search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:31
MENU CLOSE

Σπέτσες: «Ναυμαχία» για τη βίλα του Γιάννη Κούστα – Αντιδρούν στα σχέδια του εφοπλιστή δήμος και κάτοικοι

24.11.2023 13:11
spetses_new

Την αντίδραση των κατοίκων αλλά και του Δήμου Σπετσών έχει προκαλέσει η πρόθεση του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα να χτίσει βίλα σε απόσταση αναπνοής από την εκκλησία της Αρμάτας στο Παλιό Λιμάνι.

Η εκκλησία της Αρμάτας, που βρίσκεται στο κέντρο πευκόφυτης περιοχής, χαρακτηρίστηκε το 1988 από το υπουργείο Πολιτισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και παράλληλα ορίστηκε ζώνη προστασίας η οποία περιλαμβάνει και τους δύο τάφους των αγωνιστών οι τάφοι των αγωνιστών Ιωάννη Κούτση και Ανάργυρου Χατζηαναργύρου που προστατεύονται από το 1950.

Ο δήμος, σύλλογοι και ομάδες πολιτών του νησιού εκφράζουν την αντίρρησή τους, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο θα «εξαφανίσει» το μνημείο και θα αλλοιώσει για πάντα έναν χώρο που συνδέεται με την ιστορία του νησιού.

Το θέμα απασχόλησε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με τον Δήμο Σπετσών να παρεμβαίνει ζητώντας να απορριφθεί η ανέγερση του οικοπέδου και αναφέροντας ότι η υπόθεση θα έπρεπε να διαβιβαστεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) επειδή η εκκλησία θεωρείται αρχαίο μνημείο. Υποστήριξε ακόμα ότι η ζώνη των 150 μέτρων θα πρέπει να παραμείνει αδόμητη και ότι η ανέγερση κτιρίου θα υποβαθμίσει το μνημείο.

Τι υποστηρίζει ο εφοπλιστής

Η πλευρά του εφοπλιστή τονίζει ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη, αφού το οικόπεδο βρίσκεται εντός του σχεδίου πόλης των Σπετσών και ότι το κτίριο θα χτιστεί χαμηλότερα, ώστε να μην προσβάλλει το μνημείο.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο σχέδιο πόλης και ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας αγόρασε δύο οικόπεδα, έκτασης 1.600 και 1.390 τετραγωνικών μέτρων το 2004.

Μετά από 16 χρόνια ο Άρειος Πάγος έδωσε τέλος στη διαμάχη για την κυριότητα των οικοπέδων απορρίπτοντας αίτημα του δήμου Σπετσών.

Ο εφοπλιστής ξεκίνησε τις διαδικασίες για να χτίσει βίλα στο ένα από τα δύο οικόπεδα ιδιοκτησίας του, ζητώντας από το υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση διώροφης κατοικίας συνολικού εμβαδού κύριων και βοηθητικών χώρων 1.438 τετραγωνικών μέτρων.

Πλέον και οι δύο πλευρές περιμένουν την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη απόφαση, η υπόθεση αναμένεται να έχει ακόμη αρκετά επεισόδια και νέες δικαστικές διαμάχες.

Διαβάστε επίσης:

Κραουνάκης κατά αποχωρήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ: Ήρθε το τεκνό από την America και πήρε το μαγαζί – 1,5% θα πάρει το νέο κόμμα

Τροχαίο στη Βάρκιζα: Μόλις 18 ετών η μια από τις δύο νεκρές κοπέλες – Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας (video)

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος οδήγησης πάρκαρε σε θέση για ΑμεΑ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:28