search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πώς να τον… προλάβετε – Η εξέταση που είναι σημαντικό να γίνει πριν τα συμπτώματα

16.03.2024 06:25
koilia-new

Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει καθιερωθεί ο Μάρτιος, που αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στον δυτικό κόσμο τόσο για τους άνδρες (4,4%) όσο και για τις γυναίκες (4,1%).

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για το ΚΠΕ είναι η ηλικία με 99% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 40 ετών. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν τη διάγνωση σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των οδηγιών για τον προληπτικό έλεγχο του ΚΠΕ», αναφέρει ο κ. Ιωάννης Καλλιακμάνης Γαστρεντερολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Θεραπευτηρίου Υγεία και Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot

Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι το 10 % των ΚΠΕ ανευρίσκονται, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σε ηλικία μεταξύ 30-50 ετών.

Πώς να τον προλάβετε

Η πρωτογενής πρόληψη έχει να κάνει τόσο με περιβαλλοντικούς όσο και διατροφικούς παράγοντες, ενώ η σωματική άσκηση 150 λεπτά /εβδομάδα μέτρια έως έντονη σε συνδυασμό με την αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα, θεωρείται ότι βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης του ΚΠΕ.

Αναφορικά με τη δευτερογενή πρόληψη, αυτή έχει δυο βασικούς άξονες: Ο ένας αφορά στην ανεύρεση προκαρκινωματώδων αλλοιώσεων και την εξάλειψή τους, ενώ ο άλλος έχει να κάνει με τη βελτίωση της πρόγνωσης του ΚΠΕ όταν αυτός διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο γεγονός, που οδηγεί σε έγκαιρη και πιο αποτελεσματική θεραπεία και που προφανώς σε μικρότερη θνητότητα σε σχέση με το ΚΠΕ που διαγιγνώσκεται αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ΚΠΕ αποτελούν, πάντως, εξαλλαγή από αδενωματώδεις πολύποδες ενώ η εξέλιξη των πολυπόδων σε καρκίνο είναι προοδευτική και απαιτεί ένα χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών. 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ασθενείς που έχουν αυξημένες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι εκείνοι που έχουν:

  • Ατομικό αναμνηστικό ιστορικού καρκίνου του παχέος εντέρου ή ορισμένων τύπων πολυπόδων (Advanced adenomas= μέγεθος >1cm – με λαχνωτό στοιχείο και υψηλόβαθμη δυσπλασία)
  • Ατομικό αναμνηστικό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn)
  • Ατομικό  ιστορικό ακτινοβολίας στην κοιλιακή χώρα ή στην περιοχή της πυέλου για τη θεραπεία προηγούμενου καρκίνου

«Με τη δυνατότητα υψηλής ευκρίνειας απεικόνισης των ενδοσκοπίων αλλά και συστημάτων “έξυπνης” AI ανεύρεσης προκαρκινωματώδων αλλοιώσεων (artificial intelligent systems) ακόμη και πολύ μικρές αλλοιώσεις μπορούν να βρεθούν και ταυτόχρονα να εξαιρεθούν στον ίδιο χρόνο  με τις μεθόδους  ενδοσκοπικής πολυπεκτομής, μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο  βαθμό ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν  ακόμη και ιδιαίτερα μεγάλες βλάβες» τονίζει ο ειδικός.

Κολονοσκόπηση: Γιατί είναι σημαντικό να γίνει ακόμα και αν δεν έχετε συμπτώματα

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει και να εντοπίζει πολύποδες σε πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα εμφανιστούν συμπτώματα και εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ θεωρείται αναντικατάσταση μέθοδος τόσο για έγκαιρη όσο και έγκυρη διάγνωση.

«Η κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Θεωρείται μάλιστα αναντικατάστατη μέθοδος έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης νοσημάτων του παχέος εντέρου διότι δίνει την δυνατότητα άμεσης όρασης στον εκπαιδευμένο ενδoσκόπο ανεύρεσης, αξιολόγησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης. Οι πολύποδες είναι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του παχέος εντέρου. Μεγαλώνουν σχετικά αργά αλλά ο ασθενής δεν θα παρουσιάσει συμπτώματα παρά μόνο αν αυξηθούν πολύ σε μέγεθος. Πολύ χρήσιμο λοιπόν, είναι να γίνεται προληπτικά η κολονοσκόπηση  αφού μπορεί να ανιχνεύσει πολύποδες σε πρώιμο στάδιο (πριν εξελιχθούν σε καρκίνο και πριν εμφανιστούν συμπτώματα)» επισημαίνει ο Ιωάννης Καλλιακμάνης.

Η κολονοσκόπηση θεωρείται ως η εξέταση εκλογής για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου (gold standard), ενώ έχει μειώσει την επίπτωση του καρκίνου στο παχύ έντερο, παγκοσμίως. Αν, μάλιστα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο η αντιμετώπισή του είναι πιο εύκολη, ενώ μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και ίαση.

«Με τον προληπτικό έλεγχο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να βρεθεί σε πρώιμο στάδιο οπότε η αντιμετώπισή του είναι ευκολότερη και με καλύτερα αποτελέσματα, πιθανόν και ίαση» καταλήγει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης:

Κοκτέιλ τροπικών ιών απειλεί και την Ευρώπη: Η προφητική εγκύκλιος της Αγαπηδάκη – Τι λέει ο καθηγητής εντομολογίας Κολιόπουλος στο topontiki.gr

«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV»: Προγραμματική συμφωνία ΕΚΠΑ και Υπουργείου Υγείας

ΕΚΠΑ: Οδηγίες για τη διαχείριση περιστατικών μηνιγγίτιδας – Προσοχή στο καρναβάλι της Πάτρας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31