search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:57
MENU CLOSE

Ολλανδία: Άνετο προβάδισμα της ακροδεξιάς του Βίλντερς – «Θα επιστρέψουμε τη χώρα στους Ολλανδούς»

22.11.2023 23:25
WILDERS

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε σήμερα να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς», σε μια πρώτη αντίδραση στην κατά τα φαινόμενα ηχηρή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς.

Ο Βίλντερς κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».

«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.

«Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Βίλντερς ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.

Τα exit poll δίνουν στον αρχηγό του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς σαφές προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα.

Σε ένα δραματικό αποτέλεσμα, το Κόμμα Ελευθερίας του πρόκειται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο – υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που κέρδισε στις εκλογές του 2021, σύμφωνα με ένα αρχικό exit poll.

Η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς ήρθε δεύτερη, κερδίζοντας 26 έδρες — ένα μεγάλο άλμα από τις σημερινές 17.

Η Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ, διάδοχος του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ως επικεφαλής του κεντροδεξιού VVD, πρόκειται να κερδίσει 23 έδρες, με απώλεια 11, σύμφωνα με το exit poll του Ipsos για τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NOS.

Τα τελευταία 10 χρόνια, οι ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Βίλντερς. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες ο ίδιος έδειξε ότι ήθελε να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό μετά από αυτές τις εκλογές. Οι ριζοσπαστικές του απόψεις για το Ισλάμ βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, όπως ισχυρίζεται, επειδή «υπάρχουν πιο σημαντικές προτεραιότητες» που πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά τις εκλογές.

Η αντι-ισλαμική ρητορική του, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος του προγράμματος του PVV για την κυβέρνηση. Το κόμμα θέλει να απαγορεύσει τα τζαμιά και το Κοράνι και να απαγορεύσει τις ισλαμικές μαντίλες στα κυβερνητικά κτίρια. Ο Βίλντερς είναι επίσης σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής, κι έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση από την ΕΕ. 

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στην Κίνα: «Mυστηριώδης πνευμονία» γεμίζει τα νοσοκομεία με παιδιά – Τα συμπτώματα

Συναγερμός στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά: Έκρηξη αυτοκινήτου με δύο νεκρούς σε γέφυρα στους Καταρράκτες του Νιαγάρα – Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση (Video)

Botox: Πώς η αγαπημένη θεραπεία των γυναικών για τις ρυτίδες ανανεώνει και τη …στύση των ανδρών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48