search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:01
MENU CLOSE

Άθληση και δυνατή καρδιά: Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάμε για να την προστατέψουμε;

18.08.2023 10:49
perpatima-new (2)

Το περπάτημα είναι μια δημοφιλής μορφή άσκησης για πολλούς καλούς λόγους. Μάλιστα, στην Ελλάδα, πολλοί την «γνώρισαν την περίοδο» της καραντίνας.

Μεταξύ άλλων, έχει χαμηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις, δεν απαιτεί συνδρομή στο γυμναστήριο και εάν γίνει αρκετά γρήγορα σας βοηθά να προστατέψετε και την καρδιά σας, διατηρώντας την ακμαία και υγιή.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα άνετο ζευγάρι αθλητικά που θα υποστηρίζουν το σώμα σας και να δεσμευτείτε να περπατάτε τουλάχιστον τριάντα λεπτά την ημέρα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, επομένως οποιαδήποτε μορφή τακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, είναι καλύτερη από το να μην κάνετε τίποτα.

«Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι το νέο κάπνισμα», αναφέρουν οι ειδικοί, θέλοντας να τονίσουν πόσο επιζήμιες είναι για την υγεία οι πολλές ώρες που περνάμε καθισμένοι. Μια βόλτα όμως στην γειτονιά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις συνέπειες, αρκεί να γίνεται στο σωστό ρυθμό.

Σε ποια ταχύτητα ωφελείται η καρδιά;

Είτε περπατάτε στην γειτονιά σας είτε στο διάδρομο μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πόσο γρήγορα πηγαίνετε. Για να προσδιορίσετε εάν η σωματική σας δραστηριότητα είναι αρκετά έντονη μπορείτε να εκτελέσετε το τεστ ομιλίας.

Το περπάτημα μέτριας έντασης σας επιτρέπει να μιλάτε άνετα αλλά όχι να τραγουδάτε.

Εάν στοχεύετε σε ένα έντονο επίπεδο δραστηριότητας, θα πρέπει να μπορείτε να λέτε μερικές λέξεις τη φορά χωρίς να κάνετε παύση για να πάρετε ανάσα. Εάν δεν μπορείτε να μιλήσετε επειδή δεν σας φτάνει η ανάσα, τότε είναι πιθανό το επίπεδο έντασής σας να είναι πολύ υψηλό.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι ο ρυθμός σας ποικίλλει από μέρα σε μέρα. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή πιασμένοι από την φυσική δραστηριότητα της προηγούμενης ημέρας, τότε είναι εντάξει να μειώσετε τον ρυθμό σας την επόμενη.

Ο στόχος είναι να αισθάνεστε καλύτερα μετά την άσκηση και δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Μερικές μέρες μπορεί να έχετε λιγότερη ενέργεια. Σημαντικό είναι να τηρήσετε την ρουτίνα σας, ακόμα κι αν περπατάτε σε πιο αργό ρυθμό.

Πώς θα αυξήσετε την ένταση

Ο ρυθμός και η έντασή σας θα εξαρτηθούν από το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης. Εάν περπατάτε ήδη τακτικά, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συνηθισμένη διαδρομή αρχίζει να φαίνεται πιο εύκολη από ό,τι παλιά. Αν διαπιστώσετε ότι μια βόλτα στο αγαπημένο σας πάρκο δεν φαίνεται να είναι αρκετή πρόκληση, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε που θα αυξήσουν την έντασή σας.

Αυξήστε την κλίση

Στον διάδρομο, μπορείτε να αυξήσετε την κλίση ώστε να είναι ανηφορική για ένα ή δύο λεπτά. Αν έχετε μια διαδρομή με τα πόδια, μπορείτε να αλλάξετε τη διαδρομή σας για να συμπεριλάβετε μερικές αναφορές που θα σας κάνουν ν εργαστείτε πιο σκληρά.

Αυξήστε την ταχύτητα ανά διαστήματα

Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την ένταση είναι να ενσωματώσετε διαστήματα με ταχύτερο ρυθμό στην τακτική σας ρουτίνα. Στον διάδρομο μπορείτε να περπατήσετε για ένα με δύο λεπτά σε πιο γρήγορο ρυθμό και έπειτα να επιστρέψετε στον κανονικό.

Αν περπατάτε στη γειτονιά σας, τότε μπορείτε να περπατάτε πιο γρήγορα μερικά τετράγωνα και μετά να επιστρέφετε στον κανονικό σας ρυθμό.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Φέρνει τα πάνω-κάτω στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ύπνος: Τα πέντε λάθη που κάνουμε το πρωί όταν ξυπνάμε

Λαχανικά: Γιατί μας βοηθάνε να χάσουμε κιλά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:51