Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Μήνυμα συσπείρωσης έστειλε από την τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για «ισχυρή κοινωνία» και «σταθερή και υγιή Δημοκρατία». Ζήτησε η μάχη αυτή, που όπως είπε είναι μάχη αξιών και ιδεών, να δοθεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο «για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο».
«Θέλω», είπε σε σημείο της ομιλίας του για να απαντήσει σε συνθήματα, «να σας δώσω μια δέσμευση, θα πάμε μαζί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη, καμία ψήφος να μην πάει χαμένη. Αλλά θα είμαστε μαζί και τη Δευτέρα να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας για την υπεράσπιση της κοινωνίας, τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που εκπροσωπεί τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή, τους μη προνομιούχους Έλληνες, τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή».
Παράλληλα, αύξησε την πίεση προς τα μικρά κόμματα για τα οποία επανέλαβε ότι απέρριψαν την απλή αναλογική στην προηγούμενη προεκλογική αναμέτρηση «κοιτώντας το χωράφι τους ενώ εμείς κοιτάζαμε τη χώρα». Και πρόσθεσε πως σε αυτές τις εκλογές «κάθε προοδευτική ψήφος που δεν κατευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια ψήφος χαμένη, είναι μια ψήφος κερδισμένη για τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία».
Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως ήθελε να γίνει Μακρόν και κατέληξε «πιστό αντίγραφο του Όρμπαν», επαναλαμβάνοντας πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτρέψει την «ορμπανοποίηση της χώρας».
Σημείωσε πως αυτό που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να θέσει φραγμό στην διαμόρφωση του ανεξέλεγκτου καθεστώτος που επιδιώκει. Και πως αυτό επιχειρεί να το πετύχει με μια κατακερματισμένη Βουλή με πολλά και ανίσχυρα κόμματα, επιδιώκει με άλλα λόγια, είπε, «μια ασθενή και ασταθή Δημοκρατία».
Επισήμανε πως «από τις κάλπες αυτές θα βγει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με ποιο πρόγραμμα, ποια μέσα, ποια προοπτική. Αλλά και «ποιος και πως, με ποια δύναμη θα δώσει δύναμη στις κοινωνικές αντιστάσεις» και «θα κρατήσει όρθια την κοινωνία και ακέραιες τις προσδοκίες της». Οι εκλογές της Κυριακής, συνέχισε, «θα κρίνουν τη ζωή μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα κρίνουν όμως και την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Υπογράμμισε ότι σε αυτές τις εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τα διλήμματα τίθενται με σκληρό τρόπο, ως εκ τούτου «δύο μόνο είναι τα εναλλακτικά σχέδια εξουσίας και διακυβέρνησης που αναμετρώνται τη Κυριακή. Που καθρεφτίζουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις.
Από τη μία είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που «βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών». Το όραμα για μια χώρα και μια κοινωνία δημοκρατίας και δικαιοσύνης, με λιγότερες ανισότητες και με μια οικονομία όπου ο παραγόμενος πλούτος θα αυξάνεται και θα διαμοιράζεται δίκαια και ισότιμα μεταξύ των πολιτών. Για μια χώρα «όπου οι πολίτες της δεν θα πεθαίνουν στην καρότσα ενός αγροτικού, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο», και που «θα φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας», για μια χώρα όπου « κάθε πολίτης θα έχει μπροστά του ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους» και θα υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, εμπεδωμένη δημοκρατία και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Κι από την άλλη ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα «που θέλει την ανάπτυξη να έρχεται μέσα από φοροαπαλλαγές και ζεστό κρατικό χρήμα στους ισχυρούς, με παράλληλη μείωση του εργασιακού κόστους» αλλά και «από την έξωση του κράτους από κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής για να δοθεί χώρος στα κερδοσκοπικά funds».
Στην πραγματικότητα είπε πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προτείνει «φτηνή ανάπτυξη», και «που αφήνει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο περιθώριο».
«Η ανάπτυξη που δε σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τη δημοκρατία, συχνά ούτε την ανθρώπινη ζωή, δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη», είπε. Αντιθέτως, «είναι καταδικασμένη να παράγει κρίσεις, κοινωνικές εντάσεις και τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων».
Το πρόγραμμα της ΝΔ επισήμανε είναι το «δεσμευτικό για τρία χρόνια Πρόγραμμα Σταθερότητας», στο οποίο «δεν εντάσσεται καμία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες». Αντιθέτως «προβλέπονται μειώσεις στις δαπάνες του δημοσίου για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις δομές προστασίας του πολίτη, το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν προβλέπεται πραγματική αύξηση του μέσου μισθού.
Δεν προβλέπονται νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στο Δημόσιο, παρά μονάχα αντικαταστάσεις όσων αποχωρούν».
Με δυο λόγια, «το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει:
Σημείωσε πως οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ δεν είναι μόνο αξιακές και ιδεολογικές αλλά «αποτυπώνονται σε κάθε όψη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στις εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο, τα εργασιακά δικαιώματα, στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, το νερό, την πρώτη κατοικία».
Τόνισε πως χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια «κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη», σήμερα όμως «λέμε ότι αυτό δεν αρκεί, πρέπει και να γίνουμε Ευρώπη. Γιατί δεν είμαστε Ευρώπη στους μισθούς, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα του κράτους. Δεν είμαστε Ευρώπη στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις υποδομές».
Γι’ αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως εθνικό στόχο την επόμενη τετραετία ή και δεκαετία «η Ελλάδα να σταματήσει τη πορεία απόκλισης από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ», να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα, «που κατρακύλησε 18 ποσοστιαίες από το 2007 έως σήμερα», αλλά και να «σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί» και «να συγκρινόμαστε μόνο με χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Να έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας. Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα».
Για να αντιστραφεί αυτή η πορεία απόκλισης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το πρόγραμμά του, απέναντί στο πρόγραμμα «αέρα κοπανιστό» της ΝΔ, και συγκεκριμένα:
ένα πρόγραμμα που θέλει να βάλει τέλος στην ακρίβεια με :
Αναφέρθηκε στο θέμα της Θράκης λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μην υπάρξει συζήτηση για τα προγράμματα «δε δίστασε να ρίξει στην προεκλογική αρένα ακόμη και τα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα».
Και επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «επιστράτευσε το θράσος, το ψέμα, την εθνοκαπηλία και την ΕΥΠ, για να βυθίσει τη χώρα στα θολά νερά του διχασμού».
«Δε δίστασαν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές διχασμού» ενώ απαντώντας στο σύνθημα των συγκεντρωμένων ο λαός δεν ξεχνά τη σημαίνει Δεξιά» απάντησε πως αυτή η ΝΔ δεν είναι δεξιά του σήμερα, αλλά η ΕΡΕ της δεκαετίας του 50 με μισαλλοδοξία με διχασμό να αποκαλούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους “εθνική εξαίρεση”, να αποκαλούν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μειωμένης εθνικής συνείδησης οι άλλοι μισοί Έλληνες.
«Έλαβαν» όμως, τόνισε, «ένα μάθημα ευθύνης, πατριωτισμού, και δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». «Τον λάκκο του ΣΥΡΙΖΑ έσκαψε ο κ. Μητσοτάκης και έπεσε μέσα ο ίδιος και έκανε αποδιοπομπαίο τράγο τον άμοιρο τον δικό του υποψήφιο».
«Πάντα κάποιος άλλος φταίει» ανέφερε παραπέμποντας στις πρόσφατες αποπομπές από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ «τώρα έφαγε τρεις, έφαγε τον Πνευματικό, έφαγε, τον Κρικέτο. Έφαγε τον Κιρκέτο, αν είχαμε μια εβδομάδα ακόμη δεν ξέρω πόσους θα έτρωγε ακόμη».
Τελευταίο σκαλί του διχασμού, είπε ήταν που έστειλε την κ. Μπακογιάννη στη Θράκη «όχι για να ενώσει αλλά για να διχάσει» με το μήνυμα «αν δεν ψηφίσετε σωστά θα περάσετε δύσκολα» το οποίο, επανέλαβε, δεν ήταν μήνυμα μόνο για τη μειονότητα, αλλά για «για κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε πολίτη».
Από τη Θεσσαλονίκη είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα μήνυμα προς εχθρούς και φίλους «Εμείς με τη πατρίδα δεν παίζουμε». Ούτε με τη Δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες – Τι δείχνουν οι 6 τελικές δημοσκοπήσεις
Πέθανε ο Παναγιώτης Μελάς – Πρώην βουλευτής της ΝΔ και των ΑΝΕΛ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.