search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:37
MENU CLOSE

Ελαιόλαδο: Κυκλώματα «θησαυρίζουν» με χύμα νοθευμένο λάδι σε λαϊκές και Facebook – Πώς δρουν (photo) 

14.11.2023 08:29
ladi_new

Η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία βρίσκεται στα ύψη, έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο και σε διάφορα κυκλώματα επιτήδειων που πωλούν φθηνό και νοθευμένο λάδι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι καταγγελίες που δέχεται ο ΕΦΕΤ είναι πολλές και διαφορετικές καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν μπει «νέοι παίχτες» στο εμπόριο νοθευμένου ελαιολάδου

Η νοθεία γίνεται συνήθως με την ανάμειξη φθηνότερων φυτικών ελαίων, συνήθως σπορέλαιων, όπως ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο.

Όπως περιγράφει ο γενικός διευθυντής του φορέα, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, έχει γίνει καταγγελία από τυποποιητή που ανέφερε πως ο κωδικός έγκρισής του, που είναι μοναδικός, χρησιμοποιήθηκε σε λάδι που δεν είναι δικό του, ενώ προμηθευτής κατήγγειλε πως η σήμανση που χρησιμοποιεί στο δικό του λάδι έχει παραλλαχθεί και χρησιμοποιείται σε προϊόν που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Αντίστοιχα, απλοί πολίτες έχουν απευθυνθεί στον ΕΦΕΤ καταγγέλλοντας σημεία που υποπτεύονται πως μπορεί να λειτουργούν ως εργαστήρια νοθείας.

Χύμα λάδι σε λαϊκές και Facebook 

«Αγνό παρθένο ελαιόλαδο Χαλκιδικής με οξύτητα 0.1 τα 5 kg 17 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες μήνυμα»: αυτή είναι μια χαρακτηριστική αγγελία που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο Facebook, το οποίο έχει «πλημμυρίσει» από ανώνυμους πωλητές χύμα λαδιού.

Συνήθως πρόκειται για χρήστες, που έχουν λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, με ονόματα – ψευδώνυμα και φωτογραφίες μόνο από τα δοχεία λαδιού που προωθούν. Στις αγγελίες προτάσσουν κυρίως την τιμή, 4 ή και 5 ευρώ το λίτρο, πολύ είναι χαμηλότερη από αυτή της αγοράς. Διαφημίζουν πως το λάδι τους προέρχεται από διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Λακωνία, η Κρήτη ή η Χαλκιδική.

«Κάποιοι από αυτούς παραδίδουν το λάδι πόρτα-πόρτα. Είναι δύσκολο να τους εντοπίσουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

Ο ΕΦΕΤ έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει τους ελέγχους, φτάνοντας από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους τους 450 σε συνεργασία και με υπαλλήλους των Περιφερειών της χώρας. Ο φορέας διαθέτει 102 επιθεωρητές πεδίου, οι οποίοι απαρτίζουν συνολικά 51 κλιμάκια για όλη τη χώρα, τα οποία είναι επιφορτισμένα όχι μόνο για τους ελέγχους του λαδιού αλλά για όλα τα προϊόντα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του. 

Πώς να προστατευτείτε

Προσπαθώντας να προστατέψει τους καταναλωτές ο ΕΦΕΤ εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες μεταξύ άλλων να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης, να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές καθώς και να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και αφού εξακριβώσουν πως πρόκειται για ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την πώληση επώνυμου ελαιολάδου.

Καταγγελίες μπορούν να γίνονται στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli

Διαβάστε επίσης:

Πειραιάς: Νύφη πήρε το τρόλεϊ για να πάει στον γάμο της – Δείτε το βίντεο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 14 Νομεβρίου

Νέος Κόσμος: Πεζός παρασύρθηκε από τραμ – Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 10:30