search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:29
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο: Πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή των «κλεμμένων»

28.08.2023 21:55
vretaniko-mouseio_2808_1920-1080_new
credit: AP

Η κλοπή πολύτιμων αρχαιοτήτων «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» για το Βρετανικό Μουσείο, καθώς μετά την Κίνα, τώρα και η Νιγηρία καλεί το Μουσείο να επιστρέψει χιλιάδες κειμήλια λόγω ανησυχιών ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Την ίδια ώρα, οι Times αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να λείπουν και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, ενώ κάνουν λόγο για κρυφές υπόγειες αίθουσες που έκλεισαν αθόρυβα από τη δημόσια θέα πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες φιλοξενούν αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα και άλλες αρχαιότητες. Εκεί βρίσκονται επίσης αντικείμενα από τη συλλογή Townley, η οποία πιστεύεται ότι έγινε στόχος ενός φερόμενου ως κλέφτη που λεηλατούσε πολύτιμα κοσμήματα και πολύτιμους λίθους για πάνω από 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστή η είδηση ότι περίπου 2.000 αντικείμενα αναφέρθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο ως «χαμένα, κλεμμένα ή κατεστραμμένα». Ένα μέλος του προσωπικού του Μουσείου απολύθηκε, ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκαν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του.

Οι Times αναφέρονται στους επιμελητές και φροντιστές της συλλογής που βρίσκονται στα υπόγεια και αποτελούν μέρος μιας προνομιούχου ομάδας ατόμων, καθώς τους έχει εγκριθεί η πρόσβαση στις ιδιωτικές αίθουσες που βρίσκονται κάτω από το σημείο όπου εκτίθενται δημόσια τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και σε άλλες τεράστιες αποθήκες σε όλη την έκταση του Βρετανικού Μουσείου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτά τα άτομα έχουν την άδεια να πηγαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους χωρίς συνοδεία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές άδειες ή απλά κλειδιά για να αποκτήσουν πρόσβαση. Δεν ελέγχονται κατά την έξοδο, ενώ οι αξιωματικοί ασφαλείας λέγεται ότι επικεντρώνονται κυρίως στη φύλαξη των συλλογών από το κοινό και όχι από τους υπαλλήλους.

Νιγηρία και Κίνα ζητούν επιστροφή αντικειμένων

«Είναι σοκαριστικό να ακούς ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι τα Μπρούτζινα του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλή στη Νιγηρία, έχουν κλοπές να συμβαίνουν εκεί» δήλωσε ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας Abba Isa Tijani.

«Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν», πρόσθεσε.

Στο άρθρο τους, οι κινεζικοί Global Times υποστήριξαν ότι το παγκοσμίου φήμης Μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά την «πολιτιστική περιουσία που ανήκει σε άλλες χώρες»«Τα τεράστια κενά στη διαχείριση και την ασφάλεια των πολιτιστικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο που εκτέθηκαν από αυτό το σκάνδαλο οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μακροχρόνιου και ευρέως διαδεδομένου ισχυρισμού ότι “τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο”», αναφέρει χαρακτηριστικά το κινεζικό Μέσο. Η έκκληση της κινεζικής εφημερίδας Global Times να επιστρέψει τα κινεζικά αντικείμενα προς το Βρετανικό Μουσείο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στα social media και έγινε πρώτο trend στο κινεζικό δίκτυο Weibo.

Να σημειωθεί πως το Βρετανικό Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει περίπου 23.000 κινεζικά αντικείμενα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Πέρα από την Κίνα και τη Νιγηρία και άλλες χώρες είπαν επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις αρχαιότητες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά επίσης την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια αυστηρή αναφορά στο θέμα της κλοπής, αναφέρουν οι FT.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη, φέρεται να είπε ότι τα ερωτήματα ασφαλείας που εγείρονται από τα αγνοούμενα αντικείμενα «ενισχύουν το πάγιο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για οριστική επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από την άλλη πλευρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ήταν πιο αιχμηρός υπογραμμίζοντας πως «το Βρετανικό Μουσείο χάνει για μία ακόμη φορά τα ερείσματά του στην ηθική»

«Η υπόθεση των κλαπεισών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου εγείρει και πάλι ηθικά ζητήματα για το ίδιο το Μουσείο, τον τρόπο συγκρότησης των Συλλογών του και τη διαχρονική διαχείρισή τους από την εκάστοτε Διοίκηση. Μάλιστα, η τελευταία βαρύνεται όχι μόνον από το ίδιο το γεγονός, που καθιστά ένα μητροπολιτικό μουσείο χώρο συνδεόμενο με το δίκτυο της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων, αλλά και από την καθυστέρηση στην αποκάλυψη της υπόθεσης, με τις παραιτήσεις στελεχών του να εγείρουν ερωτήματα για προσπάθεια συγκάλυψης», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ελλάδα και άλλες χώρες, από τις οποίες το Βρετανικό Μουσείο έχει υφαρπάξει πολιτιστικούς θησαυρούς, πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα τους στην ανάκτηση αυτών των λεηλατημένων αρχαιοτήτων» και πως «με βάση το διαχρονικό φαινόμενο της πώλησης αρχαιοτήτων από τις Συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, ασφαλώς τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωσή τους με τον γενέθλιο μνημείο τους, τον Παρθενώνα».

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Γιατί είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης;

Θρίλερ στον αέρα λόγω αναταράξεων – «Από τα χειρότερα ταξίδια που έχω ζήσει», λέει πιλότος (Video)

Υπόθεση Πριγκόζιν: Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξουδετέρωση του αρχηγού της Wagner

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:29