search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:00
MENU CLOSE

Γιατί Μητσοτάκης και ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2284
1/6/2023
01.06.2023 06:00
METSOTAKES1
Eurokinissi

Αν κάποιος ρωτούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιο θα ήταν για τον ίδιο το ιδανικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δύσκολα θα μπορούσε να διαλέξει κάτι καλύτερο από αυτό που έβγαλε η κάλπη στις 21 Μαΐου.

Με τη Ν.Δ. ενισχυμένη παρά μια τετραετή θητεία γεμάτη προβλήματα και αναταράξεις, τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει να αποσυντίθεται, το ΠΑΣΟΚ να δυναμώνει, αλλά όχι απειλητικά, και μια πεντακομματική Βουλή (και με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής περίπου 170 έδρες), οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές για τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς και άνετη πλειοψηφία θα διασφάλιζε, αλλά και θα προχωρούσε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς του απερίσπαστος, την ώρα που η αντιπολίτευση θα προσπαθούσε να… λύσει τα υπαρξιακά της, αλλά και να βρει τον βηματισμό της.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε – άσχετα αν η Ν.Δ. παρά τρίχα να βγει αυτοδύναμη με το σύστημα της… απλής αναλογικής – και έτσι τώρα ο Μητσοτάκης υποχρεούται να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να προσαρμόσει τη στρατηγική του και να «θωρακίσει» το κόμμα του έναντι πιθανών διαρροών, τόσο προς τα δεξιά του, όσο και προς τα αριστερά του.

Άλλωστε, αν τελικά η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας καταφέρουν να μπουν στη νέα Βουλή, τότε το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει, δημιουργώντας, προφανώς, επιπλέον πονοκέφαλο στη Ν.Δ. σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει τα δεδομένα που δημιουργεί η νέα προεκλογική περίοδος.

«Βυθίσατε το… ΠΑΣΟΚ»

Όσον αφορά το πρόβλημα της Νίκης, μπορεί κάποιος να διαβάσει στο ρεπορτάζ της σελίδας 6 για το πώς σκοπεύει να το απονευρώσει η Ν.Δ. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, ο στόχος του Μητσοτάκη είναι να αποτρέψει διαρροές και προς τα αριστερά του, καθώς, όπως φάνηκε από τις αναλύσεις των exit polls, η Ν.Δ. εισέπραξε και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Μαΐου για να καταφέρει να αγγίξει το 41%.

Τώρα πλέον η βασική προτεραιότητα είναι οι ψηφοφόροι αυτοί να μην… γλυκαθούν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, αλλά να παραμείνουν «εντός των τειχών» του κυβερνώντος κόμματος.

Για την ώρα το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να κάνει… ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τον Μητσοτάκη να επιτύχει τους στόχους του. Ήδη κάποια προβεβλημένα στελέχη του (Χρονοπούλου, Δουδωνής, Παραστατίδης) με δημόσιες δηλώσεις τους – τις οποίες εν συνεχεία επιχείρησαν να ανασκευάσουν, τα ίδια ή το κόμμα – άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στη φορολογία.

Όλα αυτά είναι… βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ., της οποίας ο πρόεδρος έλεγε σε συγκεντρώσεις στην Κρήτη ότι «τώρα έρχεται το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό» προσθέτοντας ότι «ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα».

Βασική στρατηγική επιλογή

Η στρατηγική επίθεσης προς το ΠΑΣΟΚ, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί βασική επιλογή για την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., καθώς:
● Από τη μία η πρόκληση φθοράς στο κόμμα αυτό διασφαλίζει ότι η Ν.Δ. δεν θα έχει απώλειες προς τα εκεί.

● Από την άλλη υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ να εντείνει τις επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «τραβήξει» ψηφοφόρους προς το μέρος του, στο πλαίσιο της πρόθεσής του να γίνει το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα.

● Σε τρίτο επίπεδο επιχειρεί να εμπεδώσει στη συνείδηση των ψηφοφόρων ότι η Ν.Δ. είναι η μοναδική επιλογή με σαφές σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με αυξήσεις σε διάφορους τομείς της φορολογίας, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άκης Σκέρτσος τόνισε χαρακτηριστικά πως «πέραν από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η χάραξη της φορολογικής πολίτικης γίνεται με θεωρητικό, ιδεοληπτικό και επικίνδυνο τρόπο».

Μίλησε δε εκ νέου για… «μαρτυριάρηδες», οι οποίοι αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, ειδικά στον τομέα της φορολογίας, όπου η Ν.Δ. θεωρεί ότι έχει καθαρά το «πάνω χέρι» έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Το «ζήτημα Κομισιόν»

Η τακτική αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί όσο θα πλησιάζουμε στις κάλπες, καθώς στη Ν.Δ. θεωρούν ότι, όσο το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πως δύσκολα θα καταφέρει να πείσει ψηφοφόρους του που τη στήριξαν τον Μάιο να επιστρέψουν στο κόμμα, τόσο θα εντείνει τις προσπάθειές του να λεηλατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, άλλωστε, φαίνεται προς το παρόν να μην μπορεί να συνέλθει από το σοκ του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου και άρα αποτελεί ευκολότερο «στόχο» για το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όχι, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γλιτώσει από τα πυρά της Ν.Δ. – αντιθέτως –, αλλά για την ώρα το «πρόβλημα» φαίνεται ότι είναι το ΠΑΣΟΚ, οπότε εκεί πέφτει το μεγάλο βάρος.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι στη Ν.Δ. γίνεται προσπάθεια να χαραχθεί και μια γραμμή άμυνας απέναντι στις πρόσφατες οδηγίες (διάβαζε: εντολές) της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική, οι οποίες περιλαμβάνουν περικοπή στις οριζόντιες διευκολύνσεις των καταναλωτών (π.χ. επιδοτήσεις στο ρεύμα, «market pass» κ.λπ.) έως το τέλος του 2023 και μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί του ρεύματος εμφανίζονται «φουσκωμένοι», ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός, το ίδιο και οι τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης και, προφανώς, εκλογές με νευρικούς καταναλωτές δεν είναι και το καλύτερο σενάριο.

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν «κάρφωνε» τον Τσοχατζόπουλο – «Ούτε για θυρωρό των γραφείων του ΠΑΣΟΚ δεν θα τον ψήφιζα»

Αλέξης Γεωργούλης: Fast track διαδικασίες για την άρση ασυλίας – Την Πέμπτη η Ολομέλεια

ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ: Ατελέσφορο μέτρο η φορολόγηση γονικών παροχών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 16:59