search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:52
MENU CLOSE

Η Άγκαθα Κρίστι, το μυστήριο στο Στάιλς και ένας πραγματικός φόνος στην Ινδία (Video)

15.01.2024 15:10
trailer-new

Τέτοιες μέρες πριν από 103 χρόνια άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες των Times «Η Μυστηριώδης Υπόθεσης το Στάιλς», με την υπογραφή της Άγκαθα Κρίστι.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό αστυνομικό μυθιστόρημα της μετρ του είδους, καθώς μας σύστησε για πρώτη φορά τον Ηρακλή Πουαρό και την παρέα του- τον λοχαγό Χέιστινγκς και τον επιθεωρητή Τζαπ.

Ήταν το πρώτο μυθιστόρημα αστυνομικού μυστηρίου της Άγκαθα Κρίστι και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Times εκτός από το κείμενο δημοσίευαν στην εβδομαδιαία στήλη της Άγκαθα Κρίστι και τους χάρτες του σπιτιού και της περιοχής όπου εκτυλίσσεται η δράση και άλλα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη έκδοση που έγινε αργότερα, από τον Οίκο Penguin.

Η Άγκαθα Κρίστι δούλεψε την πλοκή του μυθιστορήματος γνωρίζοντας πόσο ενθουσιαζόταν το κοινό από μια ιστορία που βασίζεται σε ενδοοικογενειακή διαμάχη και καταλήγει σε έναν φόνο. Έτσι η αποκαλούμενη «βασίλισσα του εγκλήματος» έδινε σε δόσεις στους αναγνώστες της, από την στήλη της στους Times, την ιντριγκαδόρικη ιστορία ενός φόνου που ήταν συνέπεια της διαμάχης στους κόλπους μιας πλούσιας οικογένειας.

Η Άγκαθα Κρίστι έγραψε την ιστορία μιας πλούσιας γυναίκας, της Έμιλι Ίγνκλθορπ, της οποίας ο δεύτερος σύζυγος, που είναι κατά 20 χρόνια νεότερός της, αντιμετωπίζεται από τους πάντες ως κατ΄ εξοχήν ύποπτος για τον θάνατό της. Ώσπου στην ιστορία μπαίνουν ο εκκεντρικός Ηρακλής Πουαρό και οι φίλοι του, που οδηγούνται και σε άλλους ύποπτους για τον φόνο μέχρι να εντοπίσουν τα ίχνη που οδηγούν στον πραγματικό δολοφόνο και την κλασική, για την Άγκαθα Κρίστι, «μεγάλη αποκάλυψη» στο φινάλε του μυθιστορήματος. 

Το μυθιστόρημα και η πραγματικότητα

Αλλά το μυθιστόρημα αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα: πιστεύεται ότι η Άγκαθα Κρίστι εμπνεύστηκε την πλοκή από έναν φόνο που έγινε στην πραγματικότητα, εκείνη την εποχή, σε ένα δημοφιλές θέρετρο στη βόρεια Ινδία.

Τον Σεπτέμβριο του 1911, η Φράνσις Γκάρνετ Όρμι, 49 χρόνων, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της στο πολυτελές Savoy, ένα ξενοδοχείο που είχε χτίσει κάποιος Ιρλανδός στη βόρεια Ινδία. Η νεκροψία έδειξε ότι η 49χρονη πλούσια γυναίκα είχε δηλητηριαστεί με υδροκυάνιο. Ως ύποπτη για την δολοφονία συνελήφθη η φίλη του θύματος, Έβα Μάουντ Στίβενς, 36 χρόνων.  

Η υπόθεση απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής, καθώς οι συνθήκες της δολοφονίας ήταν πολύ ιντριγκαδόρικες και έκαναν απανωτά δημοσιεύματα στη διάρκεια της δίκης.

Ο Ινδός συγγραφέας Ράσκιν Μποντ, που ζει στην περιοχή Μασούρι, όπου έγινε η δολοφονία της Φράνσις Γκάρνετ Όρμι, μελέτησε τα δημοσιεύματα του Τύπου και το έργο της Άγκαθα Κρίστι και έβγαλε το συμπέρασμα ότι η Βρετανίδα συγγραφέας «χρησιμοποίησε τις συνθήκες του εγκλήματος» στο βιβλίο της, καθώς η υπόθεση είχε κάνει μεγάλη αίσθηση εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής η Φράνσις Γκάρνετ Όρμι ζούσε μια δεκαετία στην Ινδία, όπου είχε γνωρίσει την Στίβενς. Η Όρμι ήταν «μια μοναχική γυναίκα» και από την Στίβενς, που ασχολείτο με τον πνευματισμό, έμαθε διάφορες αποκρυφιστικές πρακτικές. Οι δύο γυναίκες έμειναν μαζί στο πολυτελές Savoyγια κάποιο διάστημα, στο οποίο η Στίβενς υποστήριξε πως φρόντιζε την Όρμι, που αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας. Αλλά το δικαστήριο κατηγόρησε την Στίβενς ότι μεθόδευσε την δηλητηρίαση της Όρμι για να επωφεληθεί από τη διαθήκη της και να αρπάξει ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά και χρυσαφικά.

Η υπεράσπιση της Στίβενς υποστήριξε ότι η Όρμι αυτοκτόνησε επειδή είχε πέσει σε βαθιά απογοήτευση και θλίψη εξαιτίας της συμπεριφοράς του άνδρα για τον οποίο ταξίδεψε στην Ινδία και επρόκειτο να τον παντρευτεί.

Η υπόθεση είχε πολλές ανατροπές και σκοτεινά σημεία. Για παράδειγμα, η έρευνα απέδειξε ότι η ύποπτη για τη δολοφονία είχε φύγει από την Ινδία πριν από τον θάνατο της Όρμι. Ενώ και το δωμάτιο όπου βρέθηκε η Όρμι νεκρή, ήταν κλειδωμένο από μέσα. Η αστυνομία επιπλέον δεν βρήκε φάρμακα στο δωμάτιο, εκτός από ένα μπουκαλάκι με υπνωτικά χάπια και δύο ταμπελάκια- ένα που ανέγραφε «αρσενικό» και ένα άλλο, με την ένδειξη «υδροκυάνιο».

Την εποχή εκείνη όποιος αγόραζε φάρμακα έπρεπε να υπογράψει σε ειδικό βιβλίο του φαρμακοποιού, αλλά η υπογραφή για την αγορά του υδροκυανίου δεν ταίριαζε με εκείνη της Όρμι.

Η πολύκροτη δίκη ολοκληρώθηκε με την αθώωση της Στίβενς και τον δικαστή να λέει ότι «οι πραγματικές συνθήκες του θανάτου της κυρίας Όρμι, πιθανώς δεν θα μαθευτούν ποτέ».

Το μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι έχει αρκετά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τον πραγματικό φόνο στην Ινδία. Η πρωταγωνίστρια στο μυθιστόρημα επίσης πεθαίνει από δηλητηρίαση, βρίσκεται νεκρή σε δωμάτιο που έχει κλειδωθεί από μέσα, η κύρια ύποπτη επίσης φεύγει από το σημείο του φόνου πριν από τον θάνατο του θύματος… Πώς έγινε λοιπόν η δολοφονία και ποιος είναι ο δράστης; Την απάντηση στο μυστήριο δίνει ο δαιμόνιος Ηρακλής Πουαρό.

Η Άγκαθα Κρίστι είχε αρχίσει να γράφει το μυθιστόρημά της πέντε χρόνια αφότου έγινε πρωτοσέλιδος ο φόνος της κυρίας Όρμι και εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Ηρακλή Πουαρό από την εμπειρία που είχε ως νοσοκόμα, περιθάλποντας Βέλγους στρατιώτες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άλλη πολύκροτη υπόθεση δηλητηρίασης  

Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που έγινε ο φόνος στην Ινδία και γράφτηκε το μυθιστόρημα από την Άγκαθα Κρίστι και οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο υποθέσεις εξακολουθούν να προκαλούν συζητήσεις.

Αλλά η Άγκαθα Κρίστι δεν ήταν η μόνη συγγραφέας που εμπνεύστηκε κάποια ιστορία, με βάση δολοφονίες με δηλητήριο, στην Ινδία.

Η Σεσίλ Γουόλς, έγραψε μια ιστορία πάθους, που καταλήγει στο έγκλημα και εκτυλίσσεται στην Άγκρα, στην Ινδία. Στο έργο της «Ο Διπλός Φόνος στην Άγκρα», γράφει την ιστορία της Αουγκούστα Φούλαμ, μίας Αγγλίδας που ζει στην πόλη Μιρούτ και του Δρ. Κλαρκ, ενός Αγγλο-ινδού, που συνωμοτούν για να δηλητηριάσουν τον σύζυγο της κυρίας Φούλαμ και την σύζυγο του κυρίου Κλαρκ, ώστε να ζήσουν το πάθος τους.

Στην Ινδία εκείνη την εποχή τα εγκλήματα με δηλητήριο ήταν συχνά. Η πώληση τοξικών φαρμάκων, κυρίως αρσενικού, είχε υποτιμηθεί. Και όπως γράφει στο βιβλίο του «Τοξικές Ιστορίες», ο Ντέιβιντ Άρνολντ, όταν το 1904 επιχειρήθηκε να μπει ένα νομικό πλαίσιο για τις πωλήσεις και την χρήση φαρμάκων, η κυβέρνηση «αναφερόταν σε δύο ιστορικές υποθέσεις δηλητηριάσεων – την δολοφονία της κυρίας Όρμι και την υπόθεση Φούλαμ-Κλάρκ».

Διαβάστε επίσης:

Ισλανδία: Η έκρηξη του ηφαιστείου ήταν το «χειρότερο σενάριο» – Η λάβα έκαψε δύο σπίτια (videos)

Blue Monday: Γιατί θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου; – Πώς προέκυψε ο όρος

Νταβός: Η εντυπωσιακή ανισότητα πλούσιων-φτωχών, με φόντο το Φόρουμ (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:50