ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:44
MENU CLOSE

Για τη νίκη... ενάντια στη Νίκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2284
01/06/2023
03.06.2023 06:00

Ο φόβος της επτακομματικής Βουλής διακατέχει την κυβέρνηση, καθώς οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκονται μία ανάσα πριν από την είσοδό τους στη Βουλή, προοπτική που θα αποδυναμώσει το σενάριο αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του, αναφερόμενος στο θέμα, επισημαίνει: «Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση, όπου μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό – για όσους δεν γνωρίζετε καλά την αριθμητική του εκλογικού νόμου – σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση».

Το Άγιον Όρος στο στόχαστρο

Βασική επιδίωξη των στελεχών της Ν.Δ. είναι το πώς θα αποκλειστεί η Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού από αυτή τη Βουλή. Όπως ομολογούν οι ίδιοι άνθρωποι, δεν έχουν την ίδια άποψη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς θεωρούν ότι η είσοδός της στη Βουλή αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά πολλοί υποστηρίζουν η υπερπροβολή της Νίκης δεν αποκλείεται τελικά να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού, από εκεί που ήταν ένα μικρό κόμμα που δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα, τώρα έχει γίνει γνωστό στο πανελλήνιο.

Οι πληροφορίες λένε ότι στο στόχαστρο των συνεργατών του Μητσοτάκη έχουν μπει κάποιες συγκεκριμένες μονές του Αγίου Όρους, οι οποίες εμφανίζονται παρασκηνιακά να υποστηρίζουν τη Νίκη, ενώ ενεργό ρόλο παίζουν και παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και χριστιανικές αδελφότητες.

Συνολικά τρεις μονές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των στελεχών της Πειραιώς με δύο εξ αυτών, τις Μονές Φιλοθέου και Καρακάλου, να πρωτοστατούν στην ιστορία αυτή, παρά την προσπάθεια του ηγουμένου της Φιλοθέου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ο πρόεδρος της Ν.Δ., συνοδευόμενος από τον γιο του Κωνσταντίνο, θα βρεθεί στο Άγιον Όρος, όπου θα διανυκτερεύσει στη Σιμωνόπετρα, ενώ την επομένη θα επισκεφτεί τις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορος. Σε αυτή την επίσκεψη ο Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει στους συνομιλητές του πως ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να μπει η συντήρηση των Μονών του Αγίου Όρους στο ταμείο ανάκαμψης εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλα κονδύλια.

Παρότι στην Πειραιώς επιμένουν ότι η επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού είναι καθαρά ιδιωτική, το ότι επιλέγει να διανυκτερεύσει εκεί δείχνει την αγωνία που επικρατεί στο επιτελείο της Ν.Δ.

Παρέμβαση της Εκκλησίας

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση του Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα μήνυμα προς τους πιστούς. Πριν από λίγες μέρες άλλωστε ο επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας με δημόσια παρέμβαση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείου για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ώς εδώ».

Παρεμβάσεις υπήρξαν και από τους μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Λαρίσης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι μητροπολίτες που έχουν δυσαρεστηθεί από όλη αυτή την υπόθεση.

«Απόβαση» στελεχών

Με δεδομένο ότι το κόμμα Νίκη εμφανίζεται να έχει μεγάλη διείσδυση στην Κεντρική Μακεδονία, στην Πειραιώς ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πέρα δηλαδή από την επίσκεψη που θα κάνει ο Μητσοτάκης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Άγιον Όρος, τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα περιοδεύσουν στη βόρεια Ελλάδα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., όπως οι Ν. Δένδιας, Μ. Βορίδης και Άδ. Γεωργιάδης.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν ο διοικητής του Αγίου Όρους Θανάσης Μαρίνος και ο επιχειρηματίας Κώστας Λούλης. Ήδη στο στόχαστρο της ομάδας κρούσης βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μία Μονή στην Ασπροβάλτα και οι Μονές στα Λαϊνά, στον Άγιο Βασίλειο και η Μονή της Ορμύλιας στη Χαλκιδική. Η τελευταία, μάλιστα, λέγεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το Άγιον Όρος.

Το κόμμα Νίκη λέγεται ακόμα ότι στηρίζεται και από διάφορες αδελφότητες, με την πιο δραστήρια να βρίσκεται στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος συζητούν με άλλα οκτώ κόμματα τη συγκρότηση του Πατριωτικού Συνασπισμού, όπως θα είναι το όνομα του κόμματος, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Ζητά νέα εκλογική ενίσχυση για μαχητική αντιπολίτευση

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία: Και τώρα τι;

ΠΑΣΟΚ: Φόβος για νέο γύρο… fake news από τη ΝΔ

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 15:44
Exit mobile version