search
ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:45
MENU CLOSE

Με τα μάτια στραμμένα στις διεργασίες εντός ΣΥΡΙΖΑ – Δυναμική ανόδου βλέπει το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2288
29-06-2023
30.06.2023 06:00
KKE

Ικανοποίηση επικρατεί στον Περισσό μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς μπορεί να σημείωσε απώλεια σε σχέση με τις εκλογές της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου αλλά τη θεωρούσε αναμενόμενη, ενώ συνολικά κατέγραψε άνοδο σε σχέση με το 2019 κατά 2,5 μονάδες και κατά 100.000 ψήφους. Σε σχέση με το 2019 η Κοινοβουλευτική του Ομάδα διευρύνεται κατά 5 βουλευτές, αν και χάνει 6 έδρες από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κάτι το οποίο αποδίδει στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και τον «καλπονοθευτικό» νόμο της Ν.Δ.

Το Πολιτικό Γραφείο μεταξύ άλλων στην «απολογιστική» ανακοίνωσή του αναφέρει, όπως και στην προηγούμενη ανακοίνωση του Π.Γ. για τις εκλογές του Μαΐου, πως «η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλον τον λαό» και πως «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή, αλλά σχετίζεται με αγωνιστικούς δεσμούς στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό, στους χώρους Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού».

Επαναλαμβάνεται και σε αυτήν την ανακοίνωση πως «το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για τη στάση του την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής».

Κάνει λόγο για έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό μέσα στον οποίο «εκφράζεται μια δυναμική ανόδου της εκλογικής επιρροής του κόμματος». Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ κοιτά προς τα δεξιά του και συγκεκριμένα στις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ:

«Το ΚΚΕ θα παρακολουθεί ενεργά τη συζήτηση που αντικειμενικά θα ανοίξει και στις πολιτικές εξελίξεις, τις διεργασίες που θα δρομολογηθούν σε ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και σε ΠΑΣΟΚ, όπως και σε άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Όσοι απογοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, πρέπει να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος. Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η σοσιαλδημοκρατία, ούτε ένας νέος φαύλος κύκλος ψευδαισθήσεων και αυταπατών».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την «ενισχυμένη παρουσία στη Βουλή του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου», σημειώνεται ότι «είναι ακόμα μια αρνητική εξέλιξη» ωστόσο «δεν είναι πρώτη φορά που τέτοιες δυνάμεις καταγράφουν ένα τέτοιο ποσοστό: Και το 2012 και το 2015 οι δυνάμεις αυτές είχαν καταγράψει ποσοστά πάνω από 10%».

Το Π.Γ. καλεί να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς θεωρεί ότι ο χώρος αυτός τροφοδοτείται από την επίσημη πολιτική της Ε.Ε., τη μιντιακή υπερπροβολή όλο το προηγούμενο διάστημα που τον πρόβαλε ως «αντισυστημική ψήφο», ενώ σημειώνεται πως στο «φούσκωμά» του συνέβαλε «και το γεγονός ότι διάφορες πολιτικές δυνάμεις χάιδευαν τα αυτιά των οπαδών των ναζί ή υιοθετούσαν την πολιτική τους ατζέντα».

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος για το Κίεβο η παρουσία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

Η ανατομία ενός… Υπουργικού Συμβουλίου

ΣΥΡΙΖΑ: Τι δείχνει η σιωπή του Αλέξη Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 06.06.2024 12:45