search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 01:00
MENU CLOSE

Απογευματινά χειρουργεία: Αύριο η πρεμιέρα σε δυο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Γιατί δεν μπήκε ο Ευαγγελισμός

11.03.2024 11:27
xeiroyrgeio new

Αύριο κάνουν πρεμιέρα τα απογευματινά χειρουργεία και αναμένεται η Τρίτη 12η Μάρτιου 2024 να μείνει στην ιστορία του ΕΣΥ καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1983, θα πραγματοποιηθούν τακτικές επεμβάσεις ή ψυχρές, όπως χαρακτηρίζουν οι γιατροί τα μη έκτακτα χειρουργεία.

Μέχρι και σήμερα οι πολίτες, δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα απογευματινά χειρουργεία.

Αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά, όμως, είναι ότι ήδη πληρώνουν μέσα από τη φορολογία τους αλλά και από την τσέπη τους, τη δημόσια υγεία και θα κληθούν να ξαναπληρώσουν από 300 έως και 2.000 ευρώ εάν επιλέξουν να χειρουργηθούν μετά τις 15.00 το μεσημέρι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα.

Όλοι, λοιπόν, αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρώτο crash test που θα γίνει αύριο στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, (έχει λίστα αναμονής 9.000 ασθενείς) και το ΑΧΕΠΑ, που θα κάνουν… ποδαρικό στο νέο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου, στη Βόρεια Ελλάδα 14.000 ασθενείς περιμένουν να χειρουργηθούν ως ψυχρά περιστατικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων άλλα και νοσηλευτικού προσωπικού.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει προσωπικό; Δυο είναι οι κυρίαρχες απόψεις. Από τη μια το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι πάνω από 150 κλινικές δημόσιων νοσοκομείων έχουν δηλώσει συμμετοχή και μόνο 7-8 νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είπε χθες ο ίδιος υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΣΚΑΙ.

Από την άλλη, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ενώση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έχουν εκφράσει σφοδρά τις αντιρρήσεις τους, με απεργίες και κινητοποιήσεις, για τη λειτουργία των χειρουργείων από τις 15.00 έως τις 22.00 το βράδυ με κύριο επιχείρημα την τραγική έλλειψη προσωπικού. Επίσης πολλοί εκτιμούν ότι τα απογευματινά χειρουργεία νομιμοποιούν το «φακελάκι» και θα στείλουν στον ιδιωτικό τομέα τους ασθενείς.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις έχει απαντήσει επανειλημμένα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

«Ο μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φακελάκι είναι να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής. Εάν δεν υπάρχει αναμονή, δεν υπάρχει λόγος να δώσεις φακελάκι.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και τα απογευματινά χειρουργεία, που όπως έχουμε ξαναπεί, δεν είναι ελληνική πατέντα, αλλά εφαρμόζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά δημόσια συστήματα υγείας».

Αναφορικά για την ενίσχυση το ιδιωτικού τομέα με ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν στο ΕΣΥ ο ίδιος δήλωσε:

«Τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ένα απογευματινό χειρουργείο για βουβωνοκήλη θα κοστίζει 500€ ενώ σε ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800€. Μία χολοκυστεκτομή που σε ιδιωτικό κοστίζει πάνω από 2.500€ στο απογευματινό χειρουργείο θα στοιχίζει από 500 – 1.200€.»

Το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, που τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι: «κάθε αρχή και δύσκολη».

Παρ ́όλα αυτά τα πρώτα νοσοκομεία που θα ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία αυτή την εβδομάδα είναι:

-Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

-Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκη

ΑΧΕΠΑ

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

-Νοσοκομείο Καβάλας

Γεννηματάς Αθήνα

-Σωτηρία Αθήνα

Εκτός ο Ευαγγελισμός

Από την παραπάνω λίστα με τα νοσοκομεία που ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία λάμπει δια της απουσίας του το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, «Ο Ευαγγελισμός», και όχι τυχαία.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος και πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ευαγγελισμός» στον ΑΝΤ1:

«Ο Ευαγγελισμός δεν μπήκε στα απογευματινά ιατρεία για τον ίδιο λόγο που δεν μπήκαν και άλλα νοσοκομεία: Διότι δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν για τα πρωινά.

Δεν λειτουργούν, 5 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν 4.500 χειρουργεία τον χρόνο. Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει βρεθεί αυτή η δυνατότητα. Μετράμε πάνω από 1.000 κενές θέσεις στο νοσοκομείο».

Ποιοι θα χειρουργηθούν δωρεάν το απόγευμα

Σημειώνεται ότι σήμερα στην ψηφιακή Ενιαία Λίστα αναμονής για τακτικό χειρουργείο είναι εγγεγραμμένοι 102.000 ασθενείς.

Από αυτούς περίπου 50.000 είναι πάνω από ένα χρόνο. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας αυτοί οι ασθενείς θα χειρουργηθούν δωρεάν το απόγευμα (χωρίς να καταβάλλουν τα 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού).

Τα χρήματα, θα δοθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα απογευματινά χειρουργεία γι’ αυτά τα άτομα θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα κάτω των 50 ετών

Αυτισμός: Ποιες άλλες διαταραχές παρουσιάζουν 3 στα 4 παιδιά που είναι στο φάσμα

Πού οφείλεται η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής – Οι πιθανές αιτίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04