search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:34
MENU CLOSE

Φωτιές: Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο κάηκαν σπίτια, εκκενώνεται το χωριό Πλατανιστός στην Κάρυστο – Η εικόνα σε Αίγιο και Κέρκυρα (videos)

24.07.2023 11:06
rodos fotia

Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Αίγιο, Κέρκυρα και Κάρυστο. «Αδιάλειπτά επιχειρούν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης. H πυρκαγιά στην Κάρυστο νωρίτερα θέριεψε και πάλι και πλησιάζει οικισμούς ενω εκκενώθηκε το χωριό Πλατανιστός.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στο μέτωπο της Ρόδο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι,

Η πρώτη μεγάλη αναζωπύρωση παρατηρήθηκε στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση.

Οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Ασκληπείο κατακαίγοντας σπίτια, καταστήματα και περιουσίες καθώς και ό,τι άλλο βρίσκει στο πέρασμα της.

Στην περιοχή οι άνεμοι φτάνουν ως και τα 7 μποφόρ δυσχεραίνοντας κι άλλο τις προσπάθειες των πυροσβεστικών μέσων.

Σύμφωνα με τη rodiaki η φωτιά στο νησί μαίνεται εκτός ελέγχου και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι φλόγες έζωσαν και τα χωριά Γεννάδι και Βάτι. 

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν τα χωριά. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλο πλήθος εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει. 

Το μεσημέρι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Δύο μέτωπα απειλούσαν το χωριό από το βράδυ της Κυριακής. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του χωριού πάλεψαν με νύχια και δόντια για να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Τρία μέτωπο στην Κάρυστο – Η εικόνα σε και Κέρκυρα Αίγιο

Σύμφωνα με το evima.gr, η φωτιά στην Κάρυστο, που καίει ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα, αναζοπυρώθηκε σε σημείο κοντά στο χωριό Καστρί.

Πριν λίγο η φωτιά άρχισε να πλησιάζει το χωριό Πλατανιστός. Σχεδόν αμέσως οι κάτοικοι πήραν μήνυμα 112 για να εγκαταλείψουν το σημείο.

Το μήνυμα 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών». Οι αναζωπυρώσεις στο νησί είναι συνεχείς.

Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Στην συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.

Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που ενισχύθηκαν από την ηπειρωτική Ελλάδα και από το πρώτο φως επιχειρούν, περιοδικά, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας πλησίον του οικισμού Πλατανιστός , ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι επεκτάθηκε με την βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις.

Η φωτιά, όπως είπε, πήρε πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί, και Πλατύς Γιαλός, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη βορειοανατολική πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, πλησίον του οικισμού Δερβενάκια εξελίχθηκε ανατολικότερα προς τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα του 112. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ τα τρία ελικόπτερα και τα τέσσερα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσέγγισή τους λόγω των πυκών καπνών που έχουν καλύψει την περιοχή. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, τόνισε ο Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Χθες σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής συνελήφθη στη Μεγαλόπολη ένας άνδρας που εβαλε φωτιά σε υπολείμματα καλλιεργιών.

Τέλος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σημείωσε ότι «έχει ανακοινωθεί ότι, και για σήμερα, Δευτέρα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ακραίος σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στη Ρόδο: Σκηνές χάους περιγράφουν οι Βρετανοί τουρίστες (Photos)

Φωτιά στη Ρόδο: Στις αυλές των σπιτιών πανικόβλητα ελάφια (photo)

Κρήτη: Καρέ – καρέ η διάσωση των δύο Ελληνοκαναδών στα ορεινά των Σφακίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:34