search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 03:20
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τα «σεμινάρια» άφησαν πολλούς «μετεξεταστέους» στην «γαλάζια» Κ.Ο.

17.01.2024 06:20
gamos-omofylwn

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης τα… σεμινάρια της κυβέρνησης προς την Κ.Ο. της ΝΔ επί του αναμενόμενου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο, φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών έμεινε… μετεξεταστέος, υπό την έννοια ότι, παρά το «μασάζ» και τις αναλυτικές εξηγήσεις σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, οι διαφωνούντες, στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον, δεν φάνηκαν να πείθονται να αλλάξουν γνώμη.

Και, όσο κι αν η κυβέρνηση δεν θέλει να παρουσιάζει τη συγκεκριμένη διαδικασία ως «φροντιστήριο» ή «μασάζ» προς τους βουλευτές της ΝΔ, η αλήθεια είναι ότι και μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε πριν καν συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, δείχνει την ανησυχία που επικρατεί για τη στάση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που διαφωνούν με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με τη λογική που επικρατεί να μοιάζει, για να παραφράσουμε έναν παλιό αφορισμό, «αν δεν μπορείς να τους πείσεις, πείσε τους να απέχουν».

Κατά τα φαινόμενα, η «επιχείρηση πειθούς» που έκανε ο επισπεύδων υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να μεταπειστεί μόνο ο βουλευτής Καβάλας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει το νομοσχέδιο όταν αυτό έλθει προς ψήφιση. Παρόμοια στάση αναμένεται να τηρήσουν η Έλενα Ράπτη, καθώς και η Ζωή Ράπτη – και οι δύο κυρίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών – καθώς και ο Λευτέρης Κτιστάκης, ο Ιάσωνας Φωτήλας, η Άννα Ευθυμίου και ο Γιώργος Σταμάτης.

Από την άλλη πλευρά, ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, φέρεται να τοποθετήθηκε επί μακρόν στην συζήτηση της Τρίτης, επαναλαμβάνοντας ότι ο γάμος δεν είναι δικαίωμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υπενθυμίζοντας ότι το 2018 η ΝΔ δεν είχε ψηφίσει το δικαίωμα αναδοχής και στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξηγήσουμε γιατί αλλάζουμε θέση». Επίσης, φέρεται να υποστήριξε ότι με το σημερινό καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση παιδί να πάει σε ίδρυμα γιατί υπάρχουν προβλέψεις στον αστικό κώδικα που αποτρέπουν κάτι τέτοιο.

Ο Θ. Πλεύρης, βέβαια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα ρήγμα και ότι η ΝΔ είναι πανίσχυρη, ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν θα απέχει από την ψηφοφορία (κάτι στο οποίο μάλλον προσανατολίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης) ή αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και, βέβαια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η… σιωπή ή τα ολιγόλογα σχόλια κατά την άφιξή τους στα γραφεία της ΝΔ, αλλά και κατά την αποχώρησή τους, βουλευτών που έχουν εκφράσει προβληματισμό για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως η Μαριλένα Σούκουλη, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Νίκος Ταγαράς, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Διονύσης Χατζηδάκης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Μάνος Κονσόλας, ο Νότης Μηταράκης και ο Βασίλης Γιόγιακας.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι η όλη διαδικασία είχε προκαλέσει και την αντίδραση του – κατά τα φαινόμενα έχοντα την πρόθεση στήριξης του νομοσχεδίου – Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είχε ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο Κ.Ο., ενώ από την όλη διαδικασία απείχε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αντιτίθεται στην πρωτοβουλία. Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά το πρώτο «σεμινάριο» είχε πει ότι στηρίζει και είχε αφήσει αιχμές και για τον Αντώνη Σαμαρά. Οπότε ρήγμα μπορεί να μην υπάρχει, αλλά σίγουρα στη ΝΔ είναι… μια ωραία ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, το διήμερο «σεμινάριο» – πέραν του ενημερωτικού του χαρακτήρα – ενείχε και μια απόπειρα της κυβέρνησης να αποτρέψει τις πολλές αρνητικές ψήφους, όταν το νομοσχέδιο έλθει στη Βουλή προς ψήφιση. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, από το να καταψηφίσει κάποιος, καλύτερα να κάνει αποχή (έστω κι αν ο Α. Σαμαράς είχε άλλη άποψη, η οποία και προκάλεσε «τριβές» με την κυβέρνηση). Οπότε, τώρα μένει να φανεί αν όντως μεταπείστηκαν κάποιοι βουλευτές που αρχικά ήταν αρνητικά διακείμενοι ή αν, εν πάση περιπτώσει, οι διαφωνούντες πείστηκαν να απέχουν…

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν αποφάσισα αμέσως την ψήφιση του νομοσχεδίου»

Κασσελάκης σε οδηγούς ταξί: Ξεκάθαρη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι αναγκαία η διαύγεια στις μεταβιβάσεις»

Ρωμανός κατά Κασσελάκη: Δυσκολεύεται να διαχειριστεί ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει βοηθήσει χιλιάδες νέους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19