search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:54
MENU CLOSE

Λέσβος: Κάηκε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» – Στάχτη 6.500 τόμοι σπάνιων βιβλίων

16.05.2024 16:50
lesvos-fotia-new

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (16/5) το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» στη Λέσβο, κάνοντας στάχτη σπάνια βιβλία, πίνακες και χειρόγραφα.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, γρήγορα επεκτάθηκε στη σκεπή, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον οφείλεται σε βραχυκύκλωμα.

Στο κτίριο στεγαζόταν επίσης ο ΕΘΟΚ (Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής) και το βεστιάριο του σωματείου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής αλλά και τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και οι δράσεις συλλόγου σκακιστών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» Αριστόβουλο Ελευθερίου «έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπανίων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεώτερης Ελλάδας. Κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905.

Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη γυναικοκτονία της 40χρονης – Το βίαιο παρελθόν του εν διαστάσει συζύγου της

Ελληνικό: Εντοπίστηκε σορός σε προχωρημένη σήψη σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

Μενίδι: Συνελήφθη ο εν διαστάσει σύζυγος της 40χρονης που δολοφονήθηκε – Βίντεο ντοκουμέντο μετά τη γυναικοκτονία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:51