search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:43
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη απέναντι σε Κασσελάκη – Το μπλοκ όσων δεν θέλουν κάλπη και οι προειδοποιήσεις για «Κούγκι»

25.02.2024 07:19
gerobasili_kasselakis

Σήμερα «κληρώνει» για το αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει εκ νέου στην κάλπη για την ηγεσία, 5 – 6 μήνες μετά την εκλογή Κασσελάκη στις 24 Σεπτεμβρίου του 2023. Υποψήφιοι υπάρχουν καθώς η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, τίποτε άλλο δεν θεωρείται βέβαιο, ούτε ότι θα ψηφιστεί η πρόταση του προέδρου και θα γίνουν εκλογές, ούτε – εφόσον ψηφιστεί – το πότε.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση Κασσελάκη ο οποίος σημειώνεται πως με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twitter) γύρω στις 1.30 τη νύχτα, ανακοίνωσε πως τροποποιεί το πρόγραμμα της ομιλίας του, ζητώντας άδεια από το Προεδρείο, και έτσι θα μιλήσει στις 11 το πρωί, πριν από τις ψηφοφορίες των συνέδρων που ξεκινούν στις 11:30.

Αν από αυτή την τοποθέτηση δεν αλλάξει κάτι, η πρόταση του προέδρου να γίνουν εκλογές θα τεθεί στην κρίση των συνέδρων σήμερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε στον Κασσελάκη να επιδιώξει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών.

Οι «ενδιάμεσοι» που δεν θέλουν κάλπες

Όμως χθες εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία εκείνων των στελεχών που ζητούν να μην γίνουν οι εκλογές ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις κρισιμότατες για τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωεκλογές, με το κλίμα να εντείνεται κατά την διάρκεια της μέρας και ενόσω αναμενόταν η ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη μετά τις 7 το απόγευμα. Υπέρ αυτής της πρότασης τάχθηκαν χθες ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Γιώργος Τσίπρας που είπε ότι συντάσσεται μαζί τους, καθώς και ο Όθων Ηλιόπουλος.

Σε αυτούς, προστέθηκε αργά το βράδυ και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί στο Συνέδριο (μίλησε μόνο την Παρασκευή σε θεματικό τραπέζι για την Υγεία) αλλά έκανε ανάρτηση στο facebook. Στην ανάρτησή του τόνισε πως το κόμμα έχει πρόεδρο και δεν χρειάζονται εκλογές, ενώ χαρακτήρισε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα «λάθος» και «άκαιρη» και ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει την υποψηφιότητά της.  Εμμέσως πλην σαφώς το ίδιο είχε ζητήσει νωρίτερα από το Τάε Κβον Ντο ο Νίκος Παππάς λέγοντας πως η Όλγα Γεροβασίλη, είναι ένα στέλεχος «που κοσμεί το κόμμα» και θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη. «Έχω θέση, πάντα είχα και διεκδικώ την θέση που θέλω» ήταν η απάντησή της κατά την συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη λήξη των εργασιών της τρίτης μέρας.

Πάντως, σε αυτό το μήκος κύματος, υπέρ του να μην στηθούν κάλπες για πρόεδρο, κινήθηκαν πάρα πολλοί σύνεδροι στις ομιλίες τους, με το σκεπτικό ότι η βέβαιη και σκληρή πόλωση θα πλήξει ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Τα ερωτήματα για τις υπογραφές

Παράλληλα ξεδιπλώθηκε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών σε ψήφισμα το οποίο καλεί τον πρόεδρο να αποφύγει οποιαδήποτε εσωστρεφή διαδικασία που θα πλήξει περαιτέρω την αξιοπιστία του κόμματος και δη εν όψει ευρωεκλογών.

Πρωτοβουλία για την οποία υπήρξαν ερωτήματα όσον αφορά το από που υποκινήθηκε με πληροφορίες να δείχνουν τους Παππά και Φάμελλο, και με κάποιους όμως να υποπτεύονται το κασσελακικό στρατόπεδο. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος, ο οποίος βρέθηκε στους χώρους του Τάε Κβον Ντο και συνομίλησε με συνέδρους, δήλωσε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν και πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να γίνει «Ιφιγένεια».

Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος στην ομιλία του ανακοίνωσε την στήριξή του στην Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους απέδωσε ευθέως στον πρόεδρο την υποκίνηση της πρωτοβουλίας για τις υπογραφές, λέγοντας πως «βάζει τους δικούς του να συλλέγουν υπογραφές για την αναβολή των εκλογών».

Ένα ερώτημα είναι τώρα, αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει στην πρότασή του να γίνουν κάλπες, ή θα κάνει πίσω με την αιτιολογία ότι άκουσε τα μέλη και τους συνέδρους. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο πρόεδρος θέλει πραγματικά να πάει σε εκλογή, κάτι που πάντως θα γίνει πιο ξεκάθαρο σήμερα, από τη στάση που θα κρατήσει.

Εφόσον επιμείνει και η πρόταση για εκλογές τεθεί στις κάλπες, είναι ένα ερώτημα αν θα περάσει, καθώς ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται πως διαθέτει ισχυρό μπλοκ δυνάμεων, εκφράστηκε υπέρ της αναβολής.

Διαφωνία για το χρονοδιάγραμμα – Με «Κούγκι» προειδοποιεί ο Σπίρτζης

Στο μεταξύ ήδη καταγράφεται κόντρα και για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, εφόσον αυτή προχωρήσει. Αμέσως μετά την ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε την πρότασή του οι κάλπες να στηθούν στις 10 Μαρτίου, δηλαδή μέσα σε 10 μέρες από το Συνέδριο, και επιπλέον, να γίνουν με «υβριδικό» τρόπο, δηλαδή και με ηλεκτρονική ψηφοφορία (όχι μόνο με φυσική παρουσία).

Η άλλη πλευρά ωστόσο θέτει θέμα, παραπέμποντας στο Καταστατικό το οποίο ορίζει ότι από την προκήρυξη των εκλογών ως την κάλπη πρέπει να μεσολαβήσει ένας μήνας – ουσιαστικά θέλουν κάλπη στο τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 50, παρ. 4 αναφέρεται πως:

«4. Μεταξύ της απόφασης διοργάνωσης προκριματικής εκλογής και της ημερομηνίας διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας (1) μήναςΚατ’ εξαίρεση, το διάστημα αυτό μπορεί να συντομεύεται στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών».

Ο Χρήστος Σπίρτζης προειδοποίησε πως είτε η διαδικασία θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή στους προβλεπόμενους χρόνους είτε «θα γίνει Κούγκι». Ο ίδιος έβαλε θέμα και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί αν και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να διασφαλίζεται το απαραβίαστο της ψηφοφορίας και η ταυτοπροσωπία. Η Όλγα Γεροβασίλη έδειξε πάντως να διαφωνεί, εκτός από το «δεκαήμερο» και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι χθες ανοιχτά εξέφρασαν την στήριξή τους στην Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Αθηνά Λινού, ενώ έμμεσα υπέρ της τάχθηκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Το πολωμένο κλίμα καταγράφηκε εντόνως στην αρένα του Τάε Κβον Ντο κατά την αρχηγικού χαρακτήρα ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, όπου γιουχαϊσματα από μερίδα συνέδρων, εναλλάσσονταν με δυνατά χειροκροτήματα υπέρ της υποψήφιας πλέον για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης: «Δεν χρειάζονται εκλογές, λάθος και άκαιρη η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα – Όλοι θα κριθούμε στις ευρωεκλογές»

Όλγα Γεροβασίλη: «Εκλογές σε ένα μήνα όπως προβλέπει το Καταστατικό»

Σπίρτζης: «Οι εκλογές για πρόεδρο και ΚΕ θα γίνουν όπως προβλέπει το Καταστατικό αλλιώς θα γίνει Κούγκι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:41