search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 05:41
MENU CLOSE

Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι «11» έβαλαν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία, ο κόσμος θα τους τιμωρήσει

30.11.2023 17:31
kasselakis-1

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μία εβδομάδα μετά την διάσπαση και λίγο μετά την συγκρότησης νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους αποχωρήσαντες. Παρών στη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας, με χειροκροτήματα τον υποδέχθηκαν οι βουλευτές του κόμματος. Ενός λεπτού σιγή για τον Βασίλη Βασιλικό.

Στην έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού.  

«Είναι μια βαριά μέρα σήμερα. Γιατί αν για όλη την Ελλάδα ο Βασίλης Βασιλικός ήταν ο συγγραφέας που συνομίλησε με την Ιστορία και τη Δημοκρατία, για εμάς ήταν κάτι ακόμα: Ο σύντροφός μας. Ο άνθρωπος που κόσμησε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019. Ο βουλευτής που κόσμησε το ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο 2019 – 2023 με το ήθος και την προσωπικότητά του. Μία προσωπικότητα που έχουν λίγοι. Αυτοί που μπορούν να γίνουν καταγραφείς του αιώνα τους. Να μετατρέψουν το ιστορικό δράμα της χώρας τους σε παγκόσμιο γεγονός. Θα ήθελα να σας ζητήσω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο» είπε ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο κ. Κασσελάκης.

Στον απόηχο της διάσπασης επιχείρησε να στηρίξει το φρόνημα της κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ άφησε αιχμές για τους αποχωρήσαντες ενώ έκανε συγκρίσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα. Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποτε «ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Αυτή η στιγμή είπε, «είναι μια νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα μπορεί και πάλι να ακολουθήσει ανοδική πορεία.

Νωρίτερα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε 9 χρόνια έχασε το 68% της κοινοβουλευτικής του δύναμης σημειώνοντας πως  «προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» και καταθέτοντας το συμπέρασμα ότι «σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας» και  «μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή, είπε «είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε».

Από την άλλη είπε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν που είναι 36 βουλευτές διότι «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Και γι αυτούς που αποχώρησαν άφησε τις αιχμές ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους» και πλέον «έχουν πιάσει στασίδι στα κάναλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές» καθώς και ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία». Αυτά, τόνισε, «τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει».

Η αλήθεια είναι με το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και η δικαίωση θα έρθει, υπογράμμισε, ενώ ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το ισχυρό κόμμα:

Ο Έλληνας πολίτης, είπε, θέλει «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του – και τη ζωή των παιδιών του. Αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα».

«Είμαστε συρρικνωμένοι, αλλά πιο ενωμένοι από ποτέ», ανέφερε σε άλλο σημείο, συμπληρωματικά.

Προϋπολογισμός φοροεπιδρομής – Ταμείο Ανάκαμψης για λίγους

Ως προς τον προϋπολογισμό ανέφερε πως αποτυπώνει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ δηλαδή «Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς και με δημόσια παραδοχή του υπουργού» και «φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους».

Σημείωσε πως κεντρικό στοιχείο προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων. Σημείωσε ειδικότερα, ότι «για το 2023 προκύπτει υπεραπόδοση εσόδων ύψους 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη για το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται εκ νέου αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ».

Δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

Ο Προϋπολογισμός της ΝΔ δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια.

Δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη.

Τέσσερις προτεραιότητες: Φορολογία, Ακρίβεια, κόστος διαβίωσης, στέγαση

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους βουλευτές λέγοντας  ότι έχουν πολλά χιλιόμετρα να τρέξουν για την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Και όπως σας υποσχέθηκα χθες το βράδυ, και ο ίδιος θα είναι δίπλα τους στις περιφέρειές τους. Ταυτόχρονα όμως τους κάλεσε να βάλουν μπροστά «και τις μηχανές παραγωγής σύγχρονης πολιτικής. Να πάρουμε εμείς νομοθετικές πρωτοβουλίες». Ζήτησε δε οι βουλευτές να επικεντρώσουν σε 4 κεντρικούς άξονες:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Τόνισε πως «έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.

Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.

Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας».

2) Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα».

Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί.

Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια.

Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.

Όσον αφορά στα Έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα Ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.

Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δις το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.

Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη

Ζήτησε «να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κοινότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς», προτείνοντας παράλληλα «πολιτικές ένταξης και επανένταξης». Σημείωσε ότι «Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης», επομένως «πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρέπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη».

4) Στεγαστική Πολιτική

Τέλος, ζήτησε «να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη».

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

Φρέντι Μπελέρης: Πυρά κατά του Ράμα – Καταγγέλλει σχέδιο φτωχοποίησης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (audio)

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Βασίλη Βασιλικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16