search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:09
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Ζητά νέα εκλογική ενίσχυση για μαχητική αντιπολίτευση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2284
01/06/2023
02.06.2023 06:00
kke_new

Ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση ζητά το ΚΚΕ στην προσεχή κάλπη της 25ης Ιουνίου με το επιχείρημα ότι θα είναι η μόνη πραγματική φιλολαϊκή και φιλεργατική αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει και που εκτιμά ότι θα είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «στις 25 του Ιούνη αυτό που θα μετρήσει είναι πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει». Πρόσθεσε πως «είναι φανερό ότι η Ν.Δ. θα συγκροτήσει κυβέρνηση, μάλλον αυτοδύναμη, καθώς μπορεί να το πετύχει αυτό ακόμα και με μικρότερο ποσοστό από αυτό που πήρε στις 21 Μάη» και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να τη δυσκολέψουν.

Ταυτόχρονα έβαλε σε αντιδιαστολή το ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τοποθέτησε αυτές τις δυνάμεις στο κάδρο μιας «συστημικής» και «συναινετικής» αντιπολίτευσης, αφού και αυτά ομνύουν στη σταθερότητα. Έκανε την εκτίμηση πως θα ασκήσουν μια αντιπολίτευση που «θα “βάζει πλάτη” στα δύσκολα, στα σημαντικά και κρίσιμα, θα επιδιώκει να εξασφαλίζει την εργατική – λαϊκή συναίνεση για να αυξάνονται τα κέρδη των λίγων». Η σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές της (ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ), είπε, «όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αποτελεί συνεχώς σημαντικό στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ο στόχος του ΚΚΕ να διατηρήσει την κοινοβουλευτική δύναμη των 26 εδρών τουλάχιστον, που πέτυχε στην κάλπη της απλής αναλογικής, στην πράξη σημαίνει, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στη σύσκεψη στον Περισσό:

Πρώτον, ότι χρειάζεται ένα πιο μεγάλο εκλογικό ποσοστό με στόχο τη διατήρηση ή και την αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης.

Δεύτερον, σημαίνει ότι το ΚΚΕ επιδιώκει να κρατήσει τους 12 βουλευτές της Αττικής και τους βουλευτές που εξέλεξε για πρώτη φορά στις εξής περιφέρειες: τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Κοζάνη, τα Χανιά, τη Μεσσηνία, τα Γιάννενα. Αυτές είναι βουλευτικές έδρες που το ΚΚΕ επιθυμεί να διατηρήσει και με την ενισχυμένη αναλογική επιπρόσθετα στις έδρες που κατείχε μέχρι σήμερα, δηλαδή στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, στόχος είναι η ανάκτηση της Λέσβου. Σημαντική σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και η άνοδος που σημείωσε το κόμμα στις μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς συνέβαλε στη συνολική αύξηση του ποσοστού.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανέδειξε την αναγκαιότητα που υπάρχει στην πράξη για ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις νέες συνθήκες, καθώς, όπως είπε επί της ουσίας, θα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα βρίσκεται «αύριο στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, όταν η εργοδοσία θα ζητάει περισσότερες θυσίες, παλεύοντας για να υπογραφούν περισσότερες συλλογικές συμβάσεις», θα βρίσκεται «στις γειτονιές, όταν οι λαϊκές οικογένειες θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα κοράκια των funds και των τραπεζών», θα είναι απέναντι «στην κυβέρνηση όταν θα ζητάει νέες θυσίες για να φορτώσει στον λαό τα βάρη μιας πιθανής νέας κρίσης για να σωθούν ξανά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι τράπεζες», θα εμποδίσει αντιδραστικές επιλογές, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοντά είναι η Τουρκία στην αναβάθμιση και την απόκτηση νέων F-16;

ΣΥΡΙΖΑ: Οι βασικοί στόχοι της δύσκολης μάχης εν όψει της 25ης Ιουνίου

Γιατί Μητσοτάκης και ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01