search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 03:32
MENU CLOSE

Γουατεμάλα-Ισημερινός: Εκλογές με «σκληρά» μηνύματα προς τις ΗΠΑ (Videos)

22.08.2023 06:09
isimerinos-gouatemala-new

Εξαιρετικά άβολα πρέπει να αισθάνονται οι επιτελείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου από τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γουατεμάλα και τον Ισημερινό.

Στη Γουατεμάλα εξελέγη πρόεδρος ο Μπερντάρντο Αρεβάλο, ένας κεντροαριστερός που υπόσχεται πάταξη της διαφθοράς, ενώ στον Ισημερινό πηγαίνει στον δεύτερο γύρο η αριστερή υποψήφια Λουίσα Γκονσάλες, με αντίπαλο τον μεγαλοεπιχειρηματία Ντανιέλ Νομπόα, και με την Γκονσάλες να έχει μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό της στον πρώτο γύρο.

Γουατεμάλα – Ψήφος κατά της διαφθοράς και του αυταρχισμού

Στη Γουατεμάλα, ο 64χρονος πρώην διπλωμάτης και γιος πρώην προέδρου, Μπερντάρντο Αρεβάλο πήρε το 58% των ψήφων, έναντι 37% που πήρε η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες.

Η νίκη του Αρεβάλο επιτεύχθηκε σε κλίμα βίας και διατροφικής ανασφάλειας, που έχει προκαλέσει κύματα μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Αρεβάλο με την ελπίδα ότι θα βάλει τέρμα στην πολυετή κυριαρχία δυνάμεων που έχουν συνδεθεί με την διαφθορά και τον αυταρχισμό.

«Αυτός ο θρίαμβος ανήκει στον λαό της Γουατεμάλας και τώρα ενωμένοι θα πολεμήσουμε την διαφθορά», δήλωσε ο Αρεβάλο, ο οποίος κέρδισε παρά την έντονη πολεμική που δέχτηκε προσωπικά όταν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Ιούνιο.

Η Σάντρα Τόρες αδυνατώντας να αποδεχτεί την ήττα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον νικητή των εκλογών στη Γουατεμάλα είναι η διακήρυξη των προθέσεων να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα.

Προηγήθηκε η αλλαγή στάσης της Ονδούρας, που προτίμησε να ενισχύσει τις σχέσεις με την Κίνα και να εγκαταλείψει την συμμαχία με την Ταϊβάν, προκαλώντας την δυσφορία του Λευκού Οίκου.

Ισημερινός – Προβάδισμα της αριστερής υποψήφιας ενόψει του δεύτερου γύρου 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο Ισημερινός, όπου μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έδωσαν ραντεβού για τις επαναληπτικές εκλογές, τον Οκτώβριο, δύο πρώην βουλευτές- η αριστερή  Λουίσα Γκονσάλες και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ντανιέλ Νομπόα.

Η Γκονσάλες, που θεωρείται πνευματικό παιδί του πρώην προέδρου, Ραφαέλ Κορέα, πήρε το 33% των ψήφων, υποσχόμενη την αποκατάσταση των προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης, ενώ ο Νομπόα, γιος ενός πάμπλουτου επιχειρηματία στον τομέα της μπανάνας, πήρε το 24% των ψήφων, με υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματίες.

Η εγκληματικότητα, η ανεργία και η ύφεση έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την κοινωνία στον Ισημερινό, γεγονός που πυροδοτεί έντονο ρεύμα μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ.

Ο Νομπόα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ένας νέος τεχνοκράτης, αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να καλύψει τη διαφορά του από την Λουίσα Γκονσάλες, η οποία απευθύνεται στην εργατική τάξη, με το επιχείρημα ότι η διακυβέρνηση μιας χώρας δεν έχει καμία σχέση με τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ζαχάροβα για Κύπρο: Πάντα αντίθετοι σε πράξεις βίας κατά ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ

Βρετανία: Ισόβια στη «διαβολική» νοσοκόμα – serial killer βρεφών Λούσι Λέτμπι – Σκότωσε 7 νεογνά και επιχείρησε να δολοφονήσει άλλα 6

Vis: Ποιο είναι το κροατικό νησί που «ανταγωνίζεται» τη Σκόπελο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09