search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:06
MENU CLOSE

Σε τροχιά υποχώρησης η κακοκαιρία «Avgi»: Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και την Τετάρτη

30.01.2024 19:48
xioni attiki 8765- new

Μπορεί η κακοκαιρία «Αυγή» να μην προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο κατάφερε να «ντύσει στα λευκά» περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας, παρά την ήπια σχετικά χιονόπτωση.

Στα λευκά ντύθηκαν τα βόρεια της Αττικής με υψόμετρο: Βίλια, Πεντέλη, Πάρνηθα και Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Οι ισχυροί βοριάδες κρατούν δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Λαύριο και Ραφήνα, ενώ τα σχολεία θα μείνουν και την Τετάρτη κλειστά σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Από την Τετάρτη θα σημειωθεί σταδιακή εξασθένιση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας.

Κλειστά σχολεία σε Βίλια και Ερυθρές

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 31/1, τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε Βίλια και Ερυθρές. Αυτή την απόφαση πήρε ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αρμόδιος Δρίκος, καθώς ο παγετός που επικρατεί σε όλη την περιοχή καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

 «Απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους, του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και όλων των συμπολιτών μας», ανέφερε ο κ. Δρίκος και πρόσθεσε: «Οι συνθήκες παγετού που επικρατούν στις δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών, εξαιτίας της χιονόπτωσης, εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την μετακίνηση των κατοίκων, γι’ αυτό τον λόγο όλες οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων των δύο παραπάνω δημοτικών ενοτήτων, θα παραμείνουν και για αύριο κλειστές».

Η κακοκαιρία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με έντονες χιονοπτώσεις, ειδικά σε Βίλια και Ερυθρές. Ο δήμος επιχειρεί διαρκώς, τόσο για να μην κλείσει το οδικό δίκτυο, όσο και για να παρέχει βοήθεια όπου χρειαστεί, ενώ μετά από αίτημα της δημοτικής Αρχής συνδράμουν η πυροσβεστική και μηχανήματα του Στρατού. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες υπάρχουν διαθέσιμοι θερμαινόμενοι χώροι. Στο δημαρχείο και στις κεντρικές πλατείες του δήμου γίνεται διάθεση αλατιού σε ατομικές σακούλες.

Στα Βίλια έχει σταματήσει αυτή την ώρα η έντονη χιονόπτωση, όμως το ύψος του χιονιού έχει φτιάσει τα 40 εκατοστά. Σε κοντινούς οικισμούς, έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο, όπως στη Μαγκούλεζα, το Κρύο Πηγάδι και τον Άγιο Νεκτάριο. Από τα ξημερώματα της Κυριακής, που ξεκίνησε η χιονόπτωση επιχειρούν περισσότερα από 15 μηχανήματα έργου, τα οποία έχουν καταφέρει να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Σε λειτουργία βρίσκεται 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών στο δήμο, για έκτακτα περιστατικά. Λειτουργούν και θερμαινόμενες αίθουσες και γίνονται και κατ’ οίκον παραδόσεις αλατιού.

Καλάβρυτα

Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν την Τετάρτη τα σχολεία σε περιοχές του Δήμου Καλαβρύτων, με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των συνοδών, λόγω της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο δήμος, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δημοτικής ενότητας Καλαβρύτων, ο δημοτικός παιδικός σταθμός Καλαβρύτων, καθώς και το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο Ψωφίδας, το γυμνάσιο Δάφνης και το λύκειο Δάφνης.

Εύβοια: Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου-Αγίας Άννας και Λίμνης

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά και την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν γίνεται διά ζώσης μάθημα λόγω κακοκαιρίας, οι τάξεις λειτουργούν διαδικτυακά.

Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο και στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Κλειστά θα είναι τα σχολεία στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, με απόφαση του δημάρχου Γιώργου Ψαθά.

Συγκεκριμένα, δεν θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων και δεν θα ανοίξει ο Βρεφικός και Παιδικός Σταθμός, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού

Με Απόφαση του δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού, Ιωάννη Κοντζιά, κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά Σχολεία Κρυονερίτη και Αγδινών και την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024, για την ασφάλεια μαθητών και του διδακτικού προσωπικού.

Δημοτικές Ενότητες Δερβενοχωρίων και Τανάγρας

Λόγω της επικείμενης παγωνιάς και των έντονων καιρικών φαινομένων που συνεχίζουν σε ορισμένες περιοχές του δήμου, για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, την Τετάρτη 31/01/2024 οι σχολικές μονάδες του Δήμου Τανάγρας θα λειτουργήσουν ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Τανάγρας: Όλες οι σχολικές μονάδες της Δ.Ε. Τανάγρας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια ) θα παραμείνουν κλειστές.

Δημοτική Ενότητα Δερβενοχωρίων: Όλες οι σχολικές μονάδες της Δ.Ε. Δερβενοχωρίων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα παραμείνουν κλειστές.

Στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες (Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Δηλεσίου) όλες οι σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια καθώς και οι Παιδικοί σταθμοί) θα λειτουργήσουν από τις 9 η ώρα το πρωί και μετά για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Δήμος Φαιστού (Κρήτη)

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός Ζαρού.

Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βοριζίων.

Δημοτικό Σχολείο Καμαρών. Γυμνάσιου Ζαρού.

Δήμος Βιάννου (Κρήτη)

Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βιάννου, λόγω της έντασης της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με απόφαση του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη.

Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο, Λύκειο, καθώς και το Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό), που θα παραμείνουν κλειστές, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, τα φαινόμενα, όπως έχει ανακοινωθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο πιο πρόσφατο μετεωρολογικό δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, θα συνεχιστούν μέχρι αύριο το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να αρχίσει η εξασθένησή τους.

Ανοιχτό το οδικό δίκτυο στην Iπποκράτειο Πολιτεία

Παρά την χιονόπτωση που σε αρκετές περιοχές ήταν ισχυρή το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. 

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία συνεχίζει να χιονίζει κατά διαστήματα με το θερμόμετρο να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου. Το χιόνι είναι πυκνό, ωστόσο χάρις την συνεχή παρουσία εκχιονιστικών μηχανημάτων οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί.

Χιονομπόρες στη Σέτα Ευβοίας

Στη Σέτα Ευβοίας σε υψόμετρο 850 μέτρων έριξε τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού και σε πολλά σημεία ξεπέρασε το μισό μέτρο.

Μέχρι και αυτή την ώρα χιονίζει, το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι χιονομπόρες με βροντές και αστραπές.

«Όλοι οι οδικοί άξονες είναι ανοιχτοί, χρειάζονται αλυσίδες στους ορεινούς όγκους, πιστεύω ότι το φαινόμενο θα περάσει και δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», ανέφερε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Βουρδάνος.

Με 35 μηχανήματα έργου περιφέρεια και δήμοι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας όπου παρατηρήθηκε χιονόπτωση.

Ανοιχτοί οι δρόμοι στα Δερβενοχώρια

«Σαν δήμος έχουμε μεριμνήσει με αλάτι, με εκχιονιστικά μηχανήματα, δεν είχαμε πρόβλημα, ήταν το χιόνι αρκετό αλλά έχουμε συνηθίσει» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Στεφάνι Δερβενοχωρίων, Ιωάννης Φιλιππής.

Το ένα από τα 8 εκχιονιστικά του δήμου Τανάγρας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του οικισμού Στεφάνι με τους 200 κατοίκους και κατόρθωσαν επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να κρατήσουν τους δρόμους των χωριών ανοιχτούς.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου υποχωρεί η κακοκαιρία Avgi και τα έντονα φαινόμενα που έφερε όμως μέχρι τότε οι χιονοπτώσεις, οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να «σφυροκοπούν» την κεντρική και ανατολική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά τμήματα της Αττικής, στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα υπάρξουν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα φθάσει στα δυτικά τους 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου. Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στη σημερινή του πρόγνωση τόνισε πως οδεύουμε ολοταχώς προς τις Αλκυονίδες, με τον υδράργυρο το Σαββατοκύριακο να φτάνει τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Και ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος της ΕΡΤ τονίζει πως το Σαββατοκύριακο που έρχεται η θερμοκρασία θα επιστρέψει και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

Πρόγνωση για την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις οι οποίες το απόγευμα θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικα 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά στα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Χαλκιδική και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα βόρεια, όπου όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.

Πρόγνωση για το Σάββατο

Στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Τσατραφύλλιας για το χιόνι που (δεν) έπεσε στην Αττική

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε μια ανάρτηση σχετικά με την πορεία του καιρού και το χιόνι που δεν έπεσε στην Αττική, ενώ στέλνει και μήνυμα στους συναδέλφους του.

«Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος του Alpha.

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια:

«Συνάδελφοι βγείτε μπροστά και εξηγείστε στο κόσμο ότι στα πλαίσια της αριθμητικής πρόγνωσης οι αστοχίες δεν μπορεί να αποφευχθούν. Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του box κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας ( τόσα ήταν στην Αττική).Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο και να τον κοιτάμε στα μάτια. Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος!Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους.

Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Φυσικός -Μετεωρολογος MSc».

Διαβάστε επίσης:

Κινέτα: Καραμπόλα 4 οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου – Με δυσκολία η κυκλοφορία

Κακοκαιρία Avgi: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου

Φλώρινα: Βρέθηκαν κι άλλα όπλα από την ΕΛΑΣ – Μέχρι και στη στέγη του σπιτιού του τα είχε κρύψει το ζευγάρι (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:05