search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:21
MENU CLOSE

Αιχμές Σκουρλέτη κατά Σπίρτζη: Ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου

04.07.2023 17:28
skourletis-123-new

Την ανάγκη για αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου αλλά και συζήτηση για την προοπτική του κόμματος στην επόμενη μέρα με συντεταγμένο τρόπο και διάθεση ενότητας και σύνθεση επισημαίνει ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του προς την Naftermporiki TV.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Σπίρτζη με την κριτική στο οικονομικό επιτελείο φωτογραφίζοντας ιδιαίτερα την Έφη Αχτσιόγλου, ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε ότι και ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης ήταν «στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου».

Σημείωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώθηκε μόνο κατά την προεκλογική περίοδο ενώ άσκησε κριτική για το γεγονός ότι από το 2019 και μετά δεν έγινε σε βάθος αποτίμηση ώστε να εντοπιστούν τα λάθη της διακυβέρνησης. Σημείωσε ενδεικτικά ότι «η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν λάθος» και διερωτήθηκε, «το είπαμε ποτέ αυτό επισήμως»; «Με αυτή την έννοια», πρόσθεσε, «έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση στη ώρα της».

Από την άλλη πρόσθεσε πως οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν και σημείωσε πως υπάρχουν και καλές στιγμές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα είπε ότι «η επίσημη προσέγγισή μας στα θέματα της υγείας ήταν σωστή αν και «στα θέματα της υγειονομικής κρίσης υπήρχε, πολλές φορές, ένας αντικρουόμενος εκπεμπόμενος κεντρικός λόγος», κάτι που όμως «έχει να κάνει με τις εσωτερικές λειτουργίες και με την ικανότητα σύνθεσης».

Επίσης, ανέφερε ότι «η ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη έκανε μια στοχευμένη πολιτική παρεμβάσεων» επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να καταφεύγει σε γενικές αναφορές αλλά να απαντά με μια «πιο αιχμηρή προγραμματική πρόταση».  «Η επισήμανση που είχαμε κάνει, ότι από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείεται μια μεγάλη κατηγορία βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε, «θα έπρεπε να είναι “αιχμή του δόρατος” και να το λέμε συνέχεια, να ήταν σημαία μας, ήταν πολύ συγκεκριμένο», εκτιμώντας ουσιαστικά ότι δεν ιεραρχήθηκε σωστά.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Ενωτικά και συντεταγμένα

Στο «μετατραυματικό» σοκ που ζούμε προσπαθούμε με έναν συντεταγμένο, ενωτικό τρόπο να μην αποφύγουμε την αναγκαία συζήτηση, αλλά να κάνουμε και τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε να δώσουμε μια προοπτική, διότι το κέρδος από όλη αυτή την υπόθεση, της εκλογής νέου προέδρου και της συζήτησης που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, θα είναι να καταλήξουμε στο τι κάνουμε από εδώ και μπρος, ποια είναι η πρότασή μας στην κοινωνία. Μερικοί λένε «συζήτηση στο εσωτερικό ή πρόταση διακυβέρνησης»; Νομίζω ότι μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης, σε ένα σοβαρό κόμμα, προϋποθέτει να κουβεντιαστεί σε βάθος.

Σημασία έχει να γίνει αυτή η διαδικασία με τον πιο δημοκρατικό τρόπο, έτσι ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να μπορέσουμε μετά να κάνουμε τα νέα βήματά μας.

Για τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας

Ενότητα, σύνθεση, αλλαγές και να κοιτάμε μπροστά. Εγώ λέω να αποφύγουμε απλουστευτικά διλήμματα που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει πιο πολύ στο Κέντρο, να πάει πιο πολύ στα Αριστερά. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε κατά κόρον στο Κέντρο. Αυτό έκανε στην κεντρική του εκφώνηση. Δεν ήταν πειστικός; […] Η ΝΔ υπό τον Μητσοτάκη έκανε μια στοχευμένη πολιτική παρεμβάσεων. Οι γενικές αναφορές ανήκουν σε μια άλλη περίοδο. Σήμερα απαιτείται προγραμματική πρόταση. Η επισήμανση που είχαμε κάνει, ότι από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείεται μια μεγάλη κατηγορία βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα έπρεπε να είναι «αιχμή του δόρατος» και να το λέμε συνέχεια, να ήταν σημαία μας, ήταν πολύ συγκεκριμένο. Στα εργασιακά θέματα, υπήρξαν ή υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττονται από το πισωγύρισμα που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Το είδαμε πρόσφατα με τους εργαζόμενους στον τουρισμό, αυτές τις συνθήκες γαλέρας σε έναν κλάδο που ανθεί, που είναι δυναμικός. Επομένως, ήθελε μια πιο αιχμηρή προγραμματική πρόταση. Αυτό είναι το δια ταύτα, αυτό πρέπει να εκπέμπεις, αυτό καταλαβαίνει ο κόσμος.  

Η πολιτική αποτίμηση πρέπει να γίνεται στην ώρα της

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώθηκε μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Θεωρώ και δεν ανακάλυψα τώρα αυτή την ανάγκη, το έλεγα από την επομένη του ’19, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλο τον χρόνο να κάνει μια αποτίμηση της περιόδου της διακυβέρνησης, αλλά και της προηγούμενης πορείας του, καθώς, πράγματι, ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο ένα κόμμα του 3% και του 4% μέχρι το ’12, ξαφνικά το ’15 να γίνεται δυο φορές κυβέρνηση, παρά και την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Υπήρχε μια εσωτερική αντίφαση, εφαρμόσαμε μια πολιτική που δεν ήταν η δική μας. Τότε έπρεπε να γίνει αυτή η ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Διότι όταν αφήνεις κάποια πράγματα αναπάντητα, επειδή τα προβλήματα έρχονται και επανέρχονται, τα βρίσκεις μπροστά σου.  Θα το πω με ένα παράδειγμα. Κορυφαίο ζήτημα ήταν το ασφαλιστικό. Πόσο ζημιά μας έκανε την τελευταία εβδομάδα; Προχτές, στην Πολιτική Γραμματεία, έθεσα ένα ερώτημα. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε καταλήξει σε μία άποψη για το ποια ήταν τα λάθη μας και ποια όχι; Ναι μεν ήμασταν αναγκασμένοι να καλύψουμε τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο η σύνδεση -για παράδειγμα- των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν λάθος. Το είπαμε ποτέ αυτό; Επισήμως εννοώ. Με αυτή την έννοια έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποτίμηση στη ώρα της.

Οι ισοπεδωτικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν. Υπήρξαν καλές στιγμές την προηγούμενη περίοδο. Θεωρώ ότι η επίσημη προσέγγισή μας στα θέματα της υγείας ήταν σωστή, ότι έγκαιρα εντοπίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάτι που είναι και τρομακτικά επίκαιρο, εδώ θα κριθεί και η κυβέρνηση τώρα. Το κατάλαβε και η ίδια γι’ αυτό και σήκωσε αυτά τα ζητήματα. Τα κενά υπάρχουν, οι ελλείψεις των γιατρών, των νοσηλευτών, οι χαμηλές δαπάνες και η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης. Αν το συνεχίσει νομίζω ότι «θα φάει τα μούτρα της». Μπορώ, όμως, να δεχθώ ότι στα θέματα της υγειονομικής κρίσης υπήρχε, πολλές φορές, ένας αντικρουόμενος εκπεμπόμενος κεντρικός λόγος. Αυτό έχει να κάνει με τις εσωτερικές λειτουργίες και με την ικανότητα σύνθεσης.

Η απλή αναλογική ήταν μια μεγάλη ευκαιρία

Ήταν μεγάλη ευκαιρία η απλή αναλογική για μια αριστερή – προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά έγινε κακή διαχείρισή της. Ξέραμε από το ’16 ότι ήταν το επόμενο εκλογικό σύστημα. Για να αποδώσει η απλή αναλογική, προϋπέθετε να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις προγραμματικής σύγκλισης. Δεν δημιουργούνται από μόνοι τους, παίρνεις τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Στην Κεντρική Επιτροπή που είχαμε κάνει πέρυσι, είχαμε πει για πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αναλάβουμε προς τα άλλα κόμματα, έτσι ώστε προτείνοντας κάποιους κοινούς άξονες να φανεί ποιος, τελικά, αισθάνεται υπεύθυνος απέναντι στον πολίτη και ανταποκρίνεται σ’ αυτό το δημοκρατικό, ισότιμο κάλεσμα, γιατί αυτό είναι η απλή αναλογική. Δεν το κάναμε. Κι όταν αυτό το επικαλείσαι στην προεκλογική περίοδο δεν γίνεται πιστευτό. Σου λέει ο άλλος «κόλπο κάνουν». Αυτό νομίζω ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Σχετικά με τις επισημάνσεις του Χρήστου Σπίρτζη, ότι υποτιμήθηκε η επίδραση της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ

Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτούργησε μέσα σε ένα ιδιόμορφο, αλλά ευνοϊκό πεδίο γι’ αυτόν. Ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κρίση πανδημίας, η οποία είχε επιπτώσεις στην λειτουργία των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα είχε τη δυνατότητα να μην έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, λόγω της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας. Επειδή είχε υπάρξει και η αναδιάρθρωση του χρέους και η ρύθμισή του και τα 37 δισεκατομμύρια, μπορούσε να δανειστεί μέχρι και 50 δισεκατομμύρια χαμηλότοκα. Αυτά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άσχετα αν κατά τη γνώμη μου δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση. Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας.  Βεβαίως, για να λέμε και «τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη», ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στην μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα.

Διαβάστε επίσης:

ΠΟΕΔΗΝ κατά Μητσοτάκη: «Πρόχειρη συνταγή» η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ

Βουλή: Τα πηγαδάκια και η θερμή χειραψία Μητσοτάκη – Φάμελλου (photos)

ΝΔ: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας – Αναπληρωτές Πλεύρης και Ράπτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 17:20