search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:10
MENU CLOSE

Βρετανικό Μουσείο: Την επιστροφή των αρχαιοτήτων της ζητά και η Κίνα

28.08.2023 15:52
vretaniko-mouseio_2808_1920-1080_new
credit: AP

Η κλοπή πολύτιμων αρχαιοτήτων «άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» για το Βρετανικό Μουσείο, καθώς η κινεζική εφημερίδα Global Times κάλεσε το Μουσείο να επιστρέψει χιλιάδες κινεζικά κειμήλια λόγω ανησυχιών ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Όπως ήταν φυσικό, η έκκληση της εφημερίδας προς το Βρετανικό Μουσείο προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στα social media και έγινε πρώτο trend στο κινεζικό δίκτυο Weibo.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες έγινε γνωστή η είδηση ότι περίπου 2.000 αντικείμενα αναφέρθηκαν από το Βρετανικό Μουσείο ως «χαμένα, κλεμμένα ή κατεστραμμένα». Ένα μέλος του προσωπικού του Μουσείου απολύθηκε, ενώ στη συνέχεια παραιτήθηκαν ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του.

Στο άρθρο τους, οι Global Times υποστήριξαν ότι το παγκοσμίου φήμης Μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά την «πολιτιστική περιουσία που ανήκει σε άλλες χώρες». «Τα τεράστια κενά στη διαχείριση και την ασφάλεια των πολιτιστικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο που εκτέθηκαν από αυτό το σκάνδαλο οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μακροχρόνιου και ευρέως διαδεδομένου ισχυρισμού ότι “τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο”», αναφέρει χαρακτηριστικά το κινεζικό Μέσο.

Να σημειωθεί πως το Βρετανικό Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει περίπου 23.000 κινεζικά αντικείμενα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Αντιδρούν κι άλλες χώρες

Πέρα από την Κίνα, και άλλες χώρες είπαν επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις αρχαιότητες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά επίσης την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια αυστηρή αναφορά στο θέμα της κλοπής, αναφέρουν οι FT.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη, φέρεται να είπε ότι τα ερωτήματα ασφαλείας που εγείρονται από τα αγνοούμενα αντικείμενα «ενισχύουν το πάγιο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για οριστική επιστροφή» των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Γιατί είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης;

Θρίλερ στον αέρα λόγω αναταράξεων – «Από τα χειρότερα ταξίδια που έχω ζήσει», λέει πιλότος (Video)

Υπόθεση Πριγκόζιν: Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξουδετέρωση του αρχηγού της Wagner

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:09