search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:17
MENU CLOSE

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: Ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ στο τραπέζι 

29.09.2023 10:46
gerapetritis vouli

Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης ότι «ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων» με την Τουρκία προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. 

«Είμαστε παρόντες, ενεργοί και καθόλου στάσιμοι και σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και στην κυβέρνηση δεν είναι αιθεροβάμονες και πως η ειλικρόινεια αποδεικνύεται με συνέχεια και συνέπεια. 

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα που ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, ανέφερε ότι η ελληνική διπλωματία είναι εξωτερική πολιτική αρχών. Επανέλαβε την θέση ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν συνθήκη για ειρήνη και επεσήμανε σε ότι αφορά στο Κυπριακό, πως «δεν πρόκειται να υπάρξει συζήτηση για λύση δύο κρατών». 

«Εθνική θέση είναι ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσω διαλόγου στο θέσεις για διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με την Κύπρο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Γεραπετρίτης που δέχθηκε κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Άγκυρα, επεσήμανε πως «σοβαρό κράτος δεν είναι εκείνο το οποίο χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς ούτε είναι εκείνο που στηρίζεται σε επιθετική ρητορεία. Σοβαρό κράτος είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά διπλωματικά ερείσματα και συμμαχίες και εκείνο που στηρίζεται σε εξωτερική πολιτική αρχών». 

Σε ότι αφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογράμμισε πως είναι άκυρο και ανυπόστατο, ενώ περιγράφοντας τον οδικό χάρτη των επαφών των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας, είπε  και ότι θα τεθεί στον διάλογο. «Με τις δικές μας δυνάμεις θα σταθούμε απέναντι στον αναθεωρητισμό», ανέφερε για να προσθέσει ότι και η επικείμενη έκθεση της UNESCO θα είναι εξίσου καταδικαστική για την Τουρκία για το ζήτημα της Αγιά Σοφιάς. «Η Ελλάδα είναι ισχυρή και το αποδεικνύει σε όλα τα επίπεδα», είπε, ενώ σε ότι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων, επανέλαβε ότι αποτελεί δικαίωμα μονομερές της Ελλάδας το οποίο θα ασκηθεί σε χρόνο που θα κριθεί συμφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με το Ισραήλ και τον EastMed , ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για στρατηγική συμμαχία και σημείωσε πως «η αναβάθμιση των σχέσεων μας με το Ισραήλ έχει κεφαλαιοποιηθεί και είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένη έναντι όποιου άλλου γείτονα». Για τον αγωγό EastMed, είπε ότι δεν σχετίζεται με την Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης

Στη Μάλτα ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 – Συνάντηση με Μακρόν

Δια της πλαγίας άνοιξε το θέμα της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Το διαψεύδει η κυβέρνηση

Διάδοχος Μενέντεζ: Πρώτο κρας τεστ για τα ελληνοτουρκικά – «Θα εξετάσω την πώληση F- 16 στην Τουρκία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:14