Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη νεφρικών νοσημάτων αλλά και στη διαχείριση της εξέλιξής τους αποκαλύπτει ειδική διαιτολόγος.
Σύμφωνα με την Lindsay Ducharme, η υγεία των νεφρών είναι «κλειδί» για την ευεξία. Οποιαδήποτε βλάβη στα νεφρά μπορεί να διαταράξει τον κρίσιμο ρόλο τους στην υγεία του ατόμου.
«Η υγεία των νεφρών είναι σημαντική, καθώς διατηρούν τη σωστή λειτουργία του σώματος. Οι νεφροί είναι οι μονάδες φιλτραρίσματος του σώματος: μας απαλλάσσουν από τα απόβλητα μέσω των ούρων διατηρώντας παράλληλα τους ηλεκτρολύτες, τα υγρά και τα επίπεδα οξέος/βάσης σε ισορροπία. Τα νεφρά παίζουν επίσης ρόλο στην αρτηριακή πίεση και την υγεία των οστών. Μια βλάβη στα νεφρά σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτελέσουν τη δουλειά τους το ίδιο αποτελεσματικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ducharme.
Η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε οι ασθενείς με ΧΝΝ να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν δυνητικά την εξέλιξή της.
«Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου. Διατροφικά πρότυπα, όπως η τυπική διατροφή στον Δυτικό κόσμο, η οποία είναι υψηλή σε νάτριο, λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και ζωικές πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη νεφρικής νόσου. Σε κάποιον με νεφρική νόσο, μια σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμα και στο να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου», επισημαίνει.
Αν και δεν υπάρχει κάποια μεμονωμένη τροφή, ικανή να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών, η ουσία της υγείας των νεφρών έγκειται στην υιοθέτηση ενός διατροφικού μοτίβου που εστιάζεται στα φυτά.
«Η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική για την υγεία των νεφρών, καθώς αυτές οι τροφές παρέχουν ευεργετικές φυτικές ίνες, φυτοχημικά, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ συμβάλλουν στην μείωση του όξινου φορτίου στο σώμα. Η λήψη πρωτεΐνης από φυτικές πηγές είναι επίσης ευεργετική, καθώς οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν λιγότερα απόβλητα και λίπος, ενώ είναι πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών», εξηγεί.
«Δεν χρειάζεται να αποφεύγονται εντελώς συγκεκριμένες τροφές. Για κάποιον που πάσχει από νεφρική νόσο, προτείνεται να αποφεύγει το starfruit (εξωτικό φρούτο γνωστό και ως καραμπόλα) καθώς περιέχει ενώσεις που μπορούν να συσσωρευτούν και να γίνουν τοξικές σε κάποιον με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Είναι σώφρον να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γεύματα σε εστιατόρια, καθώς τείνουν να είναι πλούσια σε νάτριο (αλάτι), λίπος και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής», καταλήγει.
Πηγή: medicaldaily.com/onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
Παγώνη: Ανησυχεί για λοιμώξεις και ιώσεις – Τι λέει για τη μηνιγγίτιδα (Video)
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.