Αν και τα δεδομένα υπόκεινται ακόμη σε μεταβολές, για τον τρίτο των εκλογών αυτών, τον Σινόν Ογάν, διαφωνούντα του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP, που πιστώνεται περί το 5% των ψήφων, τα αποτελέσματα της βραδιάς σημαίνουν πως θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 28η Μαΐου.

Κάτι, άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη δημοκρατία της Τουρκίας, που συμπληρώνει φέτος τα εκατό της χρόνια.

Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου δηλώνουν νικητές

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ότι το να βιάζεται κανείς να ανακοινώνει εκλογικά αποτελέσματα ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αυτό θα σήμαινε κλοπή της βούλησης του λαού, ενώ ο αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

«Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια τόσο θετική και δημοκρατική ατμόσφαιρα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν με βιασύνη αποτελέσματα, αυτό σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν στο πρώτο του μήνυμα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Λίγο προτού εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του, ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη αντί για την Άγκυρα, όπως αναμενόταν.

Από την άλλη πλευρά, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε δική του ανάρτηση στο Twitter ανέφερε: «Δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν.

Ιμάμογλου κατά Anadolu για παραποίηση αποτελεσμάτων

Ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν προβάδισμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αμφισβητούσε τα αποτελέσματα αυτά και κυρίως όσα δημοσίευε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Διατηρώντας κοινή γραμμή με τον δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγγειλε μηχανισμό παραποίησης των αποτελεσμάτων ενώ και οι δύο δήμαρχοι ζήτησαν από τους πολίτες να είναι προσεχτικοί και να μην βασίζονται στα αποτελέσματα του Anadolu.

Συμμετοχή ρεκόρ

Στην Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων απέμενε να καταμετρηθεί το 20% των ψηφοδελτίων, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο.

Στη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγάλη πόλη όπου ζουν κατά πλειονότητα Κούρδοι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε πάνω από το 71% των ψήφων, με τα 4/5 των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Το ποσοστό συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως, όμως εκτιμάται πως θα φθάσει ως ακόμη και το 90%.

Οι ψηφοφόροι – στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύνολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλπες για πρώτη φορά – καλούνταν να επιλέξουν τον 13ο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το 2018, στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο, με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής ήττα για αυτόν που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «σουλτάνος».

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και – τουλάχιστον στη θεωρία – υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, εν μέσω κρίσης που αύξησε κατακόρυφα το κόστος ζωής, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Διαβάστε επίσης:

Μεσανατολικό: Ρουκέτα «έσπασε» τη συμφωνία εκεχειρίας

Λονδίνο: Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ λόγω ύποπτου drone

Στο Βερολίνο ο Ζελένσκι – Τεράστια οπλική ενίσχυση από Γερμανία σε Ουκρανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 20:55