search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:30
MENU CLOSE

Επικουρικές συντάξεις: Όλα όσα αλλάζουν με το μίνι ασφαλιστικό – Ποιοι ευνοούνται και τι απλοποιείται

06.12.2023 07:48
syntaxiouxoi_new

Απλοποιημένες διαδικασίες απόδοσης και των επικουρικών συντάξεων για όλα τα ταμεία με τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση, περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που θα τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα ψηφιστεί ως το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα ενοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων επικουρικής ασφάλισης είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Οικονομικών η εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων θα κινεί και τις διαδικασίες έκδοσης με καταληκτική προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Κερδισμένοι από την εξέλιξη αυτή θα είναι όσοι έχουν διαδοχική στην επικουρική και οι ασφαλισμένοι σε ταμεία ΔΕΚΟ και Δημόσιο που για να πάρουν επικουρική πρέπει να έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης με την κύρια σύνταξη, δηλαδή 35ετία, διαφορετικά θα περιμένουν το 67ο έτος.

Τώρα θα παίρνουν την επικουρική με πλήρες ποσό και με όσα χρόνια ασφάλισης έχουν, αρκεί να πιάνουν τη 15ετία.

Όμως θα μπαίνει πέναλτι επικουρικής για μειωμένο όριο ηλικίας. Δηλαδή σε περίπτωση χορήγησης μειωμένης κύριας σύνταξης, θα εφαρμόζεται μείωση στο τμήμα της επικουρικής σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31η/12/2014, σε ποσοστό ίσο με αυτό που επιβλήθηκε στην κύρια σύνταξη λόγω μειωμένου ορίου ηλικίας.

Η διάταξη έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό στον νόμο 4387/2026 (νόμος Κατρούγκαλου), καθώς στο άρθρο 96 για τις επικουρικές του δεν προβλεπόταν μείωση λόγω ορίου ηλικίας, πλην όμως οι υπηρεσίες εφάρμοζαν κανονικά τη μείωση. Η εκ των υστέρων νομοθέτηση της μείωσης γίνεται και για την αποφυγή προσφυγών από συνταξιούχους.

Τέλος προβλέπεται χορήγηση επικουρικής σύνταξης και σε ετεροεπαγγελματίες με ΟΓΑ. Οι ετεροεπαγγελματίες πρατηριούχοι υγρών καυσίμων οι οποίοι λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων (χωριά έως 3.000 κατοίκους) συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ πληρώνουν και εισφορές στο επικουρικό τους (ΤΕΑΠΥΚ), αλλά δεν παίρνουν επικουρική επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία του ΟΓΑ. Η στρέβλωση αυτή καταργείται και θα χορηγηθούν αναδρομικά χιλιάδες συντάξεις σε συνταξιούχους του ΤΕΑΠΥΚ που παίρνουν κύρια σύνταξη ΟΓΑ. Ανάλογη διάταξη ισχύει και για το επικουρικό των αρτοποιών.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο για κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας

Ακρίβεια: Ελληνικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στη Γερμανία απ’ ότι στην Ελλάδα (video)

Σοκ: Εκτός κτηματαγοράς 2 εκατομμύρια ακίνητα λόγω ενεργειακών προδιαγραφών που θέτει η ΕΕ – Πόσο κοστίζει η αναβάθμιση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 19:28