search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:42
MENU CLOSE

Το ελληνικό γιαούρτι κατακτά το Λονδίνο!

05.02.2024 13:36
londino-katastima-new

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο, στο περιθώριο θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεων βιβλίων, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια δυναμική γυναίκα, τη Σοφία Ζουρνατζίδη, την «ψυχή» της Fresko, που τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει το ελληνικό γιαούρτι αγαπητό στους Λονδρέζους.

Η Σοφία μεγάλωσε στην Ελλάδα, σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οργάνωση και Διοίκηση και έπειτα στο Columbia Business School στη Νέα Υόρκη. Έχει εργαστεί σε διάφορες μεγάλες εταιρείες στην Αθήνα, στην Νεα Υόρκη και στο Λονδίνο (Procter & Gamble, LVMH, Mc Kinsey, Lonely Planet) κυρίως στο κόμματι του brand management, του marketing και των εταιρικών συνεργασιών. Από το 2017 ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη και επέκταση του Fresko με βάση το Λονδίνο.

Το Fresko ξεκίνησε το 2011 από την Αθήνα. Το πρώτο μαγαζί άνοιξε στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου με βασικό κοινό τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η ιδέα ήταν πολύ απλή: διαλέγεις το είδος γιαουρτιού που θέλεις, και να το γαρνίρεις με διάφορα παραδοσιακά toppings.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει 4 καταστήματα, 2 στην Αθήνα και 2 στο Λονδίνο. Το δεύτερο κατάστημα μας στο Θησείο άνοιξε το 2018 επίσης στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου. Το 2022  στο Λονδίνο άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Covent Garden και τον Απρίλιο του 2023 το δεύτερο κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Westfield στο White City.

Να τι μου είπε η κυρία Ζουρνατζίδη στη συζήτησή μας…

– Μια ιδέα αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου. Πότε μπήκε στο μυαλό σας ένα μπολ με γιαούρτι; Γιατί επιλέξατε την περιοχή κάτω από την Ακρόπολη για να ξεκινήσετε αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι;

-Έχοντας σπουδάσει και δουλέψει στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, γύρισα το 2010 στην Αθήνα για κάποια χρόνια. Όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου που έρχονταν να με επισκεφτούν στην Αθήνα ήθελαν όλοι ανεξαιρέτως να δουν τον Παρθενώνα και να περπατήσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τότε συνειδητοποίησα ότι στο ιστορικό κέντρο, μια περιοχή με τεράστια επισκεψιμότητα από το  εξωτερικό, υπήρχε η ευκαιρία να αναδείξουμε ένα παραδοσιακό προϊόν, όπως είναι το Ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι το οποίο είναι παγκοσμίως διάσημο και πραγματικά ένα μοναδικό προϊόν, και να το παρουσιάσουμε μέσα από ένα μοντέρνο πρίσμα και με ένα τρόπο που μπορούν να το απολαύσουν και να το εκτιμήσουν όλοι οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Οι πεζόδρομοι γύρω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης με την τεράστια επισκεψιμότητα που έχουν θα πρέπει να είναι η διαφήμιση της χώρας μας. Γι’ αυτό και θέλησα να ξεκίνησω το Fresko ακριβώς σε εκείνη την περιοχή, μιας και ήθελα να τοποθετήσω τη δική μου δημιουργία και να δείξω μέσα από τα δικά μου μάτια μια μικρή οπτική της παραδοσιακής Ελλάδας, όπως ακριβώς ήθελα να τη δείξω στους φίλους μου που έρχονταν να με επισκεφτούν από άλλες χώρες.

-Πως υποδέχτηκαν οι Άγγλοι το ελληνικό γιαούρτι;

-Η σωστή λέξη νομίζω είναι με έκπληξη! Παρά πολλοί έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και έχουν δοκιμάσει το ελληνικό γιαούρτι σε κάποιο πρωινό, σε κάποιο εστιατόριο σαν γλυκό αλλά ποτέ δεν το είχαν στο μυαλό τους σαν ένα All Day Nutritious and Delicious Snack . Και αυτό είναι που τους δείχνουμε μέσα από το Fresko. Τους αμέτρητους τρόπους που μπορούν να συμπεριλάβουν το ελληνικό γιαούρτι στην καθημερινή τους διατροφή. Σ’ ένα μπολ γιαουρτιού, σ’ ένα smoothies γιαουρτιού, σε ένα shake .. μπορούν να το δοκιμάσουν πραγματικά με άπειρους τρόπους.

-Μια φράση που σας είπαν και σας συγκίνησε.

-Ακούμε πολλά θετικά σχόλια καθημερινά. Άλλωστε έχουμε εξαιρετικές κριτικές σε όλες τις πλατφόρμες. Αλλά πάντα με αγγίζει με έναν μοναδικό τρόπο όταν άτομα από πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου μου λένε ότι προγραμμάτισαν οπωσδήποτε μια στάση στο Fresko γιατί οι φίλοι τους που είχαν ήδη επισκεφτεί το Λονδίνο ή την Αθήνα τους επισήμαναν να μην χάσουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το μοναδικό μας γιαούρτι. Συγκινούμαι απίστευτα όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε αποτυπωθεί σαν μια μοναδική γευστική εμπειρία στο μυαλό τόσου κόσμου !

-Τι είναι το γιαούρτι για σας;

-Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα προϊόντα της χώρας μας να μην είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών παγκοσμίως. Και αυτό ακριβώς συμβολίζει το γιαούρτι για μένα. Την υπεροχή της Ελλάδας η οποία είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε και να την αναδείξουμε. Το ελληνικό γιαούρτι αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία δημιουργήσαμε ένα concept καθαρά ελληνικό αλλά δουλέψαμε για να το αποδώσουμε με διεθνή στάνταρτ, ώστε να μπορεί να στέκεται επάξια δίπλα σε πολλές άλλες επιχειρήσεις στην καρδιά του Λονδίνου, μια πόλη πρωτοπόρα στην παγκόσμια καινοτομία.

-Τα επόμενα σχέδια.

-Θέλουμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας στο Λονδίνο και στην Αγγλία γενικότερα πριν ξεκινήσουμε ένα μεγαλύτερο ‘ταξίδι’. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επέκταση σε άλλες χώρες, και αυτό είναι κάτι που σχεδιάζουμε με προσοχή για την επόμενη μέρα του Fresko.

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Της έκανε πρόταση γάμου ενώ ήταν μέσα σε αεροπλάνο – Μέσω… ασυρμάτου

Καλύβια: Εισαγγελική έρευνα για την επίθεση πατέρα σε εκπαιδευτικούς και διευθύντρια σχολείου

Πετράλωνα: Διαρρήκτες έκαναν μπάνιο, ξυρίστηκαν και μετά «άδειασαν» το σπίτι (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42