search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:51
MENU CLOSE

Πώς μπορεί ο Κασσελάκης να γίνει βουλευτής εάν αναδειχτεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

18.09.2023 18:41
KASSELAKIS

Μετά το εντυπωσιακό σπριντ του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την αναμέτρηση του β’γύρου απέναντι στην Έφη Αχτσιόγλου την επόμενη Κυριακή, αναδεικνύεται το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής και σε περίπτωση νίκης του στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν θα μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει είτε να ορίσει πρόεδρο της Κ.Ο. είτε να βρεθεί τρόπος ώστε να μπει στη Βουλή.

Το πρώτο σενάριο άλλωστε εφαρμόστηκε μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2021 όταν εξελέγη αρχηγός του κόμματος ο ευρωβουλευτής τότε Νίκος Ανδρουλάκης και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Κ.Ο. ο Μιχάλης Κατρίνης.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην Βουλή, με τις παραιτήσεις 6 προσώπων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν 3 βουλευτές Επικρατείας που σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης είναι 6ος επιλαχών στην σχετική λίστα.

Εάν λοιπόν ένας εκ των 3 εκλεγμένων βουλευτών επικρατείας (Όθων Ηλιόπουλος, Ελενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) παραιτηθεί και στην συνέχεια παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Αθανάσιος Τσακρής, Γεωργία Λάλη) τότε η έδρα πηγαίνει στον κ. Κασσελάκη και χρίζεται αυτομάτως βουλευτής και κατ’επέκταση πρόεδρος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το σενάριο που θέλει τον κ. Κασσελάκη να παίρνει απευθείας την έδρα σε περίπτωση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου ως αυτόματη ανταλλαγή εδρών μεταξύ υποψηφίων της ομογένειας, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο Σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Τσίπρας: Επαρκής ο Κασσελάκης για την καρέκλα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Βαρουφάκης για εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Από κόμμα της Αριστεράς σε απολιτίκ κόμμα – μάνατζερ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελικά αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών – Κασσελάκης 44,9%, Αχτσιόγλου 36,1%

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:50