search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:41
MENU CLOSE

FT: Μυστικά στρατιωτικά αρχεία αποκαλύπτουν πότε η Ρωσία θα έκανε χρήση πυρηνικών

29.02.2024 20:17
russia_nuclear_weapons_new

Το Κρεμλίνο έχει θέσει στο τραπέζι ένα ευρύ φάσμα σεναρίων για το πότε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει στη χρήση πυρηνικών, σύμφωνα με διαρροή απορρήτων ρωσικών στρατιωτικών αρχείων που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Τα 29 αρχεία που διέρρευσαν αφορούν τακτικά πυρηνικά όπλα και χρονολογούνται από το 2008 έως το 2014, που σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον 10 ετών. Τα όπλα που περιγράφονται στα αρχεία προορίζονται για συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της μάχης και δεν αφορούν κεφαλές διηπειρωτικού βεληνεκούς που στοχεύουν στην εξάλειψη ολόκληρων πόλεων.

Ωστόσο, τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερείς συνθήκες για το πόσο από το στρατιωτικό αμυντικό σύστημα της Ρωσίας πρέπει να καταστραφεί για να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τους FT.

Για παράδειγμα, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν εξαλειφθεί το 20% των υποβρυχίων στρατηγικής βαλλιστικών πυραύλων της, αναφέρει το δημοσίευμα. Τέτοια υποβρύχια είναι ικανά να εκτοξεύουν πυρηνικούς πυραύλους που θα πυροδοτούσαν τον ολοκληρωτικό πόλεμο που φοβόταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Άλλα σενάρια πυρηνικού πολέμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταστραφούν τρία αεροδρόμια ή το 30% των πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της Ρωσίας – όπως τα υποβρύχια κατηγορίας Yasen που η Μόσχα συνεχίζει να προσθέτει στον ναυτικό της στόλο.

Αυτά τα αρχεία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες πολεμικών παιχνιδιών – προσομοιώσεις πολέμου που γίνονται συχνά για στρατιωτικό στρατηγικό σχεδιασμό – και παρουσιάσεις για αξιωματικούς του ναυτικού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Περιλαμβάνουν επίσης σενάρια όπου η Κίνα εισβάλλει στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών κατά τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά σε μια απόφαση να διενεργήσει το πρώτο χτύπημα.

Σύμφωνα με τους FT, ένα σενάριο περιλαμβάνει τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων για να σταματήσει η Κίνα ένα δεύτερο κύμα εισβολής που θα υποστήριζε και θα ενίσχυε μια αρχική επίθεση.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ρωσία εξέταζε μια επίθεση από την Κίνα ακόμη και όταν το Πεκίνο και η Μόσχα συνέχισαν να χτίζουν στενούς διπλωματικούς δεσμούς τον 21ο αιώνα.

Το 2022, οκτώ χρόνια μετά την έκδοση του πιο πρόσφατου μυστικού εγγράφου, και τα δύο έθνη δήλωσαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια». Αυτή η υπόσχεση αφορούσε τη διατήρηση στενών δεσμών και την ενίσχυση των οικονομιών των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει υποστηρίξει δημοσίως ότι τηρεί μια πυρηνική πολιτική «κατά της πρώτης χρήσης» και θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση.

Οι FT ανέφεραν ότι ένας εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβήτησε την «αυθεντικότητα» των εγγράφων όταν ρωτήθηκε για τους πυρηνικούς φακέλους.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο «έχουν καθιερώσει νομικά την έννοια της αιώνιας φιλίας και της μη εχθρότητας».

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν διατύπωσε πολλές φορές απειλές για τα πυρηνικά.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, αφότου η Ρωσία άρχισε τη μερική κινητοποίηση εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν έθεσε το φάσμα του πυρηνικού πολέμου, διακηρύσσοντας ότι οι προειδοποιήσεις του «δεν ήταν μπλόφα».

Οι απειλές έχουν απασχολήσει ακόμη και έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Κινέζοι και δυτικοί διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν προηγουμένως στους Financial Times ότι ο Σι προειδοποίησε προσωπικά τον Πούτιν για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση CNews: Tο 76% των Γάλλων είναι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

G20: Στα σκαριά σχέδιο για ατομική φορολόγηση στους δισεκατομμυριούχους

Πρίγκιπας Χάρι: Σε λίστα θανάτου της Αλ Κάιντα το όνομά του σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 13:41