search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Μαριάνα Τσίχλη στο topontiki.gr: «Για μια Περιφέρεια Αττικής διεκδικητική και όχι εκτελεστή των κυβερνητικών κελευσμάτων»

02.10.2023 14:47
tsixli mariana 2

Το σχέδιό της για την Περιφέρεια Αττικής ξεδιπλώνει στο topontiki.gr η μοναδική γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα σε αυτές τις εκλογές, Μαριάνα Τσίχλη.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Αττική», μέσω της οποίας εκφράζονται ριζοσπαστικές και κινηματικές δυνάμεις της Αριστεράς, στέλνει το μήνυμα για μία «Περιφέρεια διεκδικητική», που «δεν θα είναι δορυφόρος μίας κυβέρνησης ανάλγητης και ακραία νεοφιλελεύθερης». Και η οποία Περιφέρεια «θα ασκεί πολιτική με κέντρο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και όχι τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η κυρία Τσίχλη, που έχει τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας, του ΜΕΡΑ25 και άλλων οργανώσεων και κινημάτων της Αριστεράς, έχει πια την εμπειρία μίας θητείας στο περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής και επιδιώκει την ενίσχυση της φωνής των  λαίκών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της οικολογίας και των νεολαιίστικων κινημάτων.

Μιλώντας στο topontiki.gr σημειώνει ότι η Αττικής στερείται αποτελεσματικής δασοπροστασίας (έχει καεί το 33% των δασικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια), ενώ είναι  εντελώς αθωράκιστη αντιπλημμυρικά.

Επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ανεργία, η Περιφέρεια μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, στήριξης νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και εξώσεις, ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών, δημιουργίας δομών για κακοποιημένες γυναίκες, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φροντίδας των ζώων. Να παρέχει κοινωνική προστασία, πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά που καλύπτουν άμεσες ανάγκες και βελτιώνουν την καθημερινότητα».

Όπως τονίζει, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική «είναι επιτακτικό να υπάρχει αντίπαλο δέος και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια ανεξάρτητη, αγωνιστική, πλουραλιστική, οικολογική φωνή μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολίτευση».

Και διαμηνύει ότι «έχοντας διευρύνει τις δυνάμεις μας, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε μια ισχυρή αγωνιστική αντιπολίτευση, που θα μεταφέρει τις αγωνίες και διεκδικήσεις των κατοίκων και θα πετυχαίνει κατακτήσεις για τους πολλούς και τις πολλές. Αλλά και να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της κινηματικής, ενωτικής και οικολογικής αριστεράς συνολικότερα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Μαριάνας Τσίχλη:

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αττικής.

Στην Αττική ζει και εργάζεται πάνω από το 40% του πληθυσμού και παράγεται περίπου το 50% του Α.Ε.Π.. Έτσι, τα προβλήματα είναι εντονότερα. Η υπερδεκαετής κρίση πολλαπλασίασε τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι αυξημένες, την ακρίβεια και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι εκτεταμένες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, μαζί με γενικότερους κοινωνικούς παράγοντες, τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας, το κυκλοφοριακό, έχουν καταστήσει την Αττική μία περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή, κατάσταση που οξύνεται, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, με μεγάλες συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ταυτόχρονα, το κόστος απόκτησης κατοικίας αλλά και τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί, οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις πολλαπλασιάζονται, το σύστημα υγείας, αλλά και οι υποδομές, υποβαθμίζονται δραματικά.

Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας την τελευταία τετραετία;

Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις έχουν οδηγήσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης μακριά από ανάγκες της πλειοψηφίας. Η τωρινή και οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές λειτούργησαν συμπληρωματικά στις κεντρικές πολιτικές επιλογές, κατευθύνοντας τους διαθέσιμους πόρους σε μία πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά και έμφασης στην τουριστική μονοκαλλιέργεια και το real estate.

Οι επιλογές της Περιφέρειας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές που κυριαρχούν στον κρατικό μηχανισμό. Επιπλέον, το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων που διαχειρίζεται είναι ευρωπαϊκοί και προωθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις: ιδιωτικοποιήσεις, παράδοση των ελεύθερων χώρων στους ιδιώτες, είσοδο επενδυτών από τις μεγάλες χώρες της Ε.Ε. με προνομιακούς όρους. Πολλές από αυτές τις κατευθύνσεις εξειδικεύονται με ιδιαίτερα ιδιοτελή τρόπο από αυτούς που ασκούν εξουσία. Για παράδειγμα, ο Μεγάλος Περίπατος που τόσο έχει ταλαιπωρήσει την Αθήνα, ή τα εκατοντάδες εκατομμύρια που κατευθύνονται από την Περιφέρεια σε άυλες επενδύσεις μικρής ή μηδενικής προστιθέμενης αξίας (marketing, έργα προβολής, καταρτίσεις πολλές φορές κενές περιεχομένου), σε έργα υπερκοστολογημένα ή και προβληματικά. Με κριτήρια που αφορούν την πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων στους κρίκους εξουσίας, την κερδοφορία και όχι την κοινωνική χρησιμότητα.

Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες καταστροφές είναι απόδειξη αποτυχίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Δεν διατίθενται κονδύλια για τη δασοπροστασία, ενώ στην Αττική έχει καεί το 33% των δασικών εκτάσεων τα τελευταία χρόνια. Με τεράστιες πυρκαγιές σε μοναδικά δασικά οικοσυστήματα, όπως στην Πάρνηθα, αλλά και μέσα στον πολεοδομικό ιστό, όπως στην Ανατολική Αττική. Ο κ. Πατούλης, μάλιστα, επέδειξε τέτοια μέριμνα, που ο διαγωνισμός για τη δασοπροστασία στην Αττική είχε προγραμματιστεί στη μέση της αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, η Αττική είναι εντελώς αθωράκιστη αντιπλημμυρικά. Δεν υπάρχει συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, ενώ ακόμη και τα όποια αποσπασματικά έργα μένουν κολλημένα. Το 2023, στα αντιπλημμυρικά κατευθύνθηκε μόλις το 3% του προϋπολογισμού, ενώ αντίστοιχα ήταν τα επίπεδα και τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η άναρχη δόμηση και το μπάζωμα ποταμιών και ρεμάτων δημιουργούν μεγάλους κινδύνους.

Ποιες είναι για εσάς οι άμεσες προτεραιότητες στην Περιφέρεια Αττικής και πώς μπορεί η Περιφέρεια να συμβάλλει με τις αρμοδιότητές της σε μία διαφορετική πολιτική;

Υπάρχουν περιθώρια άσκησης διαφορετικών πολιτικών. Η Περιφέρεια μπορεί και οφείλει να θωρακίσει την Αττική απέναντι σε φαινόμενα όπως οι μεγάλες πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Στο ζήτημα της κατοικίας, η Περιφέρεια μπορεί να διαμορφώσει εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, αλλά και να διαμορφώσει όρους εξορθολογισμού στις συνθήκες άναρχης τουριστικοποίησης που εκτοξεύουν το κόστος κατοικίας και τις συνθήκες μετακίνησης. Αντίστοιχα, σε ένα βαθμό θα μπορούσε να συμβάλει να εξορθολογιστούν τα έργα και να αυξηθεί η κοινωνική χρησιμότητά τους.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την ακρίβεια και την ανεργία, η Περιφέρεια μπορεί να υποστηρίξει προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, στήριξης νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και εξώσεις, ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών, δημιουργίας δομών για κακοποιημένες γυναίκες, ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φροντίδας των ζώων. Να παρέχει κοινωνική προστασία, πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά που καλύπτουν άμεσες ανάγκες και βελτιώνουν την καθημερινότητα.

Αυτά απαιτούν μια Περιφέρεια διεκδικητική και όχι εκτελεστή των κελευσμάτων της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης μάλιστα ανάλγητης και ακραία νεοφιλελεύθερης. Που θα ασκεί πολιτική με κέντρο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων και όχι τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ποια είναι η θέση σας για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί βασική παράμετρο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ειδικά για τις περιοχές της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός που ψήφισε η διοίκηση Πατούλη διατηρεί το αίσχος της Φυλής, τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, ενώ προβλέπει μια ακόμα τεράστια εγκατάσταση στο Σχιστό. Επιπλέον, προωθείται η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, με αποτελέσματα στο περιβάλλον και στην υγεία που έχουμε ήδη δει στο Βόλο.

Λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποτελέσει η στροφή σε ένα μοντέλο αποκλειστικά δημόσιο που θα βασίζεται στην αποκέντρωση, με μικρές μονάδες διαχείρισης και στην πρόληψη, με διαχωρισμό στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.

Είστε η μόνη γυναίκα υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής. Πιστεύετε ότι ο χώρος της πολιτικής, και δη της αυτοδιοίκησης, ανδροκρατείται;

Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι μια γυναίκα χρειάζεται να αντιμετωπίσει πολλαπλά εμπόδια που σχετίζονται και με την προκατάληψη και τις σεξιστικές αντιλήψεις που διατηρούνται στην πολιτική, και φυσικά και στην αυτοδιοίκηση. Μια γυναίκα, συχνά αντιμετωπίζεται ως λιγότερο «σοβαρή», ή ως συμπληρωματική παρουσία ή «αισθητική προσθήκη» σε πολιτικές πρωτοβουλίες και γι’ αυτό δεν είναι συχνό να είναι γυναίκες επικεφαλής συνδυασμών ή κομμάτων.

Όμως, οι γυναίκες με αγώνες έχουμε καταφέρει να βάλουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων και της ισότητας ψηλά στην πολιτική συζήτηση. Ο καλύτερος τρόπος για την υπέρβαση αυτής της συνθήκης είναι οι αγώνες, αλλά και η ενίσχυση της φωνής και της παρουσίας των γυναικών, στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, και παντού.

Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το στοίχημα των επικειμένων εκλογών και γιατί να ψηφίσει κανείς την Ανυπότακτη Αττική και εσάς ως υποψήφια Περιφερειάρχη;

Οι Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται σε μια δύσκολη περίοδο. Την ίδια στιγμή που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλες καταστροφές και προβλήματα, η κυβέρνηση επιταχύνει την επιθετική της πολιτική, θεωρώντας ότι έχει λευκή επιταγή από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Επιπλέον, βλέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ευκαιρία για να μετατρέψει ακόμα περισσότερο την αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αττικής που είναι η μεγαλύτερη και διαχειρίζεται μεγάλους πόρους, σε απόλυτο δορυφόρο. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε ο κ. Χαρδαλιάς, ως κυβερνητικός παράγοντας του πολύ στενού πρωθυπουργικού κύκλου, και όχι για τις επιδόσεις του στη διαχείριση του κράτους μέχρι σήμερα, αφού όποτε είχε την ευθύνη κρίσεων ως Υπουργός ή ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, τα αποτελέσματα ήταν οδυνηρά για τους πολίτες. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ με την επικράτηση ενός προσώπου με μηδενική σχέση με την ελληνική κοινωνία και την ελληνική αριστερά, αποτελούν επιστέγασμα φαινομένων υποχώρησης της πολιτικής, επικράτησης σχεδιασμών εγχώριων και ξένων μηχανισμών και συμφερόντων, αλλά και προάγγελο για ακόμα μεγαλύτερη στροφή στην πολιτική του, δημιουργώντας ένα κενό αντιπολίτευσης και ειδικά αριστερής και ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτή την συνθήκη, είναι επιτακτικό να υπάρχει αντίπαλο δέος και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια ανεξάρτητη, αγωνιστική, πλουραλιστική, οικολογική φωνή μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολίτευση.

Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί ο κυβερνητικός υποψήφιος και η πολιτική που σχεδιάζει να ασκήσει. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, καθώς και οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν βαθιά συστημικά χαρακτηριστικά και εφάρμοσαν, σε διαφορετικό βαθμό από θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία ανάλογη πολιτική, που σήμερα ολοκληρώνει η Ν.Δ.. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών και των κινημάτων. Για να καταγγέλλονται και να αποκαλύπτονται σχεδιασμοί ερήμην των πολιτών, αλλά και για να μπορούμε να έχουμε νίκες. Αυτό μπορεί να γίνει με την ενίσχυση της κινηματικής, αγωνιστικής αριστεράς, που επιμένει στην ενότητα.

Έχοντας διευρύνει τις δυνάμεις μας, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε μια ισχυρή αγωνιστική αντιπολίτευση, που θα μεταφέρει τις αγωνίες και διεκδικήσεις των κατοίκων και θα πετυχαίνει κατακτήσεις για τους πολλούς και τις πολλές. Αλλά και να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της κινηματικής, ενωτικής και οικολογικής αριστεράς συνολικότερα.

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης για ΟΑΚΑ: Η κυβέρνηση εγκαλείται για το ότι έκανε το αυτονόητο

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Ζόραν Ζάεφ

Καραόγλου: Εικόνα εγκατάλειψης και στο Καυτανζόγλειο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:21