search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:51
MENU CLOSE

Με πολλά ανοιχτά μέτωπα και λίγες άμεσες λύσεις η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2323
29/2/2024
29.02.2024 06:10
MHTSOTAKHS_GRAFEIO
Eurokinissi

Τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας» (για να παραφράσουμε λίγο τον «Ριχάρδο τον 3ο») φαίνεται να διανύει η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μοιάζει να περνάει με μεγάλη ταχύτητα από το «δόξα τω Θεώ» στο «βόηθα Παναγιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αφού ξεπεράστηκε σχετικά… αναίμακτα ο σκόπελος του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στην κυβέρνηση μετρούν και ξαναμετρούν τις… χαίνουσες πληγές που ταλαιπωρούν τους πολίτες, προκαλούν αντιδράσεις και παγιώνουν ένα κλίμα δυσφορίας και δυσαρέσκειας σε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος που τον Μάιο και τον Ιούνιο στήριξαν αναφανδόν τη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι – ειδικά μετά το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – η πολιτική κυριαρχία της Ν.Δ. δεν φαίνεται να απειλείται πραγματικά από πουθενά, έστω κι αν, όπως γράφουμε στη σελίδα 8, ο χώρος στα δεξιά της φαίνεται ότι ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο τα ίδια πρόσωπα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικά με μια διάχυτη δυσφορία στους πολίτες, η οποία μοιάζει να έχει παγιωθεί στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.

Δυσαρέσκεια

Θεωρούν δε ότι, αν αυτή η δυσαρέσκεια συνεχίσει να αυξάνεται, ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, καθώς μπορεί να εκφραστεί με «αρνητική» ψήφο στις κάλπες, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι για τους πολίτες η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν θεωρείται σημαντική, υπό την έννοια ότι δεν «βγάζει» κυβέρνηση, οπότε εύκολα μπορούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους χωρίς ευρύτερες συνέπειες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και πολύ ευνοϊκό, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πόλεμοι (Ουκρανία και Μέση Ανατολή), οι οποίοι επιδρούν συνολικά αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία (άρα και στην οικονομία της χώρας) και προκαλούν διάφορες παρενέργειες, ιδίως στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών. Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων και ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας περιορίζονται μόνο στην αποτροπή επέκτασής τους.

Ακρίβεια

Η διεθνής αστάθεια και οι εγγενείς στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ακρίβεια, με την κυβέρνηση να διαπιστώνει ότι οι παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί έως σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι απλώς να περιορίζουν κάπως τον ρυθμό των αυξήσεων στα προϊόντα.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη και λειτουργεί η αγορά στη χώρα, αλλά και με τις – σχετικά περιορισμένες – δυνατότητες των κυβερνήσεων να παρεμβαίνουν δραστικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα στρεβλώσεων: είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον υψηλότερο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου (67%), πίσω μόνο από την Πορτογαλία (69%) και πάνω από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ οι χαμηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε μη ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία!

Αγρότες

Στα παραπάνω «κουμπώνει» και το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες φαίνεται να βαίνουν προς αποκλιμάκωση – προς το παρόν. Παρότι η κυβέρνηση τονίζει ότι εξαντλήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια και υπογραμμίζει ότι ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών, εκτιμάται ότι η «πληγή» αυτή στην παρούσα φάση θα κλείσει.

Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζεται ότι ο… βρασμός στον αγροτικό κόσμο δεν έχει λήξει και, πλέον, το βάρος (και οι ελπίδες) πέφτει στην Ευρώπη και στη συζήτηση για αναθεώρηση της ΚΑΠ ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τις επιβαρύνσεις που υφίστανται οι αγρότες ανά την Ευρώπη στην πίεση που άσκησαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι για αυστηρούς και ταχείας εφαρμογής κανόνες για την πράσινη μετάβαση, αλλά και στους πολέμους που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Ταυτόχρονα, πιέζει ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, κάτι για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση εντός της Ε.Ε., ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί fast track αποφάσεις, και μάλιστα εν μέσω ευρωπαϊκής προεκλογικής περιόδου. Οπότε η κυβέρνηση περιμένει να δει τις εξελίξεις ελπίζοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή σχεδόν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν… απρόοπτα, εντούτοις φαίνεται ότι επικρατεί προβληματισμός σχετικά με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, οι οποίες προκαλούν εντάσεις σε κοινωνικό – και πολιτικό – επίπεδο.

Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ότι η συνταγματικότητά του είναι αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των συνταγματολόγων («ακούω τι λένε συνταγματολόγοι κορυφαίοι και οι μεν και οι δε – θα κριθεί η συγκεκριμένη περίπτωση και θα κριθεί στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών» είπε).

Ωστόσο η κατηγορηματική άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να στηρίξει το νομοσχέδιο, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών και η απόφαση για προσβολή του νομοσχεδίου στο ΣτΕ από πανεπιστημιακούς, σε συνδυασμό με τις κατηγορίες για συστηματική υποχρηματοδότηση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και την κριτική για τον τρόπο εισαγωγής φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ που θα ιδρυθούν (στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η απόφαση δύο μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων, του Texas A&M και του Yale, να κλείσουν τα παραρτήματά τους στο Κατάρ και τη Σιγκαπούρη, αντίστοιχα) δεν δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για την κυβέρνηση.
Φυσικά, το νομοσχέδιο θα περάσει, έστω και μόνο με την ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ., και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα έχει άλλη μια ευκαιρία να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για «εμμονές» και «οπισθοδρομική αντίληψη».

Από την άλλη, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η «μάχη» στη Βουλή θα είναι δύσκολη, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τόσο οι προβλέψεις του άρθρου 16 όσο και οι αντιδράσεις μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα επικρατήσει καταλαγή στο «μέτωπο» των φοιτητών.

Ασφάλεια

Άλλο ένα ζήτημα που βρίσκεται πολύ ψηλά πλέον στις ανησυχίες των πολιτών και που φορτίζει ακόμα περισσότερο τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας» αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί να δώσει τον τόνο προχωρώντας σε «ηχηρές» επιχειρήσεις, όπως οι συλλήψεις δέκα ατόμων που φέρονται να σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί μείωση των περιστατικών εγκληματικότητας στη χώρα (ανθρωποκτονίες, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες κ.λπ.) και ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των υποθέσεων που εξιχνιάζονται.

Ωστόσο φαίνεται ότι οι πολίτες δεν έχουν την ίδια άποψη και αντίληψη με την κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, η κυβέρνηση συγκεντρώνει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας. Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και σε άλλες δημοσκοπήσεις, κάτι που προφανώς αποτελεί πλήγμα για μια κυβέρνηση που στο επίκεντρο των προεκλογικών της δεσμεύσεων είχε θέσει την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και το δίπτυχο «νόμος και τάξη».

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ισχυρίστηκε ότι κατά τη θητεία της Ν.Δ. στην κυβέρνηση η βαριά εγκληματικότητα αυξήθηκε κατά 25%.

Τέμπη

Τέλος, η χθεσινή πρώτη «μαύρη» επέτειος της τραγωδίας των Τεμπών και οι τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την πλήρη αποκάλυψη των αιτιών του δυστυχήματος και της τιμωρίας των ενόχων, αποτέλεσαν για την κυβέρνηση ένα «καμπανάκι» (τι καμπανάκι, κοτζάμ καμπάνα…) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ένα θέμα που έχει τεράστιο πολιτικό, θεσμικό και κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και για την αλαζονεία που έχουν επιδείξει κάποια μέλη της και κάποια μέλη της Ν.Δ. έναντι ενός περιστατικού που αποτελεί μια από τις πιο «μαύρες» σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Περιβάλλον πίεσης για την κυβέρνηση, το οποίο κάθε άλλο παρά μειώνεται συν τω χρόνω, δημιουργούν:

● Το με συνοπτικές διαδικασίες κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

● Η άρνηση να κληθούν ως μάρτυρες συνδικαλιστές που προειδοποιούσαν αρμοδίως για τους κινδύνους μεγάλου «κακού» στον σιδηρόδρομο (με το αιτιολογικό ότι είναι… μέλη του ΣΥΡΙΖΑ).

● Οι αποκαλύψεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον τρόπο διαχείρισης του τόπου του δυστυχήματος.
● Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τα ρίξει όλα στο «ανθρώπινο λάθος».

● Διάφοροι χειρισμοί σχετικά με τη δικογραφία της υπόθεσης.

● Καταγγελίες συγγενών των θυμάτων για απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, καθώς και οι εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές που συγκεντρώνονται για φως στην υπόθεση και τιμωρία των ενόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα Μητσοτάκη, όπου ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία», δεν ακούγεται και πολύ θετικά στα αυτιά των ανθρώπων που έχασαν δικούς τους στην πύρινη «μπάλα» μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων και οι οποίοι ζητούν προσωποποίηση των ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Τέλος, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη χαρακτηρίζει «έγκλημα» αυτό που συνέβη στα Τέμπη, προφανώς αυξάνεται η πίεση για πειστικές απαντήσεις ύστερα από την παραγγελία της προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, με την οποία ζητά «να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB: Απαισιοδοξία για την απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη – Άνοδος για Βελόπουλο, τι λένε οι πολίτες για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση Τσίπρα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. υπογραφών το ψήφισμα Καρυστιανού για απόδοση δικαιοσύνης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων για το 2023 – Κόντρα Φάμελλου-Θεοχάρη στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:51