search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:37
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Elias: Ανησυχία για τη στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού – Σε κίνδυνο πάλι ο Παλαμάς, έσπασαν όλα τα αναχώματα

29.09.2023 19:29
zimies kakokairia elias 776- new

Δραματικές ώρες βιώνουν για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, καθώς η στάθμη των ποταμών Ενιπέα και Πηνειού συνεχώς ανεβαίνει προκαλώντας ανησυχία για υπερχείλιση.

Για το Βόλο, το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν κατά περίπου 26% μεγαλύτερο από την κακοκαιρία Daniel.

Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι Θεσσαλοί είναι η δήλωση κατοίκου του Βλοχού: «Καθαρίσαμε μισό μέτρο λάσπη την περασμένη Τρίτη, βάλαμε καινούργιο ψυγείο και στρώματα και σε δύο ημέρες πλημμυρίσαμε ξανά».

Στα λασπόνερα βούλιαξαν χωριά στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, στη Λάρισα η στάθμη του Πηνειού έφτασε και πάλι τα 4 μέτρα, ενώ στον κάμπο έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα, χωρίς τρόπο να αποστραγγιστεί άμεσα. Σταδιακά αποκαθίστανται ρεύμα και νερό στο Βόλο, ενώ πολλά χωριά παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες. Θαμμένα οχήματα παραμένουν στους δρόμους που βούλιαξαν σε βουνά από φερτά υλικά ενώ ολική χαρακτηρίζεται η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και τριφυλλιού.

Στη λίμνη Κάρλα, το νερό καταλαμβάνει 200 χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, τριφύλλι, σιτηρά και δενδρώδεις καλλιέργειες και έχει καταστρέψει στο πέρασμά του τα πάντα. Σε πολλά σημεία τα λιμνάζοντα νερά φτάνουν το ενάμιση μέτρο.

Στην βόρεια Εύβοια παραμένει κλειστός ο δρόμος από Ροβιές προς Αιδηψό υπό τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων. Κάτοικοι προσπαθούν και πάλι να αποκαταστήσουν τις ζημιές από τη δεύτερη κακοκαιρία σε ένα μήνα, ενώ οι χείμαρροι παραμονεύουν.

Στις λάσπες πνίγηκε ο Βόλος για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ γεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης του Βόλου για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Παράλληλα, όσοι κάτοικοι θέλησαν να μετακινηθούν το έκαναν με μεγάλη δυσκολία μια και αρκετοί δρόμοι είναι αποκομμένοι είτε κατεστραμμένοι. Δύσκολη είναι η πρόσβαση στην Αγριά, με τους δρόμους γεμάτους λάσπες και φερτά υλικά. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί, αλλά τα προβλήματα με το νερό συνεχίζονται.

Απέραντη λίμνη ο Παλαμάς λόγω του τεράστιου όγκου νερού που κατέβασε ο ποταμός Σοφαδίτης.

Στην Καρδίτσα γιατί αν και η θεομηνία τελείωσε, τα ποτάμια φούσκωσαν, τα αναχώματα υποχώρησαν και τεράστιες ποσότητες νερού κατέκλυσαν τον Θεσσαλικό Κάμπο και τα χωριά Παλαμάς και Βλοχός κοντά στον Ενιπέα ποταμό. Είναι σπασμένα όλα τα αναχώματα και το νερό κατακλύζει τα πάντα.

Η επαρχιακή οδός Ιτέας Παλαμά έχει κλείσει από νωρίς το πρωί καθώς τα νερά που διασχίζουν κάθετα το οδικό δίκτυο είναι πολύ επικίνδυνα.

Διαβάστε επίσης:

Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό λόγω φορτηγού που ακινητοποιήθηκε

Σεισμός στη Βραυρώνα – Αισθητός στην Αττική

Πατροκτονία στην Άρτα: Το τελευταίο τηλεφώνημα του πατέρα – «Ερχόμαστε, αλλά το παιδί είναι σε σύγχυση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 18:36