search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:21
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης έβαλε τον πήχη στο 33% και πώς λειτουργεί το δίλημμα «ΝΔ ή χάος»   

29.04.2024 06:15
MITSOTAKIS-121

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών στο 33% δημιούργησε αίσθηση, αλλά και πολλά ερωτηματικά για τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να οριοθετήσει τα πράγματα.

«Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για μένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, βάζοντας ως στόχο του κόμματος του το 33,12% το οποίο είχε πάρει η ΝΔ στις ευρωκάλπες του 2019.

Όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την κίνηση θέλοντας να δείξει ότι η ΝΔ έχει ξεπεράσει την δύσκολη περίοδο και πλέον έχει πάρει την ανιούσα.

Άλλοι πάλι λένε ότι με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το κυβερνών κόμμα μπορεί να ξεπεράσει το 33,12% και εκεί ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πει ότι πέτυχε και τον βασικό του στόχο που ήταν το αποτέλεσμα του 2019, άρα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την κριτική που του ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αλλά ακόμα και στα ίδια να μείνει, πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί κερδισμένος γιατί θα έχει πετύχει τον στόχο του.

Φυσικά θέμα θα προκύψει στην περίπτωση που τελικά η ΝΔ παρά τα όσα κάνει δεν καταφέρει να μεταπείσει τους ψηφοφόρους της, ότι πρέπει να την στηρίζουν και σε αυτή την κάλπη.

Παρά πάντως την αυτοπεποίθηση που θέλησε να δείξει ότι έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει κοπάσει η ανησυχία για την αποχή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πέρα από τις βεβαιότητες που εκφράζουν τα κυβερνητικά στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα κατά την εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook λέγοντας: «Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη, αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης. Η αποχή δεν είναι απάντηση».

Παράλληλα, με αφορμή τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τον Άρειο Πάγο, «με το σκεπτικό ότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες εμείς ψηφίσαμε και τα υπομνήματα που καταθέσαμε».

«Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΝΔ ή χάος

Από την άλλη ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επανέλαβε και αυτός το δίλημμα της κυβέρνησης “ΝΔ…ή χάος”.

Σε συνέντευξη του ανέφερε ότι «κάθε κάλπη έχει σημασία και από κάθε εκλογική διαδικασία εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα σταθερότητας ή αποσταθεροποίησης. Η αντιπολίτευση εμφανώς επιδιώκει την αποσταθεροποίηση μέσω αυτής της κάλπης με τον αναδυόμενο “αντισυστημισμό” που έχει όψιμα ενδυθεί. Ένα από τα διλήμματα επομένως αφορά αυτήν ακριβώς την απάντηση που πρέπει να λάβουν όσοι πολιτεύονται ανεύθυνα και απερίσκεπτα, με καθαρά μικροπολιτικό σκεπτικό. Οι κάλπες της 9ης Ιουνίου δεν είναι καθόλου αδιάφορες πολιτικά, ευρωπαϊκά και εθνικά, για να τις πάρουμε αψήφιστα και να ψηφίσουμε χαλαρά».

Και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα της επικείμενης αναμέτρησης θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα. Αν, δηλαδή, οι πολίτες θα ανανεώσουν την επιθυμία τους για φυγή προς τα μπρος με σταθερότητα που εκφράστηκε με το ηχηρό 40,56% στην ΝΔ μόλις πριν από ένα χρόνο», υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας που διερωτάται: «Θα ταχθούν (σ.σ. οι πολίτες) εκ νέου υπέρ της συνέχισης μιας πορείας, που παρά τις δυσκολίες, λάθη και αστοχίες, μας οδηγεί μπροστά με σχέδιο και πολιτικές που αποδίδουν ή θα έχουμε καθήλωση και πισωγύρισμα σε καταστάσεις που τις πληρώσαμε ακριβά;».

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα αεροπορικώς ο Κασσελάκης, απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία στο Αιγαίο

Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών»

Κασσελάκης για Τέμπη: «Ζητώ επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 20:21