search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 06:20
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Ολοταχώς για κάλπες στις 25 Ιουνίου – Παραλειπόμενα από τη σύσκεψη των αρχηγών

24.05.2023 19:25
proedriko-arxigoi-1

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 16:00, θα γίνει η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, στο Προεδρικό Μέγαρο.

H τυπική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και ο κ. Σαρμάς έλαβε από την ΠτΔ εντολή για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι:

Για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνεται ο Πρέσβης επί Τιμή Παύλος Αποστολίδης.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης.

Για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος είναι και ο προηγούμενος Αρχηγός του ΓΕΣ.

Για το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο και έχει διατελέσει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως για το Υπουργείο Υγείας έχει γίνει πρόταση στην Αναστασία Κοτανίδου, και φέρεται να την έχει αποδεχθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα αναλάβει η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, Καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαρμάς επελέγη υπηρεσιακός πρωθυπουργός καθώς είναι ο αρχαιότερος ανώτατος δικαστικός, πρόσωπο που προβλέπεται να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όποτε αυτό χρειάζεται.

Οι ηγέτες των πέντε κομμάτων που κέρδισαν την είσοδό τους στη Βουλή συμφώνησαν και πάλι πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και έτσι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη

«Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της για τη σύσκεψη, η Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής. Οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό είναι γνωστό από τη θέση και τη στάση των κομμάτων τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια. Και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη, σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν θα πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση για τα κρίσιμα θέματα που θα κληθούν να χειριστούν. Υπογράμμισε ότι και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος, επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη, τόνισε ότι στόχος του για τις επόμενες εκλογές είναι το ΚΚΕ να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ κάλεσε τους πολίτες που δεν ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν.

«Ήταν μία θεσμική σύσκεψη για τον σχηματισμό εκλογικής, υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας και δεν έγινε δυνατό από τα άλλα πολιτικά κόμματα, που έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις και κοινά προγράμματα, να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας με βάση τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Έτσι, λοιπόν, οδηγούμαστε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση με εκλογές στις 25 του Ιούνη και εκεί θα δώσουμε όλοι τη μάχη», δήλωσε και συνέχισε:

«Προχωράμε δυνατά από τώρα, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ, έτσι ώστε να γίνει ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές. Γιατί η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα είναι αντιλαϊκή και η αντιπολίτευση θα την στηρίζει, όπως την έχει στηρίξει και στο παρελθόν και τώρα με βάση τις κοινές στρατηγικές επιλογές που έχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τα δύο κόμματα ως αντιπολίτευση, θα στηρίζουν αυτή την πολιτική που θα είναι ενάντια στον λαό μας για τα συμφέροντα των λίγων», πρόσθεσε και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Από αυτή τη σκοπιά, η μόνη δύναμη που προβάλει ως δύναμη πραγματικής, μαχητικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας είναι μόνο το ΚΚΕ και βέβαια λόγω του πιο άδικου εκλογικού νόμου απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, να καταγράψει το ΚΚΕ ψήφους και ποσοστά, όχι μόνο τα ίδια, το 7,2%, αλλά πολύ περισσότερα στις επόμενες εκλογές. Τέτοια ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από όλη την Ελλάδα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Καλούμε και όσους συνανθρώπους μας, φίλους και φίλες που σκέφτηκαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ και δεν το έκαναν στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής να το κάνουν τώρα, έχοντας και την εικόνα όλων των υπόλοιπων αποτελεσμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι, θα πάμε μπροστά!».

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε θερμή χειραψία τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο κ. Βελόπουλος έθεσε δυο ευαίσθητα θέματα. Καταρχήν επισήμανε το θέμα της επιλογής των υπηρεσιακών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, λέγοντας ότι πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία για να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης συμφώνησαν ομόφωνα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το «πηγαδάκι» Μητσοτάκη, Τσίπρα, Βελόπουλου

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο Βελόπουλος στάθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είχε προηγηθεί, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Λύσης, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθίσουν και πάλι για την τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο τους. Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και είπε «όχι, τηλεοπτική αναμέτρηση με όλους τους αρχηγούς, όχι οι δυο σας». Κατά τις ίδιες πηγές, δεν απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ θετικός στη πρωτοβουλία ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ έμεινε τελευταίος μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, για να του συμπαρασταθεί καθώς εξαιτίας του προβλήματος με το πόδι του δεν μπορεί να περπατάει σε γρήγορο ρυθμό. Έτσι, ο κ. Κουτσούμπας έμεινε πίσω για να μην περπατάει μόνος του ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ στο φεστιβάλ του κόμματος στο Ζάππειο, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε χτυπήσει το πόδι του και υπέστη ρήξη χιαστών, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Οι αφίξεις

Πρώτος έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, μόλις μπήκε στην αίθουσα της σύσκεψης και διαπίστωσε πως δεν είχε φτάσει άλλος πολιτικός αρχηγός, είπε στους φωτογράφους και στους υπαλλήλους της Προεδρίας: «Τι έγινε; Μόνος μου θα είμαι;».

Ελάχιστα λεπτά αργότερα πέρασε την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά -όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης- σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συνοδευόμενος από τους δύο στενούς του συνεργάτες: τον εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή Επικρατείας Δημήτρη Μάντζο και την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, δημοσιογράφο Στεφανία Μουρελάτου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ένα λεπτό πριν από τις 11, συνοδευόμενος από τη στενή του συνεργάτιδα, διευθύντρια Επικοινωνίας Κύρα Κάπη και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα.

Τελευταίος για τη σύσκεψη έφτασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έσπευσε να απολογηθεί για την καθυστέρηση. «Ήταν ένα τουριστικό εδώ», είπε, εννοώντας προφανώς ότι ένα τουριστικό λεωφορείο τον καθυστέρησε στη διαδρομή προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, μπήκε στην αίθουσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να ξεκινήσει η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πώς κάθισαν στο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί

Στο τραπέζι της σύσκεψης, στην κεφαλή κάθισε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στα δεξιά της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίπλα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Στα αριστερά της κ. Σακελλαροπούλου και απέναντι από τον πρωθυπουργό βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δίπλα του ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ.

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Την Δευτέρα θα γίνει η εκλογή του προεδρείου της Βουλής, ενώ αμέσως μετά η Βουλή θα διαλυθεί.

Οι «κομματικές μηχανές» της Νέας Δημοκρατίας παραμένουν σε φουλ ρυθμούς με κεντρικό προτάγμα και αυτής της προεκλογικής εκστρατείας τη σταθερότητα και την μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε ένα ρευστό γεωπολιτικά και οικονομικά περιβάλλον.

Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι πρέπει να είναι καθαρό το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, ενώ σχεδιάζουν επίθεση στις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές.

Προς την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στο πρόγραμμα του κόμματος, ενώ σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται και το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Δούρου κατά Παπαδημούλη: Αηδιαστικές οι δηλώσεις του – Να μην μπούμε σε ονοματολογία για αρχηγό

Ανδρουλάκης: Τι είπε στο Προεδρικό για τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών  

Άγρια κόντρα Βελόπουλου – ΝΙΚΗΣ: «Είναι υποκομματίδιο της ΝΔ» – «Αξιόπιστος σαν τα χειρόγραφα του Ιησού» (audio)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34