search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:49
MENU CLOSE

Υπουργικό Συμβούλιο «μαμούθ» από τον Μητσοτάκη, μια στους τέσσερις γυναίκα

26.06.2023 18:31
ypourgiko

Ένα Υπουργικό Συμβούλιου που είναι ακριβώς το αντίθετο του… μικρού και ευέλικτου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος – και, μάλλον πλέον, πρώην γραμματέας της ΝΔ – Παύλος Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών της νέας κυβέρνησης φθάνει τα 62 άτομα, 63 μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, περίπου το 25% της νέας κυβέρνησης αποτελείται από γυναίκες ενώ το rotation για το οποίο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εμφανέστατο.

Κατ’ αρχάς, κάποια βασικά στοιχεία: ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο υπουργείο αυτό μεταφέρεται και ο τομέας των επενδύσεων (εξ ου και ο Νίκος Παπαθανάσης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός). Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξαναμπαίνει στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά με το χαρτοφυλάκιο της Υγείας, ένας έτερος ΠΑΣΟΚογενής, ο Γιώργος Φλωρίδης, αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης, η Σοφία Ζαχαράκη που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού παραμένει η Λίνα Μενδώνη.

Αμετακίνητοι παραμένουν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος.

Ενδιαφέρουσα είναι η νέα σύνθεση του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς δίπλα στον Ά. Σκέρτσο και τον Γ. Μπρατάκο προστίθεται ο Μάκης Βορίδης, ο Σταύρος Παπασταύρου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, και ο Π. Μαρινάκης. Η ομάδα αυτή θα έχει την πλήρη ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης, ρόλο που είχαν μέχρι τις εκλογές του Μαΐου ο Ά. Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μετακόμισε στο υπουργείο Εξωτερικών και, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται να μετακινηθεί μετά τις ευρωεκλογές στην Κομισιόν.

Κατά τα λοιπά, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η σύνθεση του υπουργείου Εργασίας, με νέα πολιτική ηγεσία τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βασίλη Σπανάκη, ενώ ο Γιάννης Οικονόμου ετοιμάζεται να… παίξει μπάλα ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (το υφυπουργείο μεταφέρεται από το Πολιτισμού στο Παιδείας). Ενδιαφέρουσα θεωρείται και η σύνθεση του υπουργείου Παιδείας, καθώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει έναν υπουργικό θώκο που θεωρείται «ηλεκτρική καρέκλα», καθώς έχει «φάει» μερικά κορυφαία πολιτικά ονόματα στο παρελθόν. Ομοίως δύσκολο υπουργείο – με την προσθήκη ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει θέσει την αναβάθμιση του ΕΣΥ ως πρώτη προτεραιότητα – αναμένεται να είναι και το Υγείας.

Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν την Τρίτη το μεσημέρι και η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, οπότε και θα παραληφθούν και οι περίφημοι μπλε φάκελοι με τη στοχοθεσία και τα χρονοδιαγράμματα του κάθε χαρτοφυλακίου.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές Μαξίμου: Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες η νέα κυβέρνηση

Δημήτρης Παπαστεργίου: Από τα Τρίκαλα στο… υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Αυτή είναι η υφυπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05