search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:43
MENU CLOSE

Υπόθεση Πριγκόζιν: Τι σημαίνει για τον Πούτιν η εξουδετέρωση του αρχηγού της Wagner

28.08.2023 12:51
Yevgeny Prigozhin

Ο θάνατος του ισχυρού άνδρα της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν ισχυροποιεί τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο άμεσο μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα εξασθενεί τη θέση του, εκτιμούν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Politico.

Οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαπιστώσουν τι ακριβώς προκάλεσε την συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν, την περασμένη Τετάρτη, δύο μήνες μετά την ανταρσία του κατά της Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των δέκα επιβαινόντων ήταν ο Πριγκόζιν, αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις αναρωτιούνται πώς έπεσε το αεροπλάνο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επλήγη από πύραυλο, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροσκάφος. Σε κάθε περίπτωση λίγοι έχουν αμφιβολίες ότι πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν βρίσκεται ο ίδιος ο Πούτιν.

«Ο Πούτιν έχει ένα ξεκάθαρο ιστορικό να εξασφαλίζει ατιμωρησία για ό, τι κάνει στην χώρα του», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, «δεν βλέπω να υπάρχει μηχανισμός που θα τον καλούσε να λογοδοτήσει… Το ότι οι άνθρωποι μπορεί να σε μισούν δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι φεύγεις από την εξουσία». Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι «στο άμεσο μέλλον (ο Πούτιν) βγαίνει ισχυρότερος, σε μακροπρόθεσμη βάση εξασθενημένος» μετά την εξουδετέρωση του Πριγκόζιν.

Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Χάνο Πεβκούρ έγραψε ότι ο Πούτιν βγάζοντας στην άκρη τους αντιπάλους του «έναν- έναν», υποχρεώνει τους κορυφαίους αξιωματούχους «να ακολουθήσουν την γραμμή του». «Ο φόβος επισκιάζει την ρωσική κοινωνία και οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο από ποτέ να διαδηλώσουν. Έτσι το δικτατορικό κράτος – μαφία μεγαλώνει», έγραψε ο Χάνο Πεβκούρ.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι ο Πριγκόζιν δολοφονήθηκε», δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Politico, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε την πορεία του ιδιωτικού στρατού εναντίον της Μόσχας και τώρα αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Άντριαν Γουάτσον.

Τι θα κάνουν οι μισθοφόροι της Wagner;

«Η εξουδετέρωση του Πριγκόζιν στο άμεσο μέλλον ενισχύει την δύναμη του Πούτιν στο σύστημα. Ας δούμε τι θα κάνουν οι μισθοφόροι της Wagner», δήλωσε επίσης υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με τους άνδρες που είχε στρατολογήσει ο Πριγκόζιν και αν τελικά θα δεχτούν να υπαχθούν στις εντολές του ρωσικού στρατού.

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Politico, εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ορίσει κάποιον ως ηγέτη της μισθοφορικής οργάνωσης στην Αφρική, εξασφαλίζοντας ότι ο νέος αρχηγός θα είναι ελεγχόμενος και δεν θα αμφισβητήσει τις επιλογές της ρωσικής ηγεσίας.

Ο Πούτιν, η ελίτ και η κοινή γνώμη

Ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Πούτιν, υποστήριξε ότι η εξουδετέρωση του Πριγκόζιν «ενισχύει την θέση του Πούτιν μεταξύ της ελίτ, αλλά την εξασθενεί στα μάτια της κοινής γνώμης». Ο Γκαλιάμοφ έγραψε στο Facebook ότι «το σύστημα είναι πεπεισμένο ότι δεν είναι πλέον αδύνατο να αντιταχθεί κάποιος στον Πούτιν χωρίς συνέπειες». Αλλά ο τρόπος εξουδετέρωσης του Πριγκόζιν ενοχλεί τον μέσο Ρώσο πολίτη, που τον έβλεπε σαν έναν πατριώτη που «τολμούσε να πει την αλήθεια».

«Ο Πριγκόζιν αμφισβήτησε αυτούς που έχουν την εξουσία δημόσια… αλλά ο Πούτιν δεν δέχτηκε την πρόκληση αντιπαράθεσης στο ανοιχτό πεδίο, ενήργησε σαν κλέφτης τη νύχτα και τον μαχαίρωσε πισώπλατα», έγραψε ο Γκαλιάμοφ.

Διαβάστε επίσης:

Η FSB συνέλαβε Ρώσο που κατηγορείται ότι μετέφερε στην Ουάσινγκτον πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διακοπές σε δεντρόσπιτο – Tο εναλλακτικό κατάλυμα που έχει ενθουσιάσει (Photo/Video)

Η Ρωσία απέκρουσε επιθέσεις από ουκρανικά drones

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 07:41