search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:28
MENU CLOSE

Αναχώρησε από την Κύπρο το πρώτο πλοίο με βοήθεια στη Γάζα, με τους Παλαιστίνιους στα πρόθυρα λιμού

12.03.2024 21:12
cyprus gaza

Ένα πλοίο που μεταφέρει 200 τόνους βοήθειας για τη Γάζα αναχώρησε την Τρίτη από την Κύπρο στο πλαίσιο μιας πιλοτικής προσπάθειας να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε έναν πληθυσμό που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Ωστόσο, ενώ χαιρέτησαν το έργο, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω ξηράς από την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ξεχωριστά, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δήλωσε την Τρίτη ότι κατάφερε να μεταφέρει το κονβόι πρώτων βοηθειών στην πόλη της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας από τις 20 Φεβρουαρίου.

Το πλοίο Open Arms εθεάθη να αποπλέει από το λιμάνι της Λάρνακας, ρυμουλκώντας μια φορτηγίδα που περιείχε αλεύρι, ρύζι και πρωτεΐνη. Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα World Central Kitchen (WCK) που εδρεύει στις ΗΠΑ. Το ταξίδι στη Γάζα διαρκεί περίπου 15 ώρες, αλλά μια βαριά φορτηγίδα ρυμούλκησης θα μπορούσε να επιμηκύνει σημαντικά το ταξίδι, πιθανώς έως και δύο ημέρες. Η Κύπρος βρίσκεται λίγο πάνω από 200 μίλια (320 χλμ.) βορειοδυτικά της Γάζας.

Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι ένα από τα πλοία του, το General Frank S. Besson, ήταν επίσης καθ’ οδόν για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δια θαλάσσης. Με τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας να αναφέρουν ότι οι παραδόσεις στη Γάζα έχουν ανασταλεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και ανασφάλειας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου , η προσοχή έχει στραφεί προς εναλλακτικές διαδρομές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και αεροπορικών πτήσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί, δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαπραγματευτές που επιδιώκουν κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει πριν από αρκετές εβδομάδες ότι ήλπιζε για μια συμφωνία εκεχειρίας εγκαίρως για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού των Μουσουλμάνων που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Την Τρίτη, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι υπάρχει «ακόμη πιθανότητα» συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά περίπλοκα ζητήματα.

Η αποστολή θαλάσσιου εφοδιασμού της Τρίτης ήταν το αποκορύφωμα μηνών προετοιμασίας από την Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στη σύγκρουση. Παρακολουθεί προσεκτικά τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και ήδη βλέπει τις μεταναστευτικές εισροές από τον Λίβανο να αυξάνονται. Περισσότερα από 400 άτομα έφτασαν με ψαρόβαρκες τη Δευτέρα.

Προβλήματα πρόσβασης

Δεδομένης της έλλειψης λιμενικής υποδομής στη Γάζα, η WCK είπε ότι κατασκευάζει μια προβλήτα προσγείωσης με υλικό από κατεστραμμένα κτίρια και ερείπια, μια πρωτοβουλία ξεχωριστή από ένα σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα για την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας.

Η κατασκευή του λιμενοβραχίονα είναι «σε εξέλιξη», είπε ο ιδρυτής του WCK Jose Andres σε μια ανάρτηση στο X συνοδευόμενη από μια εικόνα με μπουλντόζες. Ο Διευθυντής Ενεργοποίησης του WCK, Χουάν Καμίλο Χιμένεθ, δήλωσε στο Reuters ότι ένα δεύτερο πλοίο θα αναχωρήσει εντός των επόμενων ημερών.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι τέτοιες προσπάθειες μπορούν να προσφέρουν μόνο περιορισμένη ανακούφιση, εφόσον οι περισσότερες χερσαίες διελεύσεις προς τον παράκτιο παλαιστινιακό θύλακα είναι πλήρως αποκλεισμένες από το Ισραήλ.

«Για την παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο για τις πολλές χερσαίες οδούς και τα σημεία εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα. Το Ισραήλ λέει ότι δεν ευθύνεται για την πείνα στη Γάζα, καθώς επιτρέπει την παροχή βοήθειας μέσω δύο περασμάτων στο νότιο άκρο της επικράτειας. Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι αυτό δεν αρκεί για τη διέλευση επαρκών προμηθειών, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του θύλακα που έχει ουσιαστικά αποκοπεί.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες έφτασε τους 27, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων την Τρίτη. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων στη Γάζα κινδυνεύει τώρα από την πείνα.

«Μας πεθαίνουν από την πείνα με δύο τρόπους: τα τρόφιμα είναι σπάνια και τα λίγα διαθέσιμα είναι τόσο ακριβά που ξεπερνούν κάθε φαντασία», είπε ο Γιαμέν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, του οποίου η οικογένεια βρήκε καταφύγιο στο Deir Al-Balah στην κεντρική Γάζα.

Πυρά στο ψαχνό στις ουρές για φαγητό

Η σύγκρουση έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας και υπήρξαν χαοτικές σκηνές και θανατηφόρα περιστατικά στις διανομές βοήθειας, καθώς απελπισμένα πεινασμένοι άνθρωποι αγωνίζονται για φαγητό.

Την Τρίτη, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς πλήθη περίμεναν φορτηγά βοήθειας στην πλατεία Κουβέιτ στην πόλη της Γάζας. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ για το περιστατικό.

Διαβάστε επίσης:

Ο Άντριου Τέιτ κρατείται στη Ρουμανία με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση – Θα εκδοθεί στη Βρετανία

Γαλλία: Σφοδρές αντιδράσεις από ακροδεξιούς για την Αγιά Νακαμουρά – Επιμένουν να μην τραγουδήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Λήξη συναγερμού στις ΗΠΑ: Έληξε το lockdown μετά από αναφορές για ένοπλο σε σχολείο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:28