search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:29
MENU CLOSE

Εγνατία Οδός: Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της παραχώρησης

15.01.2024 13:14
egnatia_odos_new

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η διαδικασία για την παραχώρηση εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού καθώς μένουν οι τελευταίες εκκρεμότητες ώστε να κυρωθεί ως οριστικός ανάδοχος του διαγωνισμού η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis Projects.

Σειρά πλέον (μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πριν λίγες μέρες) ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, παίρνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών.

Καταρχήν θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αύξηση των διοδίων αλλά και του υπολογισμού του κόστους επιτοκίου το οποίο βαρύνει το ελληνικό Δημόσιο. Εδώ να σημειωθεί ότι και τα δύο αυτά ζητήματα συμπεριλαμβάνονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού.

Όταν θα ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες η σύμβαση θα πάει προς κύρωση στη Βουλή, ώστε η κοινοπραξία να ορισθεί οριστικός ανάδοχος της παραχώρησης του οδικού άξονα για τα επόμενα 35 χρόνια, αναλαμβάνοντας τη διαχείρισή του.

Ένα τεχνικό αλλά κρίσιμο θέμα που εκκρεμεί είναι επίσης και η ολοκλήρωση της πιστοποίησης των σηράγγων που σχετίζονται με τον αυτοκινητόδρομο.

Η αναπροσαρμογή στα διόδια

Σε ότι αφορά τις αναπροσαρμογές που αναμένονται στο κόμιστρο διέλευσης αυτές προβλέπουν μία αύξηση σε πρώτη φάση στα 4 λεπτά ανά χλμ, από 3 λεπτά, πριν την υπογραφή της σύμβασης και αμέσως μετά νέα αύξηση στα 5 λεπτά ανά χλμ, προσεγγίζοντας το μέσο όρο κόστους διέλευσης των υπολοίπων υπό παραχώρηση αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα.

Το συνολικό τίμημα για την παραχώρηση, αναμένεται να φτάσει στο 1,35 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή εγγράφεται και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, η σύμβαση θα έχει ολοκληρωθεί επίσημα έως το τέλος του 2024, ωστόσο η ηγεσία του έχει αναφερθεί στη σημασία ολοκλήρωσης της σύμβασης το ταχύτερο δυνατό.

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, υπήρξαν συμπληρωματικοί διαγωνισμοί με αντικείμενο τη συντήρηση και λειτουργία της Εγνατίας Οδού για μια διετία από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιντρακάτ, συνολικού προϋπολογισμού 155 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Προχωράει η διαδικασία για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Microsoft: Προχωράνε οι διαδικασίες για την επένδυση του 1 δισ. ευρώ σε Data Centers

Aegean: Αύξηση κατά 26% στη μεταφορά επιβατών το 2023 – Στο 83,4% η μέση πληρότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31