search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 02:22
MENU CLOSE

Πυρηνικά: Ποιος θα ανοίξει την «πύλη της κόλασης»; – Ο Πούτιν σηκώνει το γάντι, ο Μακρόν παίζει με τη φωτιά, οι ΗΠΑ με σενάριο για «πισώπλατο» χτύπημα Κίνας

29.02.2024 21:28
pirinika-rosia-1

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του σήμερα ενώπιον των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου αν στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα διαθέτει το οπλοστάσιο για να πλήξει δυτικούς στόχους. Έστειλε ένα σαφές μήνυμα στη Δύση μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν ο οποίος έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο της ανάπτυξης ΝΑΤΟικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόταση η οποία, αν και αποδοκιμάστηκε, φαίνεται πως ήταν σταθμισμένη και μελετημένη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί στην Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε ότι αν η χώρα του προκληθεί τότε θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ανεύθυνη ρητορική από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν είναι αυτός τρόπος να μιλά ο ηγέτης μιας πυρηνικής δύναμης», είπε ο Μίλερ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Πούτιν είχε μιλήσει προηγουμένως για τους κινδύνους μιας απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία, όμως η σημερινή πυρηνική προειδοποίησή του είναι από τις πιο σαφείς που έχει διατυπώσει.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και σε άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο 71χρονος Πούτιν επανέλαβε πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υποστήριξε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ξεκίνησε την πυρηνική προειδοποίησή του με μια ειδική αναφορά στην γκάφα του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ – μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έσπευσαν να τον «αδειάσουν».

“(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;” είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν, που η επανεκλογή του για νέα εξαετή θητεία θεωρείται βέβαιη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου, μίλησε για το ευρέως εκσυγχρονισμένο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

“Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας”, είπε, σημειώνοντας πως τα νέας γενιάς υπερηχητικά πυρηνικά όπλα, για τα οποία είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 2018, είτε έχουν αναπτυχθεί είτε είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης της ανάπτυξης και των δοκιμών τους.

Μάλιστα, ο Πούτιν κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη Ρωσία κατά το παρελθόν.

“Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές”, είπε ο Πούτιν. “Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια”, είπε, κατηγορώντας τους πολιτικούς της Δύσης ότι ξεχνούν τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην ασφάλεια που έχουν αντιμετωπίσει οι Ρώσοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Περισσότεροι στρατιώτες στα δυτικά σύνορα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και προωθούνται σε αρκετά σημεία, είπε ο Πούτιν. Η Ρωσία θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κατά μήκος των δυτικών συνόρων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Ο βετεράνος ηγέτης του Κρεμλίνου απέρριψε δυτικούς ισχυρισμούς ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να προχωρήσουν πέραν της Ουκρανίας και να επιτεθούν σε ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίζοντάς τις “ανοησίες”. Είπε επίσης πως η Μόσχα δεν θα επαναλάβει το λάθος που έκανε η Σοβιετική Ένωση να επιτρέψει στη Δύση να τη “σύρει” σε μια κούρσα εξοπλισμών που θα ανάλωνε ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της.

“Ως εκ τούτου, η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε το αμυντικοβιομηχανικό σύμπλεγμα με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες της χώρας”, είπε.

Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι ανοικτή σε συζητήσεις για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά υπαινίχθηκε πως η Ουάσινγκτον δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τέτοιες συνομιλίες και εστιάζει περισσότερο στο να διατυπώνει ψευδείς ισχυρισμούς για τους υποτιθέμενους σκοπούς της Μόσχας.

“Πρόσφατα υπήρξαν ολοένα και περισσότερες ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, για παράδειγμα ότι δήθεν πρόκειται να αναπτύξουμε πυρηνικά όπλα στο διάστημα. Τέτοια υπονοούμενα … είναι μια συνωμοσία για να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με τους όρους τους, που είναι ευνοϊκοί μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, είπε.

“…Παραμονές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, θέλουν απλώς να δείξουν στους πολίτες τους και σε όλους τους άλλους πως εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Συνεχίζει να προκαλεί η Γαλλία

Πάντως, η γαλλική ηγεσία επανήλθε στο σενάριο αποστολής στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιούσε την Δύση, το οποίο δείχνει ότι το ΝΑΤΟ ή ομάδα χωρών φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξουν τις… πύλες της κολάσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ότι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε αποστολές όμως «αποναρκοθέτηση, κυβερνοεπιχειρήσεις και προστασία όπλων», παρά το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μία σφοδρή ρωσική απάντηση.

Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου Μακρόν, ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί» η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεδομένων των προσπαθειών της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.

Η πρόταση Μακρόν για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά το γεγονός ότι το θέμα επανέρχεται στο τραπέζι ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι τουλάχιστον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να το συζητήσουν. 

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας  και της Σλοβακίας τάσσονται υπέρ της συζήτησης πιθανής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, σκληραίνοντας την στάση της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.

Γεγονός είναι ότι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο γι΄ άλλη μια φορά προκαλούν έντονες συζητήσεις. Πριν από 20 μήνες έλεγε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να ταπεινωθεί» και σήμερα κατηγορείται ότι ανοίγει συζήτηση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε σύσκεψη του έγινε στο προεδρικό μέγαρο την Δευτέρα δήλωσε ότι «πολλοί από αυτούς που σήμερα λένε ΄ποτέ, ποτέ΄ ήταν οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια έλεγαν ΄ποτέ τανκς, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς΄»

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον η αντίδραση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες σε μάχιμο ρόλο στην Ουκρανία». Ενώ και στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η χώρα «δεν έχει σχέδια για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη», πέρα «από ένα μικρό αριθμό προσωπικού στην χώρα που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας». Η Γερμανία, δια του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, υπενθύμισε στους Γάλλους ότι «αυτό που συμφωνήθηκε από την αρχή… είναι ότι δεν πρόκειται να σταλούν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος από ευρωπαϊκές χώρες, ή από κράτη –μέλη του ΝΑΤΟ».

O Πούτιν συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος

O Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επισήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές για χρήση πυρηνικών. Σημείωσε ότι η ομιλία Πούτιν είναι μέρος της προσπάθειας του Πούτιν για επανεκλογή καθώς και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι’ αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Ο Πίτερ Στάνο ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Μολδαβία. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε. Προσέθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση. «Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Τι λένε στη Βρετανία

Ο Toμπίας Έλγουντ, πρώην υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, σχολίασε την δήλωση του Ρώσου προέδρου: «Ο τελευταίος πυρηνικός κροταλισμός του Πούτιν είναι μια προσπάθεια μόχλευσης της ορατής διχόνοιας στη Δύση σχετικά με το πώς προχωρά η υποστήριξη προς την Ουκρανία». Και όπως δήλωσε στην Telegraph, «δεν πρέπει να τρομοκρατηθούμε από τη Μόσχα και να παραμείνουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην ώθηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».

Δυτικές προσπάθειες εμπλοκής Κίνας μέσω «απόρρητων εγγράφων»

Εντωμεταξύ, για διαρροή απορρήτων ρωσικών εγγράφων, μιλούν οι Financial Times, τα οποία λένε πως περιλαμβάνουν σενάρια εκπαίδευσης για εισβολή στο ρωσικό έδαφος από την… Κίνα, με το μέσο να κάνει λόγο για σενάριο «πισώπλατου χτυπήματος» από τον ασιατικό γίγαντα.

Στα έγγραφα περιγράφεται ένα όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων που φέρεται να είναι χαμηλότερο από αυτό που έχει παραδεχτεί δημόσια η Ρωσία. Πρόκειται για 29 μυστικά ρωσικά στρατιωτικά αρχεία που φέρονται να συντάχθηκαν μεταξύ 2008 και 2014, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων για πολεμικά παιχνίδια και παρουσιάσεων για αξιωματικούς του ναυτικού, που συζητούν τις αρχές λειτουργίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ως προς τα κριτήρια για μια ενδεχόμενη πυρηνική απάντηση, αναφέρονται από μια εχθρική εισβολή στο ρωσικό έδαφος έως την καταστροφή του 20% των πυρηνικών υποβρυχίων της Ρωσίας.

Τα πυρηνικά όπλα της Μόσχας χωρίζονται σε τακτικά και μεγαλύτερα στρατηγικά. Τα τακτικά μπορεί να τα εξαπολύσει με πυραύλους από ξηράς ή θαλάσσης ή από αεροσκάφη, έχουν σχεδιαστεί για περιορισμένη χρήση στο πεδίο μάχης στην Ευρώπη και την Ασία. Τα «στρατηγικά» όπλα προορίζονται να στοχεύουν τις ΗΠΑ. Οι σύγχρονες τακτικές κεφαλές μπορούν ακόμα να απελευθερώσουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τα όπλα που έπεσαν στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.

Τα αρχεία πάντως χρονολογούνται πριν από 10 χρόνια και περισσότερο, με τους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι παραμένουν επίκαιρα όσον αφορά το τρέχον ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.

Τα έγγραφα παρουσιάστηκαν στους FT από δυτικές πηγές ενώ είναι αρκετά ύποπτο το timing μετά τις προειδοποιήσεις Πούτιν και τις δηλώσεις Μακρόν για στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η διαρροή των αμυντικών σχεδίων στοχεύει στη δημιουργία υποψιών για την Κίνα την ώρα που ο Πούτιν σφυρηλατεί μια συμμαχία με το Πεκίνο, η οποία ήδη από το 2001 περιελάμβανε μια συμφωνία περί μη χρήσης πυρηνικών ως πρώτο χτύπημα.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία στο Πεκίνο το 2012. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγιώσει το καθεστώς της Ρωσίας ως κατώτερου εταίρου στη σχέση τους, με την Κίνα να δίνει στη Μόσχα μια ζωτική οικονομική «σανίδα σωτηρίας» για να εξομαλυνθούν οι συνέπειες των δυτικών κυρώσεων.

Οι ασκήσεις προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για το πώς η Ρωσία βλέπει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής της πολιτικής – και πώς εκπαιδεύει δυνάμεις ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα σε συγκεκριμένες συνθήκες πεδίου μάχης.

«Η εντολή δόθηκε από τον αρχιστράτηγο… να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα… σε περίπτωση που ο εχθρός αναπτύξει δεύτερο κύμα και ο Νότος απειλήσει να επιτεθεί περαιτέρω προς την κατεύθυνση του κύριου χτυπήματος», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι υπάρχουν λόγοι υποψίας για τη Μόσχα. «Η Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει θεσπίσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και μη εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ένας εκπρόσωπος. «Η «θεωρία απειλών» δεν «πουλάει» στην Κίνα και τη Ρωσία».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι απολύτως διαφανές και διευκρινίζεται στο δόγμα. «Όσον αφορά τα έγγραφα που αναφέρονται, αμφιβάλλουμε έντονα για την αυθεντικότητά τους».

Τα έγγραφα αντικατοπτρίζουν μοτίβα που παρατηρούνται σε ασκήσεις που φέρεται να πραγματοποιούσε τακτικά ο ρωσικός στρατός πριν και μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο Αλμπέρκι, ο οποίος εργάστηκε για το ΝΑΤΟ και το αμερικανικό τμήμα άμυνας για τον έλεγχο των όπλων, υπέδειξε παραδείγματα ρωσικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, χρησιμοποιώντας πυραύλους Iskander με πυρηνικές κεφαλές σε δύο περιοχές που συνορεύουν με την Κίνα.

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει την αποκλειστική εξουσία να εξαπολύσει ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα, το χαμηλό όριο για τακτική πυρηνική χρήση που ορίζεται στα έγγραφα είναι σύμφωνο με ένα δόγμα που ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αναφέρουν ως «κλιμάκωση με στόχο την αποκλιμάκωση».

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ένα τακτικό όπλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να προστατεύσει τη Ρωσία από το να εμπλακεί σε έναν εκτεταμένο πόλεμο, ιδιαίτερα σε έναν πόλεμο στον οποίο θα μπορούσαν να παρέμβουν οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλεί «πρόκληση φόβου», η Μόσχα θα επιδιώξει να τερματίσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους, σοκάροντας τον αντίπαλο της χώρας με την έγκαιρη χρήση ενός μικρού πυρηνικού όπλου -ή εξασφαλίζοντας μια διευθέτηση μέσω της απειλής να το κάνει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν έπεισαν τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους να μην εξοπλίσουν το Κίεβο πιο αποφασιστικά νωρίς στη σύγκρουση, όταν τα προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είχαν ανατρέψει τα δεδομένα προς όφελος της Ουκρανίας.

Βέβαια η Ρωσία έχει πιθανώς υψηλότερο όριο για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, η οποία δεν έχει τη δική της πυρηνική ικανότητα ή την ικανότητα να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στην ίδια κλίμακα, απ’ ό,τι κατά των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Σε λίστα θανάτου της Αλ Κάιντα το όνομά του σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα

Σκωτία: Μουσική διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα στο Εδιμβούργο (photos/videos)

Προκαλεί η Γαλλία τη Ρωσία: Επιμένει για στρατό στην Ουκρανία παρά τις προειδοποιήσεις Πούτιν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48