search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:07
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Φόβος για νέο γύρο… fake news από τη ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2284
1/6/2023
02.06.2023 06:00
PASOK_SIMA

Με καθαρή «αντιδεξιά» γραμμή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και απόρριψη κάθε σεναρίου συγκυβέρνησης με στόχο την αύξηση των ποσοστών τους θα κινηθούν στο ΠΑΣΟΚ.

Σκοπός του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να καταστήσει το κόμμα του ηγέτιδα δύναμη στον προοδευτικό χώρο. Το στίγμα αυτό αποτυπώθηκε και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο τους «αγκάθι» είναι η Αττική. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και ο Ανδρουλάκης, ο οποίος ετοιμάζει σειρά περιοδειών τόσο στο λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στην περιφέρεια. Η αρχή θα γίνει με τη Δυτική Ελλάδα το σαββατοκύριακο. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να προχωρήσουν σε έναν νέο γύρο επαφής με την κοινωνία. Να οδηγηθούν σε ένα «grassroots campaign», δηλαδή εκστρατεία από τη βάση.

Εκτός, λοιπόν, από την Αττική, θέλουν να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες του κόμματος και στην περιφέρεια: οι έξι εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο να παραμείνουν έτσι. Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, εκτός από τις έξι αυτές περιφέρειες, το κόμμα θα μπορούσε να βγει δεύτερο σε τουλάχιστον τρεις ακόμη. Πάντως, για ευνόητους λόγους αποφεύγουν να βάλουν ταβάνι στον εκλογικό τους στόχο, που είναι η «ανατροπή των μέχρι τώρα συσχετισμών στο φάσμα των ευρύτερων προοδευτικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων».

Ψευδείς ειδήσεις

Να μην δώσουν δικαίωμα ξανά στελέχη και βουλευτές να παρερμηνευτούν οι δηλώσεις τους για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο Ανδρουλάκης στο Πολιτικό Συμβούλιο. Συνεργάτες του που μιλούν στο «Ποντίκι» τονίζουν ότι «ο χώρος πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον νέο γύρο επιθέσεων που ετοιμάζει η Ν.Δ.». Γι’ αυτό στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καθιερώσουν και πολιτικό μπρίφινγκ, το οποίο θα αναλάβει ο Δημήτρης Μάντζος. Ο στόχος είναι να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ήδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» μετά τις δηλώσεις της Ελένης Χρονοπούλου και του Παναγιώτη Δουδωνή. Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολογική πολιτική και τις διαθέσεις του ΠΑΣΟΚ μετά και τα «πυρά» της Νέας Δημοκρατίας, ο Ανδρουλάκης είναι ξεκάθαρος (ομιλία στη Χίο):

«Λένε ότι θέλουμε να φορολογήσουμε τους πιο ισχυρούς. Είναι άδικο αυτό; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα οι ισχυρότεροι δεν πληρώνουν περισσότερα από τους αδύναμους; Θέλω να τα βάλουμε κάτω, συγκεκριμένα, ένα – ένα. Μας καταγγέλλουν γιατί τα 4,8 εκατομμύρια ευρώ αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές το πάμε στα 400.000 ευρώ ανά γονέα, δηλαδή στα 800.000 ευρώ συνολικά. Για πείτε μου εσείς: Υπάρχει γονιός της μεσαίας τάξης ή αδύναμος Έλληνας που έχει να μεταβιβάσει στα παιδιά του περιουσία 4,8 εκατομμυρίων ευρώ, κ. Μητσοτάκη; Ποιον αφορά αυτή η αδικία; Τον λαό ή τους ολιγάρχες φίλους σας;».

Όσο για το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, οι πάντες δείχνουν τον Άκη Σκέρτσο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ… υπεύθυνος

Το σίγουρο είναι πως στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διμέτωπος θα συνεχιστεί, καθώς, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, υπεύθυνος για τον χάρτη που βάφτηκε μπλε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ» λένε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα το πρωτόγνωρο μεταπολιτευτικό γεγονός η κυβέρνηση να κατακτά διαφορά από την αντιπολίτευση 20 και πλέον μονάδων και η αντιπολίτευση να κατακρημνίζεται κατά 12 μονάδες. Στην ανάλυση που κάνουν στο ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα της ψήφου φαίνεται πως οι πολίτες θέλουν αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ.

Έτσι εξηγείται και ο λόγος ο οποίος το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους με αναφορές στο πελατειακό κράτος, στο προκλητικό κόστος των απευθείας αναθέσεων, στα θεσμικά σκάνδαλα, στο άνοιγμα της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων, στα «δημοσιονομικά εγκλήματα της τετραετίας», προκαλώντας τη σκληρή αντίδραση εκ μέρους της Πειραιώς.

Όπως υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν μπορεί να επιτελέσει επαρκώς και πειστικά τον ρόλο του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση την οποία διεκδικεί το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή και «αργά ή γρήγορα» θα το πετύχει. «Βολεύεται ο κ. Μητσοτάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, ενωμένο, δυνατό, η πραγματική εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Δεξιά. Και καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό πολίτη να ακουμπήσει σε αυτό το ιστορικό κίνημα για να έχει πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία και όχι τον “χρυσό” της χορηγό» είναι άλλωστε και το κάλεσμα του Ανδρουλάκη.

Τα ελληνοτουρκικά στο μικροσκόπιο

Ο Ανδρουλάκης ρίχνει ιδιαίτερο βάρος και στις εξελίξεις στην Τουρκία μετά και την εκλογή Ερντογάν. Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του επισημαίνει την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δεσμευτούν – και αυτό είναι εθνικός αγώνας όλων των κομμάτων – κανένα ευρωπαϊκό κράτος να μην πουλάει ούτε μία σφαίρα στην Τουρκία. Δεν μπορεί αυτός ο λαός να πληρώνει δισεκατομμύρια εξοπλισμών αντί να διοχετεύονται αυτά τα χρήματα στην Υγεία, στην Παιδεία και στο κοινωνικό κράτος. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινής εξωτερικής πολιτικής. Την Ευρώπη του ευρωστρατού, των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτό σημαίνει ενωμένη Ευρώπη και όχι η Ευρώπη των αγορών και του διευθυντηρίου, όπως έλεγε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου» είναι το μήνυμά του.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί Μητσοτάκης και ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί στόχοι της δύσκολης μάχης εν όψει της 25ης Ιουνίου

Πόσο κοντά είναι η Τουρκία στην αναβάθμιση και την απόκτηση νέων F-16;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44