search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:36
MENU CLOSE

Προκαλεί η Γαλλία τη Ρωσία: Επιμένει για στρατό στην Ουκρανία παρά τις προειδοποιήσεις Πούτιν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

29.02.2024 16:52
macron-putin-1

Επανήλθε η γαλλική ηγεσία στο σενάριο αποστολής στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιούσε την Δύση ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, δήλωσε ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης ότι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην Ουκρανία σε αποστολές όμως «αποναρκοθέτηση, κυβερνοεπιχειρήσεις και προστασία όπλων».

Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου Μακρόν, ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί» η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεδομένων των προσπαθειών της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.

Η πρόταση Μακρόν για άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά το γεγονός ότι το θέμα επανέρχεται στο τραπέζι ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι τουλάχιστον κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πρόθυμες να το συζητήσουν. 

Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας  και της Σλοβακίας τάσσονται υπέρ της συζήτησης πιθανής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, σκληραίνοντας την στάση της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας.

Γεγονός είναι ότι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για τον πόλεμο γι΄ άλλη μια φορά προκαλούν έντονες συζητήσεις. Πριν από 20 μήνες έλεγε ότι η Ρωσία «δεν πρέπει να ταπεινωθεί» και σήμερα κατηγορείται ότι ανοίγει συζήτηση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε σύσκεψη του έγινε στο προεδρικό μέγαρο την Δευτέρα δήλωσε ότι «πολλοί από αυτούς που σήμερα λένε ΄ποτέ, ποτέ΄ ήταν οι ίδιοι που πριν από δύο χρόνια έλεγαν ΄ποτέ τανκς, ποτέ αεροπλάνα, ποτέ πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς΄»

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον η αντίδραση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρόκειται να αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες σε μάχιμο ρόλο στην Ουκρανία». Ενώ και στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η χώρα «δεν έχει σχέδια για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη», πέρα «από ένα μικρό αριθμό προσωπικού στην χώρα που υποστηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας». Η Γερμανία, δια του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, υπενθύμισε στους Γάλλους ότι «αυτό που συμφωνήθηκε από την αρχή… είναι ότι δεν πρόκειται να σταλούν στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος από ευρωπαϊκές χώρες, ή από κράτη –μέλη του ΝΑΤΟ».

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ομιλία του σήμερα ενώπιον των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, προειδοποίησε τη Δύση για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου αν στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα διαθέτει το οπλοστάσιο για να πλήξει δυτικούς στόχους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία προτίθεται να επιτεθεί στην Ευρώπη, αλλά προειδοποίησε ότι αν η χώρα του προκληθεί τότε θα μπορούσε να απαντήσει με πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ μετά τις απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο: «Εξαπατά το ίδιο του το έθνος, είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες στην παγκόσμια σκηνή»

Σαουδική Αραβία: Δώδεκα εκτελέσεις κρατουμένων μέσα σε 48 ώρες – Ήδη 34 μέσα στο 2024

Νορβηγία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από τη συντριβή ελικοπτέρου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 15:34